Juuressämpylät
Punajuurella mehevöitetyistä sämpylöistä tulee syksyisen värikkäitä. Jotta punajuuret ehtii kypsyä sämpylän paistamisen aikana, niin ne on hyvä raastaa kolmioraastimen hienoimmalla reunalla. Kauramaitoa kannattaa kokeilla nesteenä, sillä se tuo taikinaan kauraisen maun lisäksi pehmeyttä.Juuressämpylät
20 kpl
Ainekset
- 5 dl kauramaitoa
- 1 tl suolaa
- 3 rkl siirappia tai juoksevaa hunajaa
- 1 pkt hiivaa
- 2–3 (200 g) punajuurta
- 2 dl ohrahiutaleita
- 10 dl sämpyläjauhoja
- 50 g voita
Voiteluun
- kauramaitoa
Pinnalle
- auringonkukan- tai seesaminsiemeniä
Valmistusohje
Sekoita kädenlämpöiseen kauramaitoon suola, siirappi ja hiiva. Raasta kuoritut punajuuret hienoksi raasteeksi. Lisää taikinaan punajuuriraaste, hiutaleet ja jauhot. Alusta taikina, ja lisää lopuksi sulatettu voi. Jätä taikina pehmeäksi. Anna kohota liinalla peitettynä lämpimässä kaksinkertaiseksi.
Pyöritä kohonneesta taikinasta jauhotetulla pöydällä pötkö. Jaa se 20 osaan. Leivo paloista pyöreitä tai pitkulaisia sämpylöitä leivinpaperin päälle pellille. Kohota peitettynä. Voitele sämpylät ja ripottele siemeniä pinnalle. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 12 minuuttia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

