Uusiamakujajouluun
Omista kotoisista aineksista saa loihdittua uusia makuelämyksiä jouluaterialle.
Kaikki tunnemme graavilohen. Jospa se olisi juhlapöydässä inkiväärillä ja tuoreella korianterilla maustettuna. Tai jospa perinteisen kinkun tilalle paistaisin kokonaisen kalkkunan.
5–6 annosta
1 l lämmintä riisi- tai ohra-
puuroa
Lisäke
3 dl puolukoita
1 dl sokeria
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
2 dl kuohukermaa
Pinnalle puolukoita, kanelia ja sokeria
Hauduta joulupuuro riisistä tai ohrasuurimoista.
Survo sulaneet puolukat. Vaahdota kerma. Sekoita lisäkkeen kaikki ainekset keskenään. Tarjoa lämpimän puuron kanssa.
Ripottele annoksen päälle kokonaisia puolukoita ja tai sokeria sekä kanelia.
8–10 annosta
400 g lohifileetä
2 1/2 rkl karkeaa merisuolaa
1 rkl sokeria
2 rkl tuoretta inkivääriraastetta
2 rkl limetin mehua
1/2 ruukkua tuoreita kori-
anterin oksia
Koristeeksi
tuoretta korianteria
Poista lohifileestä ruodot ja evät. Sekoita mausteet keskenään ja levitä seos kalan pinnalle. Laita pinnalle korianterin oksia. Kääri leivin- tai voipaperiin. Pistä paketti vielä muovipussiin. Laita kevyt paino kalan päälle. Anna maustua jääkaapissa pari vuorokautta.
Pyyhi kalan pinta. Leikkaa ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi. Kierrä ruusukkeiksi ja koristele korianterin lehdellä.
8–10 annosta
600 g silakkafileitä
1 rkl sitruunamehua
2 tl suolaa
1 1/2 rkl wasabi- tai piparjuuri-tahnaa
1 rkl sokeria
1 prk (150 g) ranskankermaa
1 dl purjo- tai ruohosipuli-
silppua
Lado silakkafileet leivinpaperin päälle nahkapuoli alaspäin.
Mausta sitruunamehulla ja suolalla. Yhdistä wasabi, sokeri ja ranskankerma. Levitä seos fileille. Ripottele päälle hienonnettu purjo tai ruohosipuli.
Kääri fileet rullalle. Laita matalaan uunivuokaan. Kypsennä 200 asteessa noin 35 minuuttia. Tarjoa kylminä alkupaloina perunoiden kanssa.
Leivo valmiista torttutaikinasta pieniä tähtitorttuaihioita. Painele sakarat tiiviisti keskeltä yhteen, jotta ne pysyvät alhaalla. Laita jäähtyneen tortun päälle kevyesti vatkattua smetanaa, punasipulikuutioita, muikun mätiä ja jauha pippuria pinnalle.
8 annosta
1 kg punajuuria
1 etikkapunajuuri
2 punasipulia
2 rkl voita
1 rkl öljyä
4 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 l kasvislientä kuutioista
1/2 rkl suolaa
2 rkl sitruunamehua
1 tl mustapippurirouhetta
pari oksaa tuoretta rosmariinia
1 dl kapriksia
Pinnalle mustaleima-emmentalista lastuja tai parmesania
Raasta kuoritut punajuuret sekä säilykepunajuuri. Hienonna kuoritut sipulit. Kuumenna voi ja öljy kattilassa. Lisää ohrasuurimot sekä sipuli. Kuumenna sekoittaen minuutin verran. Sekoita joukkoon punajuuriraasteet. Lisää pienissä erissä kiehuvaa kasvislientä.
Anna hautua välillä sekoittaen kypsäksi, noin puoli tuntia. Mausta suolalla, sitruunamehulla, rosmariinilla ja kapriksilla.
Laita tarjolle ja vedä perunankuorimaveitsellä juustosta pinnalle lastuja.
5–6 kg kalkkuna
50 g voita
2 rkl suolaa
2 tl mustapippuria
1 iso sitruuna
tuoretta rosmariinia
Täyte
noin 200 g rypäleitä
2 omenaa lohkoina
1 pussi kuivattuja luumuja
Voiteluun
50 g voita
Jos hankit nyt pakastetun kalkkunan, jätä se saman tien sulamaan. Jäinen lintu sulaa jääkaapissa tai kylmiössä parissa kolmessa vuorokaudessa. Ota kalkkuna hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen paistamista.
Hiero lintu sisältä ja ulkoa hienonnetulla rosmariinilla sekä suola-pippuriseoksella. Mausta sisältä sitruunamehulla.
Täytä kalkkuna hedelmillä. Jätä vatsaonteloon hieman tilaa vesihöyrylle, joka estää kalkkunan kuivumista. Laita sitruunan puolikas täytteen tulpaksi.
Sido puuvillalangalla kalkkunan koivet ja siivet siten, että ne ovat tiiviisti kalkkunaa vasten paiston ajan. Nosta uunipannulle selkä ylöspäin.
Paista uunin alaosassa 150 asteessa. Varaa paistoaikaa noin tunti kiloa kohti. Valele lintua usein paistamisen aikana siitä irtoavalla paistonesteellä. Käännä lintu paistoajan lopussa ja sivele pinta voisulalla.
Nosta lämpötila 225 asteeseen Pistä paksun lihan kohdalta cocktail-tikulla, jos reiästä tuleva neste on kirkasta ja pinta kauniisti ruskistunut, kalkkuna on kypsää.
Ota uunista ja peitä foliolla. Poista sitruuna ja langat. Nosta tarjolle.
Siivilöi paistoliemi ja suurusta kastikkeeksi. Mausta karpalohyytelöllä. Tarjoa täytehedelmät lisäkkeenä sellaisenaan tai soseutettuna.
8–10 annosta
800 g valmista bataattisosetta
500 g valmista porkkanasosetta
1 dl korppujauhoja
1 prk (3,3 dl) ruokakermaa
1/2 dl siirappia
2 munaa
1 1/4 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl inkivääriä
1/4 tl pomeranssinkuorta
Pinnalle korppujauhoja
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Vatkaa seos sähkövatkaimella kuohkeaksi.
Kumoa seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pintaan korppujauhoja ja painele kuvioita lusikalla.
Kypsennä laatikkoa 150-asteisessa uunissa noin kaksi tuntia.
8 annosta
2 dl turkkilaista jugurttia
3 rkl mietoa chilikastiketta
1 rkl sitruunamehua
300 g kuorittuja katkarapuja
1 tlk (425/250 g) säilykemangoa
1 pieni kerä jäävuorisalaattia
tilliä
sitruunalohkoja
Sekoita jugurttiin chilikastike ja sitruunamehu. Anna kastikkeen maustua jääkaapissa samalla, kun valmistat salaatin. Sulata ja valuta katkaravut.
Pese, kuivaa ja revi salaatti. Kuutioi mango. Jaa ainekset kerroksittain annosmaljoihin ja lusikoi päälle kastike juuri ennen tarjoilua. Koristele tillillä ja sitruunalohkoilla.
5 annosta
1–1 1/2 kg lipeäkalaa
Kastike
25 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl ruokakermaa
1–2 rkl sitruunamehua
2 tl sinappia
1/4 tl valkopippuria
1/2 tl sokeria
4 rkl (60 g) mätiä (muikun, siian tai kirjolohen)
Tarjoiluun
rouhittua mustapippuria
Kypsennä lipeäkala pakkauksen ohjeen mukaan.
Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää ruokakerma. Anna kiehua muutamia minuutteja.
Mausta valmis kastike sitruunamehulla, sinapilla, valkopippurilla ja sokerilla. Siirrä kattila levyltä ja lisää mäti. Tarjoa lämpimän lipeäkalan kastikkeena. Rouhi annoksen päälle hieman mustapippuria.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
