Täydelliset satuviinerit: makumuistoja 1980-luvun kotikeittiöistä
Tämä leivonnainen on jotakin viinerin ja pullan välimaastoa, ja sen rakenne on kiinnostavan lehtevä, mutta samalla napakka. Makua tuovat pohjalle levitettävä aprikoosimarmeladi, sekä kehrien täytteessä oleva mantelimassa.
Satuviinerien rakenne on yhtä aikaa lehtevä ja napakka. Ihanan maun takaavat aprikoosimarmeladi sekä herkullinen kehrien mantelimassatäyte. Kuorrute kruunaa komeuden. Kuva: Sanne KatainenMuistatko vielä kahvikehrän, joka oli trendileivonnainen 1970- ja 1980-luvuilla? Samoihin aikoihin myytiin Tampereen seudulla paikallisen leipomon sunnuntaiviinereitä. Satuviinerimme pullaosuus on muunnos kahvikehrästä, ja pohjalle tulevan lehtitaikinan idea juontaa juurensa sunnuntaiviineristä.
Satuviinerit
20 annosta
- Ainekset
- Pohja
- 500 g iso lehtitaikinalevy (esikaulittu ja laskostettu)
- Kehrätaikina
- 150 g voita tai margariinia
- 6–7 dl vehnäjauhoja
- 1 dl sokeria
- 25 g hiivaa
- ¾ dl maitoa
- 2 kananmunaa
- Täyte
- 100 g voita tai margariinia huoneenlämpöisenä
- 2 dl tomusokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 1 pkt (150 g) mantelimassaa
- Lisäksi
- 1 dl aprikoosimarmeladia
- Kuorrute
- 1 ½ dl tomusokeria
- 1 rkl vettä
Valmistusohje
Pane mantelimassa pakastimeen pari tuntia ennen leivontaa.
Sulata lehtitaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli taikina uunipellin kokoiseksi (noin 35 x 40 cm) levyksi ja siirrä leivinpaperin päälle pellille.
Nypi rasvaa, 6 dl jauhoja ja sokeria kulhossa, kunnes seos on murumaista.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita jauhoseokseen maito ja kananmunat. Jos taikina on liian löysää kaulittavaksi, niin lisää jauhoja ¼ desin erissä, kunnes taikinan koostumus on kaulittavaa.
Kauli taikina noin 30 x 50 cm kokoiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi jauhoja apuna käyttäen.
Vatkaa täytteen rasva kuohkeaksi. Lisää loppuvaiheessa sokerit siivilöiden ja jatka vatkausta, kunnes seos on tasaista tahnaa. Raasta pakastinkylmä mantelimassa. Levitä täyte taikinalevylle ja ripottele päälle mantelimassa. Kääri rullalle ja leikkaa 20:en palaan.
Levitä lehtitaikinalle aprikoosimarmeladi. Nosta pullapalat leikkauspinta ylöspäin voitaikinalevyn päälle 4 x 5 riviin. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä noin tunti. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä.
Sekoita kuorrutteen aineet tasaiseksi tahnaksi ja levitä pullien päälle. Anna kovettua ennen leikkaamista.
Vinkki: Ohjeella syntyy 20 reilun kokoista pullaa. Jos haluat pienempiä suupaloja, niin jaa kahvikehrätaikina kahteen osaan ja kauli molemmat 15 x 50 cm kokoisiksi. Jaa täyte puoliksi pohjille, kääri tiukasti ja leikkaa molemmista 20 palaa. Jaa pikkupullat aprikoosimarmeladin päälle ja paista ohjeen mukaan.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
