Hyödynnä pikkuahvenet: tarvitset vain sakset – katso videolta, miten valmistelet kalan rapeapintaiseksi sormiruoaksi
Nyljetty ja pankojauhotettu ahven on kuin kalanugettia, johon ei jää ruotoja lainkaan.Varsinkin onkiessa koukkuun saattaa tarttua monta pienempää ahventa, jotka ovat tarpeeksi isoja ruoaksi, mutta eivät tarpeeksi isoja fileeksi. Tällaisissa tilanteissa kannattaa ottaa käyttöön nylkemistekniikka.
Ahvenen nylkemisessä nahka sekä pää poistetaan niin, että myös sisälmykset lähtevät irti vetämällä. Kala tulee muistaa verestää heti tainnutuksen jälkeen, sillä veri pilaantuu helposti.
Kalatukku E. Erikssonin koulutusasiantuntija Antti Reinikainen näyttää videolla, miten ahven on helppo nylkeä pelkkiä saksia käyttämällä. Videon alla kerromme, miten nyljetystä ahvenesta saa valmistettua rapeapintaista herkkua.
Olen itse valmistanut jo pitkään pienemmistä, nyljetyistä ahvenista pankojauhoilla kuorrutettua herkkupaloja. Pankojauhot ovat japanilaisia korppujauhoja, jonka muruset ovat suurempia ja ilmavia. Näin pannulla paistetun kalan pinta tulee erityisen rapeaksi.
Vaikka nyljetty pikkuahven paistetaan ruotoineen ja rankoineen, ei suupaloihin jää lainkaan piikkejä, kun kalan syö heti paistamisen jälkeen. Pienet fileepalat irtoavat sormin vetämällä nugettimaisina, ruodottomina paloina. Näitä paloja voi dipata kastikkeisiin tai syödä sellaisenaan pienen sitruunatilan kera.
Pankoahvenet
- Nyljettyjä pikkuahvenia
- Vehnäjauhoja
- Munankeltuaisia
- Pankojauhoja
- Suolaa
- Paistamiseen
- Öljyä
- Voita
Suolaa nyljettyjen ahventen pinta. Pyörittele ahvenet vehnäjauhossa ja kasta ne kevyesti vatkattuihin keltuaisiin. Pyörittele jauhotetut ja keltuaisessa kastetut ahvenet pankojauhossa niin, että pinnasta tulee mahdollisimman paksu.
Paista ahvenia öljyssä ja voissa kuumalla pannulla. Kala kypsyy nopeasti, joten kiinnitä huomiota ennemmin siihen, milloin paistopinnasta tulee tasaisen ruskea.
Tarjoile pankoahvenet mahdollisimman nopeasti paistamisen jälkeen, jolloin ne ovat rapeita ja liha irtoaa helposti ruodoista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



