Ranskalaiset syövät iloonsa
Lihakeitto reilujen maalaisleipäviipaleiden kera on ranskalaista kansallisruokaa. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkistoRuokaperinne ja kulttuuri leimaavat ranskalaisten tapaa suhtautua ruokaan. Kauniisti katetulla lounaalla nautitaan usein kolme ruokalajia, päivällisellä jopa kuusi.
Ranskalainen lihakeitto eli pot-au-feu on todellinen kansallisruoka. Keiton maku syntyy lihan, luun, kanan ja vihannesten sekoituksesta.
Ensin syödään liemi paahdettujen leipäviipaleiden ja juustoraasteen kera. Keitetty liha tarjotaan yhdessä vihannesten kanssa pääruuaksi tai nostetaan tarjolle kaikki samassa kattilassa.
Ranskalainen sipulikeitto on maailmankuulu klassikko. Se tarjoillaan juustolla kuorrutettuna paahdetun leivän tai paahdettujen leipäkuutioiden eli krutonkien kera.
Kuuluisia keittoja ovat myös purjo-perunakeitto sekä kalakeitto, bouillabaisse.
Keiton kanssa pöytään katetaan tuoretta leipää. Ranskalaisella maalaisleivällä on rapea kuori ja pehmeä sisus.
Patonki haetaan suoraan leipomosta samoin aamiaiscroissantit.
Juustoja syödään sellaisenaan reilun kokoisina viipaleina. Brie ja camembert ovat tunnettuja valkohomejuustoja ja roquefort sinihomejuusto. Juustot ovat saaneet alkunsa Ranskan luolissa.
Ranskalaiset vuohenjuustot ovat myös maailmankuuluja. Niitä nautitaan sellaisenaan, lämpimänä leivän tai salaattiannoksen päällä.
Ranskalainen omenakakku eli tarte tatin on kuuluisa leivonnainen ja jälkiruoka. Ensin happoiset omenalohkot paistetaan pannulla, peitetään kansitaikinalla, paistetaan uunissa ja kumotaan lopuksi tarjolle.
Torttu nautitaan kermavaahdon tai pehmeän vaniljajäätelön kera.
Ohukaiset eli crepit ovat suosittuja jälkiruokia.
Ohuet appelsiiniohukaiset lienevät tunnetuimpia. Kypsän ohukaisen pintaan sivellään appelsiinimarmeladia ja se taitetaan kahtia. Lopuksi pinnalle sihdataan tomusokerikerros.
Savariini on Pariisissa satoja vuosia sitten syntynyt klassikkokakku. Se muistuttaa rengasvuoassa paistettua sokerikakkua.
Kakku on nimetty, monien muiden ruokien tavoin, keksijänsä mukaan.
Mousset ja vanukkaat ovat tuttuja erityisesti ravintoloiden ruokalistoilta. Aterian lopuksi moni juo vielä kupillisen vahvaa kahvia.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
