
Ruokamyrkytys vaanii myös jouluna – näillä yksinkertaisilla ohjeilla vähennät sairastumisriskiä
Ruokamyrkytysriskiin voi kotona vaikuttaa valmistamalla ja säilyttämällä elintarvikkeita oikein.
Ruokamyrkytys vaanii myös jouluna, mutta onneksi siltä voi välttyä muistamalla muutaman yksinkertaisen nyrkkisäännön. Kuva: Jaana KankaanpääRuokamyrkytys vaanii myös jouluna, mutta onneksi siltä voi välttyä muistamalla muutaman yksinkertaisen nyrkkisäännön.
Ruokavirasto neuvoo verkkosivuillaan, että ruokamyrkytysriskiin voi kotona vaikuttaa valmistamalla ja säilyttämällä elintarvikkeita oikein. Virasto korostaa, että elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä annettuja valmistus- ja säilytysohjeita kannattaa noudattaa ja tarkistaa helposti pilaantuviin tuotteisiin merkityt viimeistä käyttöpäivää koskevat merkinnät.
Ruokamyrkytyksen riskiä pystyy vähentämään hyvällä käsihygienialla. Pese siis kädet ennen kuin ryhdyt valmistamaan ruokaa, raa’an lihan, kalan ja multajuuresten käsittelyn jälkeen ja aina kun rupeat käsittelemään uusia raaka-aineita. Lisäksi kädet tulee pestä myös WC:ssä käynnin jälkeen.
Ruokavirasto nostaa verkkosivuillaan esiin sen, että helposti pilaantuvat elintarvikkeet on säilytettävä tuotteen koko elinkaaren ajan kylmässä, jotta ne säilyvät turvallisina. Jääkaapin lämpötila on syytä olla alle kuuden lämpöasteen. On syytä muistaa, että, jos tuotetta säilyttää huoneenlämmössä, on riski ruokamyrkytykseen olemassa.
Ruokamyrkytyksen riskiä pystyy vähentämään hyvällä käsihygienialla. Pese siis kädet ennen kuin ryhdyt valmistamaan ruokaa, raa’an lihan, kalan ja multajuuresten käsittelyn jälkeen ja aina kun rupeat käsittelemään uusia raaka-aineita. Kuva: Jarno MelaRuokavirasto neuvoo käsittelemään raakoja ja kypsiä elintarvikkeita erillisillä työvälineillä sekä pesemään raa'an lihan kanssa kosketuksissa olleet työvälineet, leikkuulaudat ja astiat.
Ruokavirasto muistuttaa, että hyvä hygienia, katkeamaton kylmäketju, ruoan oikea käsittely ja säilytys ovat turvallisen herkuttelun edellytykset myös jouluna.
Virasto neuvoo kypsentämään kinkun ja siipikarjan lihan kauttaaltaan vähintään +75 asteen lämpötilaan. Tautia aiheuttavat bakteerit nimittäin tuhoutuvat tässä lämpötilassa. Kypsennyksessä kannattaa käyttää lihalämpömittaria.
Kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet on säilytettävä oikein, jotta ne säilyvät turvallisina. Joulun herkuista esimerkiksi kinkku, tuorejuustot ja pateet on säilytettävä koko ajan kylmässä, alle +6 asteessa. Kinkku pitäisi syödä loppuun viikossa eli uuteen vuoteen mennessä.
Ruokavirasto neuvoo käsittelemään raakoja ja kypsiä elintarvikkeita erillisillä työvälineillä sekä pesemään raa'an lihan kanssa kosketuksissa olleet työvälineet, leikkuulaudat ja astiat. Kuva: Janiko KemppiRuokavirasto vinkkaa, että tuore kala ja kaikki suojakaasu- ja tyhjiöpakatut kalavalmisteet sekä mäti kannattaa säilyttää 0 - +3 asteessa ja käyttää viimeiseen käyttöpäivään mennessä. Jos kalaa säilytetään lämpimämmässä, kannattaa se syödä jo hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää. Pakastettu ja sulatettu mäti kannattaa käyttää yhden vuorokauden sisällä.
On hyvä muistaa, että kotitekoinen sinappi ei säily yhtä kauan kuin kaupan sinappi. Säilymiseen vaikuttavat muun muassa valmistushygienia ja sinapin raaka-aineet. Säilytä siis itse valmistettu sinappi aina jääkaapissa, jossa se säilyy hyvänä muutamia viikkoja.
Elintarvikehygienian kannalta järkevintä on hävittää syömättä jäänyt, lämpimässä pidetty ruoka. Kuva: Jaana KankaanpääHuoneenlämpöön on syytä ottaa vain tarvittava määrä ruokaa. Hygienian kannalta on turvallisinta leikata esimerkiksi kinkusta tarvittava määrä viipaleita valmiiksi tarjoiluastiaan sen sijaan, että nostaa koko kinkun pöytään lämpenemään.
Elintarvikehygienian kannalta järkevintä on hävittää syömättä jäänyt, lämpimässä pidetty ruoka. Älä siis sekoita vanhaa ja uutta ruokaa keskenään, esimerkiksi laatikoiden tähteitä tai lämpimässä pidettyä rosollia uuteen.
Pakastetut laatikkoruuat kannattaa sulattaa jääkaapissa, jotta ne eivät pääse sulatuksen aikana lämpenemään. Kuumenna laatikot kunnolla kuumaksi yli +60 asteen lämpötilaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






