Alkuperämaa esiinFazerin lounaalla
Lihan ja kalan alkuperämaa on toukokuun alusta lähtien kerrottu Fazerin Amica-ravintoloiden lounasasiakkaille.
Alkuperä lukee päivän tuoteselosteessa, joka on luettelo ruokalajeihin käytetyistä raaka-aineista.
Suomessa toimii noin 650 Amica-ravintolaa. Yli 80 prosenttia kaikesta käytetystä lihasta on kotimaista.
”Päivitimme ravintoloidemme lounasannosten tuoteselosteet, koska kiinnostus lihan ja kalan alkuperää kohtaan on lisääntynyt”, sanoo hankintajohtaja Timo Ståhlström Fazer Food Servicesistä.
Alkuperämerkintä kertoo maan, jossa eläin on kasvanut. Kalan alkuperä viittaa maahan, jossa se on kasvatettu tai kalastusalueeseen, josta villi kala on pyydetty.
Jos lihatuotteessa on useita lihalajeja, alkuperämaa on merkitty tuoteselosteeseen kunkin lihalajin jälkeen. Tuoteselosteessa voi olla useampikin alkuperämaa. Syynä on tällöin lihan tai kalan saatavuudesta johtuva kausiluonteinen alkuperämaan vaihtelu.
”Suosimme raaka-aineiden hankinnassa aina kotimaista, kun hinta, laatu ja saatavuus sen mahdollistavat”, Ståhlström kertoo.
Alkuperämerkintä ei koske Fazerin sopimusruokailua muissa Pohjoismaissa. Esimerkiksi Ruotsissa ei ole Ståhlströmin mukaan ilmennyt yhtä suurta mielenkiintoa alkuperää kohtaan kuin Suomessa. Lihan omavaraisuusaste on naapurissa selvästi Suomea heikompi.
Raaka-aineiden jäljitettävyys on kaikissa Pohjoismaissa yhtä hyvällä tolalla. Tieto löytyy tarvittaessa.
TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
