Mitä ruokatoimittaja ottaisi mukaan autiolle saarelle?
Sanna Mansikkamäki on hurahtanut perunaan niin perusteellisesti, että hän kirjoitti siitä kirjan. ”Peruna vain on niin hyvää!”
Sanna Mansikkamäki tekee perunasta usein erilaisia kiusauksia. "Jos haluaa oikein helppoa ruokaa, voi ostaa valmiita pakastesuikaleita. Sekoittaa joukkoon kalaa, lihaa tai sieniä ja kermaa päälle. Muuta ei tarvitse." Kuva: Kari Salonen"Jos joutuisin autiolle saarelle, ottaisin sinne munivan kanan ja siemenperunan", sanoo ruokatoimittaja ja -kirjailija Sanna Mansikkamäki. Hän on aiemmin kirjoittanut kirjan Muna, ja nyt häneltä on ilmestynyt kirja Peruna.
Kun Mansikkamäki kertoi perunakirjaideastaan sosiaalisessa mediassa, eräs puolituttu kommentoi, että eikö tylsempää aihetta voi olla. Tuttavalla on kolme lasta, eivätkä he ole koskaan saaneet perunaa kotona.
"Järkyttävää! Lapsiraukat – Suomessa on siis lapsia, jotka eivät ole koskaan syöneet perunaa", Mansikkamäki tuohtui. Ja sai uutta pontta kirjaansa.
"Peruna on suomalaisen ruokakulttuurin peruskallio. Se on häviämässä ja lujaa, jos asialle ei tehdä jotain."
Perunakirja on yksi teko perunan puolesta. Mansikkamäki kokkasi kirjaa varten 75 perunaruokaa. Kuvausten jälkeen ruuat tietysti syötiin. Kommentit olivat ylistäviä. "Aah, mä en kestä. Miten peruna voi maistua näin hyvältä, ihmiset huokailivat. Peruna on unohdettu. Uskon kuitenkin, että se palaa, kun tekee edes muutaman perunaruuan."
Jotkut pitävät perunaa vaivalloisena, kun perunat pitää kuoria ja kypsymistä joutuu odottamaan. Mansikkamäki kuittaa, ettei perunaa välttämättä tarvitse kuoria, sen kun heittää vain uuniin ja antaa kypsyä. Kypsän perunan voi syödä kuorineen, kunhan se on pesty.
Jos talviperunassa on paksu kuori, sen voi kuoria ja tehdä kuorista sipsejä. Ne maistuvat ihanilta esimerkiksi olut-cheddarjuustodipin kanssa.
Ruuanlaittoa helpottavat myös perunapakasteet. Kunhan muistaa tarkistaa, että perunat ovat kotimaisia.
Mansikkamäki huomasi, että esimerkiksi pakastepurkissa myytävä perunasose tulee ulkomailta – ilmeisesti sen takia, että kukaan ei tee sellaista Suomessa. Se sai jäädä kauppaan.
Kaupalla on Mansikkamäen mielestä iso vaikutusvalta perunan kulutukseen.
"Kauppa voisi kertoa, millainen perunalajike on kyseessä ja mitä ruokaa siitä voisi tehdä. Olisi myös kiva, jos tuottajan kasvot näkyisivät."
Mansikkamäki huomasi munakirjaa tehdessään, että kun helsinkiläisen supermarketin munahyllyssä Mäntymäen munia myytiin tuottajien kasvoilla, kyseisten munien myynti nousi kaupan viiden parhaan tuotteen joukkoon.
"Vaikka munat olivat kaupan kalleimpia. Ihmiset rakastavat tarinoita, ja kun tuottajan kasvot näkyvät tuotteessa, niin se kertoo, että tässä ihminen seisoo laadun takana."
Mansikkamäki on asunut Italiassa ja Itävallassa ja nähnyt siellä, miten perunaa arvostetaan. Perunat ovat ruokatoreilla upeasti esillä, ja monista perunaruuista puhutaan ylistäen.
"Esimerkiksi Itävallassa wieninleikkeen kanssa tarjotaan juuri tietynlaista kirkkaaseen liemeen tehtyä perunasalaattia. On tärkeää, että lajike on juuri oikea."
Usein perunan korvaa riisi tai pasta. Mansikkamäki ihmettelee sitä, sillä peruna on hänestä näistä paras vaihtoehto, ainakin jos on vähän rahaa ja haluaa syödä terveellisesti.
"Perunaa saa joka kaupasta, ja se on kotimaista. Australiassa on tutkittu, mitkä ruuat pitävät parhaiten nälkää loitolla. Kärkeen nousivat peruna ja muna."
Perunakirjaa tehdessään Mansikkamäki huomasi ilokseen, että peruna on noussut jalustalle muutamissa pääkaupungin huippuravintoloissa.
"Carelia tarjosi Ranskan juraviikoilla puikulamuusia paistetun hauen kanssa. Chapterin perunamuusiannos on noussut instasuosikiksi, Ultima kasvattaa ilmaperunoita ja Nokka tarjoaa Gobbasgårdin erikoisperunoita ruiskuoressa. Peruna on palaamassa!"
Parhaaksi perunaherkukseen Mansikkamäki nostaa muusin.
"Rakastan perunamuusia. Tykkään tehdä sen Puikulasta, vaikka se on työläs kuoria kokonsa tähden. Mutta panenkin perunat kuorineen kuumaan uuniin paahtumaan kypsiksi, halkaisen ne kuumina ja lusikoin sisuksen kippoon. Siihen vain voita päälle. Se on ihan herkku!"
Jos tavallista perunamuusia jää tähteeksi, Mansikkamäki tekee siitä vohveleita. "Suolaiset vohvelit on loistava iltapala vaikka sienikastikkeen ja puolukoitten kanssa."
Sanna Mansikkamäki, Pia Inberg: Peruna, 288 s. Readme.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
