Itkettääkö sipulin pilkkominen? Näin vähennät kyynelehtimistä ja taltutat sipulin kirpeyden
Monen ruuan laittaminen alkaa kelta- tai punasipulin hienontamisesta, ja siihen on omat niksinsä.Ennen pilkkomista sipuli on kuorittava. Jos sipuleita on paljon, liota niitä hetki lämpimässä vedessä, niin kuori irtoaa helpommin.
Sipulin pilkkominen saa kyynelehtimään, sillä sipulista irtoaa leikatessa rikkiyhdisteitä. Jos et halua hääriä keittiössä uimalasit silmillä niin kuin jotkut vinkkaavat, niin valitse keittiön terävin veitsi ja leikkaa sipulia viiltävin liikkein, ei painamalla. Näin rikkiyhdisteitä vapautuu vähemmän.
Kun alat pilkkoa sipulia, halkaise se ensin puoliksi niin että kanta puolittuu. Käännä leikkuupinta alustaa vasten ja tee viiltoja, mutta niin, että et leikkaa kantaan asti, sillä kanta pitää sipulin kasassa.
Leikkaa sen jälkeen viillot toisinpäin. Mitä tiheämmät viillot, sitä pienempi silppu.
Sipuli on raakana kirpeää. Kirpeys lempeytyy, kun esikypsennät sipulisilpun mikrossa, kuullotat pannulla voissa tai kiehautat suolalla ja sokerilla maustetussa vesitilkassa. Myös marinointi miedontaa raa’an sipulin makua.
Säilytä kuivatut sipulit ilmavassa ja viileässä paikassa. Liian kosteassa sipulit homehtuvat, ja liian lämpimässä ne alkavat itää ja pehmetä. Hyvä keltasipuli on kova ja sileäpintainen.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

