Valviran haaviin jää yhä useammin "laiton olut"
Pienpanimoiden oluissa alkoholipitoisuudet vaihtelevat suurten panimoiden tuotteita enemmän.
Alkoholintarkastuslaboratorion laborantti Mikko Hakala. Hän tislaa alkoholijuomia, tislaus on osa alkoholipitoisuuden määritystä. Kuva: Roope PermantoMaaseudun Tulevaisuus testautti Suomen kolmen suosituimman keskioluen ja vahvan oluen alkoholipitoisuudet Alkoholintarkastuslaboratoriossa Helsingin Salmisaaressa.
SOK:n, Keskon ja Alkon tietojen pohjalta testiin valikoituivat miedommista, 4,5–4,6 -tilavuusprosenttiset Koff, A. Le Coq ja Karhu sekä vahvemmista 5,3–8,5 -tilavuusprosenttiset Olvin Tuplapukki, Karhu ja Sandels.
Tulokset tulivat kahden viikon sisään. Niiden perusteella mikään oluista ei ollut desimaalilleen sen vahvuinen, mitä etiketissä kerrottiin. Alkoholilaboratoriosta kuitenkin kerrotaan, että tämä on normaalia ja kaikki oluet pysyivät sallitun vaihteluvälin rajoissa.
Valviran ylitarkastaja Timo Rokan mukaan todennäköisimmin vaihteluvälistä poikkeavia oluita löytyy muiden kuin suurten panimoiden valikoimasta.
Valvira valvoo säännöllisesti alkoholituotteiden alkoholipitoisuuksia laboratoriotesteillä.
"Olen urani aikana saanut kaksi kertaa vaihteluvälin ylittävän poikkeaman tuloksista isoille panimoille."
"Isojen panimoiden tuotannonohjausjärjestelmät mittaavat jatkuvasti alkoholipitoisuutta eri kohdissa prosessia. Jos tuote rupeaa yhtäkkiä käymään enemmän, he korjaavat prosessia. Myös pakkausvaiheessa, jossa menee lävitse satoja tuhansia pulloja päivässä, olutta mitataan. Jos tulee muutoksia, he voivat muuttaa koostumusta tai jättää oluen pakkaamatta."
Pienillä panimoilla ei tavallisesti ole resursseja samanlaiseen laadunvalvontaan, ja oluterästä tehdään analyysi kerran pari tuotannon aikana. Useimmiten Valviran satunnaisvalvonnassa haaviin jäävätkin juuri pienpanimoiden tuotteet.
Joskus panimolla on käynyt vahinko reseptiikan lukemisessa, ja mallasta on laitettu tuplamäärä, mikä saa hiivan käymään enemmän.
"Voi olla oluita, joiden etikettiin on kirjoitettu kuusi tilavuusprosenttia, mutta alkoholia onkin 7,5 tai 4,5 tilavuusprosenttia. Näitä sitten asetetaan myyntikieltoon "
Valviran valvonnassa heittojen määrä on noussut pienpanimobuumin myötä.
Syksyllä 2018 otimme ison kasan näytteitä, ja 10 prosenttia ei täyttänyt niille lainsäädännössä asetettuja vaatimuksia."
Lue lisää: Tiesitkö? Oluen alkoholipitoisuus ei ole välttämättä se mikä etiketissä kerrotaan
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
