Ranskalainen lihakeitto
Laakerinlehti ja ydinluu antavat ranskalaiseen lihakeittoon hienostuneen maun.
Laakerinlehti ja ydinluu antavat ranskalaiseen lihakeittoon hienostuneen maun. Kuva: Jaana KankaanpääRanskalainen lihakeitto
6–8 annosta
Ainekset
- noin 500 g naudan potkaluita tai luullista potkaa
- noin 500 g keittolihaa (naudan paistia)
- 3 l vettä
- 1 rkl suolaa
- 3 laakerinlehteä
- 3 persiljanoksaa
- pari oksaa timjamia
- pätkä purjoa
- 10 mustapippuria
- 1 iso sipuli
- 3 porkkanaa
- 1/2 juuriselleriä
- 6–8 perunaa
- nippu lehtikaalia
Pinnalle
- lehtipersiljaa
- timjamia
Valmistusohje
Pane potkanpalat tai luut ja lihat isoon kattilaan ja kaada päälle kylmä vesi. Anna kiehahtaa ilman kantta.
Kuori pinnalle muodostunut vaahto reikäkauhalla tai lusikalla. Kääri laakerinlehdet, persilja ja timjami purjon lehteen ja sido kimpuksi. Lisää kattilaan suola, pippurit ja mausteyrttikimppu.
Keitä kannen alla pari tuntia tai kunnes lihat ovat pehmeitä.
Hienonna huuhdeltu purjo ja sipuli. Leikkaa kuoritut porkkanat ohuiksi suikaleiksi, juuriselleri ja perunat paloiksi.
Kun lihat ovat kypsiä, nosta ne pois liemestä, samoin yrttikimppu. Lisää liemeen kasvikset. Mikäli liemi on haihtunut vähiin, lisää vettä.
Keitä keitto lähes kypsäksi.
Suikaloi loppuvaiheessa lehtikaali kattilaan ja lisää paloitellut, kypsät lihat. Keitä pari–kolme minuuttia ja mausta lopuksi persiljalla ja timjamilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
