Suomalaislapset eivät saa ruuasta liikaa syöpävaarallisia PAH-yhdisteitä, mutta riskinarvioinnissa paljastui yllättävä lähde
Ruokaviraston tutkimuksessa PAH-yhdisteiden suurimmaksi lähteeksi osoittautui leipä.
Elintarvikkeissa suurimpia PAH-pitoisuuksia on savustetuissa ja grillatuissa liha- ja kalatuotteissa. Kuva: Kuvat: Jaana Kankaanpää, Kari Salonen, Sanne Katainen / Kuvitus: Juho LeskinenPAH-yhdisteet ovat palamisessa syntyviä syöpävaarallisia yhdisteitä. Ruokavirasto tutki, saavatko suomalaislapset niitä liikaa. Tutkimuksessa olivat mukana leivät, murot ja myslit, rasvat ja öljyt sekä savustetut liha- ja kalatuotteet. Ennestään tiedetään, että suurimmat PAH-pitoisuudet ovat juuri grillatussa lihassa, savukinkussa ja lämminsavukalassa.
”Suurin PAH-yhdisteiden lähde oli kuitenkin yllättäen leipä, sillä lapset syövät leipää huomattavasti enemmän kuin savustettuja ja grillattuja elintarvikkeita. Muita merkittäviä lähteitä olivat savukinkku, makkara sekä rasvat ja öljyt”, sanoo Ruokaviraston erikoistutkija Tero Hirvonen.
Altistus kaikista lähteistä yhteensä oli kuitenkin pientä, joten PAH-yhdisteet eivät Ruokaviraston mukaan aiheuta terveysriskiä suomalaisille 3–6-vuotiaille lapsille.
Riskinarvioinnin ruuankäyttöaineisto saatiin Helsingin yliopiston ja Folkhälsanin DAGIS-projektista, johon osallistui 3–6-vuotiaita lapsia vanhempineen eteläisestä Suomesta ja Keski-Pohjanmaan maakunnasta.
”Elintarvikkeiden pitoisuustiedot tulivat Ruokaviraston omista analyyseistä sekä tieteellisestä kirjallisuudesta. Altistuksen mallinnuksessa käytettiin Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikössä kehitettyä BIKE-mallinnusohjelmistoa”, kertoo Hirvonen.
PAH-yhdisteitä eli polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä muodostuu elintarvikkeisiin esimerkiksi savustamisessa ja grillaamisessa. Niitä päätyy elintarvikkeisiin myös ympäristön kautta.
PAH-yhdisteiden on todettu aiheuttavan syöpää koe-eläimissä. Useille elintarvikkeille, muun muassa savustetuille liha- ja kalatuotteille, on asetettu EU-lainsäädännössä enimmäispitoisuuksia.
Lue myös:
EU-komissio hyväksyi poikkeuksen raja-arvoihin: Saunapalvin valmistus saa jatkua
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
