
Helppoa ja herkullista isolle porukalle: 4 uunipellillä valmistuvaa piirakkaa
Kun pitää leipoa isolle porukalle makea tarjottavaa, tehdään pellillinen piirakkaa. Nämä luotto-ohjeemme toimivat niin suvun kesken, talkooporkalle kuin urheiluseuran kanttiinissakin, ja ne voi leipoa jo pari päivää ennen tarjoamista.Isolle porukalle sopivaa, helppoa ja hyvin säilyvää leivottavaa voi olla hankala keksiä. Uunipellillä valmistuvat makeat piirakat ovat mainio ongelman selätys.
Kotimaisia omenoita saa nykyään kaupoista lähes ympäri vuoden. Mausteisen, siirapilla ja fariinisokerilla makeutetun taikinan kanssa hapokkaat omenat pääsevät oikeuksiinsa. Tämän piirakan taikinaa ei vatkata, vaan se vain simppelisti sekoitetaan, joten se onnistuu myös aloittelevalta leipurilta.
Muistatko vielä kahvikehrän, joka oli trendileivonnainen 1970- ja 1980-luvuilla? Samoihin aikoihin myytiin Tampereen seudulla paikallisen leipomon sunnuntaiviinereitä. Satuviinerimme pullaosuus on muunnos kahvikehrästä, ja pohjalle tulevan lehtitaikinan idea juontaa juurensa sunnuntaiviineristä. Tämä leivonnainen on jotakin viinerin ja pullan välimaastoa, ja sen rakenne on kiinnostavan lehtevä, mutta samalla napakka. Makua tuovat pohjalle levitettävä aprikoosimarmeladi, sekä kehrien täytteessä oleva mantelimassa. Mainiot satuviinerit ovat ulkonäköään helpommat tehdä.
Vadelmaiset juustokakkubrowniet sopivat suklaisesta makeasta innostuvien leivottavaksi ja tarjottavaksi. Juustotäyte tasapainottaa suklaista pohjaa ja hiukan hapokkaat vadelmat viimeistelevät maun. Kaunis piirakka sopii juhlavampiinkin tilaisuuksiin.
Vaniljaruudut ovat murupiirakan muunnos, jossa täytteenä on helppo vaniljainen rahkaseos. Murutaikina vain painellaan pellille ja loput murut ripotellaan täytteen päälle. Sopivan helppo ja nopea leivonnainen, mutta maksimaalisen herkullinen lopputulos.
Kotimaiset, pienet omenat ovat kauniita puolitettuina. Voit asetella omenapalat taikinalle haluamallasi tavalla. Kuva: Sanne KatainenMausteiset omenaruudut
noin 40 palaa
- Ainekset
- 225 g voita tai margariinia
- 3 ½ dl fariinisokeria
- 2 dl tummaa siirappia
- 1 rkl inkivääriä
- 1 tl kanelia
- 4 ½ dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- 2 ½ dl maitoa
- 2 kananmunaa
- noin 10 omenaa (kotimaisia)
Valmistusohje
Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Mittaa rasva, sokeria, siirappi ja mausteet kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes rasva on sulanut ja sokeria liuennut. Anna hetki jäähtyä.
Sekoita jäähtyneeseen rasvaseokseen loput aineet omenoita lukuun ottamatta. Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunipannulle ja levitä tasaiseksi.
Huuhtele omenat tarvittaessa ja leikkaa ne viipaleiksi tai lohkoiksi. Poista siemenkodat ja karat. Asettele omenat taikinan päälle.
Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia, tai kunnes taikinaa ei enää tartu cocktailtikkuun. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. Piirakka säilyy jääkapissa kosteudelta suojattuna 4–5 päivää.
Vinkki: Voit asetella omenat taikinan päälle haluamallasi tavalla. Kuvan piirakassa pienet kotimaiset omenat on aseteltu taikinalle puolikkaina.
Satuviinerien rakenne on yhtä aikaa lehtevä ja napakka. Ihanan maun takaavat aprikoosimarmeladi sekä herkullinen kehrien mantelimassatäyte. Kuorrute kruunaa komeuden. Kuva: Sanne KatainenSatuviinerit
20 annosta
- Ainekset
- Pohja
- 500 g iso lehtitaikinalevy (esikaulittu ja laskostettu)
- Kehrätaikina
- 150 g voita tai margariinia
- 6–7 dl vehnäjauhoja
- 1 dl sokeria
- 25 g hiivaa
- ¾ dl maitoa
- 2 kananmunaa
- Täyte
- 100 g voita tai margariinia huoneenlämpöisenä
- 2 dl tomusokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 1 pkt (150 g) mantelimassaa
- Lisäksi
- 1 dl aprikoosimarmeladia
- Kuorrute
- 1 ½ dl tomusokeria
- 1 rkl vettä
Valmistusohje
Pane mantelimassa pakastimeen pari tuntia ennen leivontaa.
Sulata lehtitaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli taikina uunipellin kokoiseksi (noin 35 x 40 cm) levyksi ja siirrä leivinpaperin päälle pellille.
Nypi rasvaa, 6 dl jauhoja ja sokeria kulhossa, kunnes seos on murumaista.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita jauhoseokseen maito ja kananmunat. Jos taikina on liian löysää kaulittavaksi, niin lisää jauhoja ¼ desin erissä, kunnes taikinan koostumus on kaulittavaa.
Kauli taikina noin 30 x 50 cm kokoiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi jauhoja apuna käyttäen.
Vatkaa täytteen rasva kuohkeaksi. Lisää loppuvaiheessa sokerit siivilöiden ja jatka vatkausta, kunnes seos on tasaista tahnaa. Raasta pakastinkylmä mantelimassa. Levitä täyte taikinalevylle ja ripottele päälle mantelimassa. Kääri rullalle ja leikkaa 20:en palaan.
Levitä lehtitaikinalle aprikoosimarmeladi. Nosta pullapalat leikkauspinta ylöspäin voitaikinalevyn päälle 4 x 5 riviin. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä noin tunti. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä.
Sekoita kuorrutteen aineet tasaiseksi tahnaksi ja levitä pullien päälle. Anna kovettua ennen leikkaamista.
Vinkki: Ohjeella syntyy 20 reilun kokoista pullaa. Jos haluat pienempiä suupaloja, niin jaa kahvikehrätaikina kahteen osaan ja kauli molemmat 15 x 50 cm kokoisiksi. Jaa täyte puoliksi pohjille, kääri tiukasti ja leikkaa molemmista 20 palaa. Jaa pikkupullat aprikoosimarmeladin päälle ja paista ohjeen mukaan.
Kaunis kuin kukkanen. Suklainen kakkupohja saa päälleen juustokakkutäytettä sekä pakastevadelmia. Herkullista! Kuva: Sanne KatainenVadelmaiset juustokakkubrowniet
noin 40 palaa
- Ainekset
- 300 g voita tai margariinia
- 6 kananmunaa
- 6 dl sokeria
- 4 ½ dl vehnäjauhoja
- 4 ½ dl kaakaojauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 ½ tl leivinjauhetta
- Juustotäyte
- 200 g tuorejuustoa (maustamaton)
- ½ dl sokeria
- 1 kananmuna
- 1 rkl vehnäjauhoja
- Lisäksi
- 2 dl pakastevadelmia
Valmistusohje
Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Nostele munavaahtoon vuorotellen kuivia aineita ja rasvasulaa. Kääntele tasaiseksi.
Sekoita juustotäytteen aineet keskenään sähkövatkaimella.
Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunipannulle ja levitä tasaiseksi. Lusikoi juustotäyte päälle nokareiksi ja levitä taikinan joukkoon vetämällä pintaan kuvioita esimerkiksi lusikalla tai syömäpuikolla. Lisää lopuksi pinnalle vadelmia.
Paista 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Piiras voi jäädä keskeltä hiukan tahmeaksi, sillä rakenne tiivistyy jäähtyessään. Leikkaa ruuduiksi jäähtyneenä.
Vinkki: Säilytä valmiit ruudut jääkaapissa kosteudelta suojattuina.
Vaniljaruudut voi leikata pieniksi ruuduiksi, sillä tätä makeaa herkkua riittää pienehkö pala. Murumainen piirakka ja vaniljainen täyte ovat simppelin mainio yhdistelmä. Kuva: Sanne KatainenVaniljaruudut
noin 40 kpl
- Ainekset
- 500 g voita tai margariinia (huoneenlämpöistä)
- 10 dl vehnäjauhoja
- 4 dl sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 1 rkl leivinjauhetta
- Täyte
- 4 kananmunaa
- 2 prk (à 250 g) maitorahkaa
- 3 dl sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
Valmistusohje
Mittaa kaikki taikinan aineet kulhoon. Nypi, kunnes seos on pientä murua. Siirrä ¾ muruista leivinpaperin päälle uunipannulle. Painele tiiviiksi.
Sekoita kulhossa täytteen aineet keskenään. Levitä täyte taikinan päälle. Ripottele loppu taikinamuru täytteen päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.
Vinkki: Taikina on iso, joten käytä isoa kulhoa. Valmiit vaniljaruudut säilyvät kosteudelta suojattuna jääkaapissa noin viikon. Ruudut voi myös pakastaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





