60-Vuotias Liha-alan pitää pyrkiä kuluttajan iholle
Liha-alan pitää seurata visusti ruokatrendejä ja kehittää tuotteita, joita kuluttajat haluavat ostaa, pyrkiä kuluttajan iholle, miettii Lihakunnan hallituksen puheenjohtaja Timo Komulainen.
Komulaisen mukaan kauppaa on viime aikoina moitittu jos mistä. ”Jos ruokaketju tuo myyntiin tuotteita, joita kuluttajat haluavat, kauppa ottaa ne kyllä hyllyyn.”
Lihakunnassa ja koko Atriassa on tehty parikymmentä vuotta työtä lihan jäljitettävyyden eteen, on oltu eturivissä. Siipikarjanlihan pakkauksiin saatiin äskettäin merkinnät lihan kasvattaneesta tilasta ja paikkakunnasta.
Seuraavaksi tiedot saadaan naudanlihan arvo-osiin sekä kinkkuihin.
Kuluttajilta on tullut jäljitettävyydestä pelkästään myönteistä palautetta. Viimeisin hevosenlihakohu on vain vahvistanut kuluttajien halua tietää, missä eläimet on kasvatettu.
Tänään 60-vuotispäiviään viettävä Komulainen on ehtinyt olla neljännesvuosisadan Lihakunnan luottamustehtävissä. ”Onko se kunniaksi vai miten?”
Muutamaa vuotta aiemmin hän oli ottanut kotitilan isännyyden Nurmeksessa. Maidontuotanto vaihtui aikanaan sikojen pitoon.
Haastatteluhetkeäkin soviteltiin porsimisten ja ajokortin uusimiseen liittyvän lääkärintarkastuksen lomaan. ”Syntymäpäiviäkin pitäisi valmistella, vaikka mitään isoja juhlia ei pidetä, vain pienet perhepiirissä.”
Sianlihan tuotannon tilanne on Itä-Suomessa viime syksyn sateiden takia vilja-Suomea haasteellisempi.
”Yhtä pahaa katoa en ole ennen kokenut, ja etenkin raskailla mailla sato jäi heikoksi.”
Lihaosuuskunnan puheenjohtaja on huolissaan lihantuotannon tulevaisuudesta, sillä alaan investoidaan aivan liian vähän. Pulaa on eniten lihanautojen loppukasvatuspaikoista, mutta myös lihasikaloita kaivattaisiin lisää.
Tuottajahintoihin on saatu korotuksia, mutta vie aikansa, jotta tuottajien luottamus alaan saadaan palaamaan, hän pohtii.
Komulainen oli keskiössä talvella, kun Lihakunnan luottamusjohtoa kammettiin uuteen uskoon. Kiemuroiden jälkeen hän pysyi osuuskunnan johdossa. Komulainen uskoo, että tilanne on nyt rauhoittunut.
VEIKKO NIITTYMAA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
