Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Raikkaita raparperiherkkuja omenankukkien aikaan

    Kesäaamuna rapealle paahtoleivälle sivellään vaniljarahkaa ja raparperimarmeladia. Jaana Kankaanpää
    Kesäaamuna rapealle paahtoleivälle sivellään vaniljarahkaa ja raparperimarmeladia. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto

    Keväällä keräilyvaistomme herää. Luonnonkasvit ovatkin nyt rehevimmillään, täynnä vitamiineja, arvokkaita ravintoaineita ja uusia makuelämyksiä.

    Voikukka on sitkeä rikkaruoho, jota kannattaa hyödyntää villivihanneksena. Kun kukat napsitaan pois, niin se ei pääse levittämään siemeniään. Kukkia voi hauduttaa teeksi tai valmistaa niistä simaa.

    Rapeat, nuoret lehdet ovat käyttökelpoista salaattiainesta. Ne on hyvä kerätä jo ennen kukintaa. Niissä on jopa enemmän C-vitamiinia kuin lehtisalaatissa sekä runsaasti kaliumia. Sileälaitainen ja varjossa kasvanut voikukka on maultaan paras. Leikkaa tyvi sekä isommista lehdistä keskiruoti pois. Ja nauti salaatissa tai leivän päällä.

    10–12 annosta

    Pohja

    150 g voita

    1 dl sokeria

    1 muna

    3 1/2 dl vehnäjauhoja

    1 tl leivinjauhetta

    Täyte

    1 pussi (63 g) vaniljakastike-

    jauhetta

    2 dl maitoa

    1 prk (200 g) vaniljarahkaa

    2 munaa

    4 dl raparperiviipaleita

    Pinnalle

    1/4 dl sokeria

    Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa muna joukkoon. Lisää jauho-leivinjauheseos ja sekoita taikinaksi.

    Painele taikina voidellun piirakkavuon (halkaisija noin 24 cm) pohjalle reunoille.

    Sekoita vaniljavanukasjauhe maitoon ja anna turvota muutaman minuutin ajan. Lisää munat ja rahka. Kaada seos piirakkapohjalle ja tasoita pinta.

    Levitä raparperiviipaleet pinnalle. Jos on aikaa, palat voi asetella kuvion muotoon. Paista 200 asteessa 25–30 minuuttia. Ripota kypsälle piirakalle hiukan sokeria.

    Vinkki: Voit tehdä myös pienempiä piirakoita. Taikinasta ja täytteestä riittää kolmeen neliskulmaiseen Teema-lautaseen.

    uunipannullinen

    5 dl piimää tai maustamatonta jogurttia

    50 g voita

    1 muna

    2 dl fariinisokeria

    5 dl vehnäjauhoja

    1 dl perunajauhoja

    2 tl soodaa

    1/2 rkl kardemummaa

    1/2 rkl kanelia

    Päälle

    1 l raparperipaloja

    1 dl fariinisokeria

    Muruseos

    2 dl fariinisokeria

    100 g voita

    3 dl isoja kaurahiutaleita

    2 rkl vehnäjauhoja

    1/2 tl leivinjauhetta

    1 tl kanelia

    1 tl kardemummaa

    Sulata voi ja sekoita kaikki pohjataikinan aineet keskenään. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Levitä päälle raparperipalat ja ripottele pinnalle fariinisokeri. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

    Nypi muruseoksen ainekset sekaisin ja ripottele piirakan päälle. Paista vielä noin 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä.

    5–6 annosta

    1/2 l raparperipaloja

    8 dl vettä

    1 1/2 dl sokeria

    5 rkl perunajauhoja

    2 dl vettä

    Tarjoiluun

    mansikkakermaa

    Pese raparperit, mutta älä kuori hentoja varsia. Paloittele varret teräskattilaan sokerin kanssa. Anna mehustua tunnin verran.

    Lisää 8 desilitraa vettä. Keitä, kunnes raparperi on pehmennyt, mutta ei vielä aivan muusia. Nosta kattila levyltä. Sekoita perunajauhot veteen ja lisää ohuena nauhana kattilaan. Nosta takaisin levylle ja sekoita kunnes kiisseli kuplii muutaman kerran.

    Kaada jäähtymään tarjoiluastiaan. Ripottele pinnalle hiukan sokeria.

    Tarjoa kylmän kiisselin kanssa vatkattua mansikkakermaa.

    2 l (900 g) raparperipaloja

    pala (noin 50 g) inkivääriä

    1/2 dl vettä

    1 paketti (330 g) hillo-

    marmeladisokeria

    Kuori raparperit, jos kuori on kova. Leikkaa raparperit viipaleiksi ja kuorittu inkivääri pieniksi kuutioiksi. Laita raparperipalat, inkivääri ja vesi kattilaan. Sekoita kuumennuksen ajan, ettei seos pala pohjaan.

    Keitä miedolla lämmöllä edelleen sekoitellen, kunnes raparperit ovat pehmenneet.

    Lisää sokeri ja keitä muutama minuutti. Laita puhtaisiin purkkeihin ja jäähdytä. Säilytä jääkaapissa.

    4 annosta

    4 viipaletta kokojyväpaahtoleipää

    1/2 prk vanilja- tai sitruunarahkaa

    4 rkl raparperimarmeladia

    Paahda leivät. Levitä päälle maustettua rahkaa ja raparperimarmeladia.

    3 dl raparperipaloja

    2 sipulia

    1 omena

    1 dl fariinisokeria

    1 dl rusinoita

    1 rkl inkivääriraastetta

    1/2 tl suolaa

    2 rkl vettä

    Kuori ja kuutioi sipulit ja omena. Laita kaikki ainekset teräskattilaan ja hauduta, kunnes seos sakenee. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa vettä, jotta seos ei pala pohjaan.

    Tölkitä ja jäähdytä. Tarjoa esimerkiksi grillatun possunlihan kanssa.

    4–5 annosta

    4 dl raparperiviipaleita

    25 g voita

    1 dl sokeria

    1/2 tl kardemummaa

    1 prk (5 dl) turkkilaista

    jugurttia

    Pinnalle

    juoksevaa hunajaa

    Sulata voi kattilassa. Lisää kardemumma, sokeri ja raparperit. Kääntele, kunnes raparperi on pehmeää. Jaa seos annoskulhojen pohjalle ja lusikoi päälle jugurttia. Valuta pinnalle juoksevaa hunajaa.

    3 dl raparperipaloja

    2 punasipulia

    1 rkl voita

    1 dl fariinisokeria

    1 dl rusinoita

    1 kanelitanko

    1/2 tl suolaa

    2 rkl sitruunamehua

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    Kuori ja kuutioi sipulit. Sulata voi teräskattilassa ja pyöräytä siinä raparperipalat ja sipulikuutiot. Lisää loput ainekset kattilaan ja hauduta, kunnes seos sakenee. Sekoita väillä ja lisää tarvittaessa vettä, jotta seos ei pala pohjaan. Ota kanelitanko pois.

    Tölkitä ja jäähdytä. Tarjoa esimerkiksi grillatun lihan kanssa.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF