Hellan kulmalla Rasvalilli pannun pohjalla
Jauheliha on käynyt perheessämme tutuksi parin viime vuoden aikana. Se on tuttu, turvallinen ja niin helppo arkiruuan raaka-aine.
Lapset tykkää. Äiti tykkää, kun lapset syövät hyvin.
Yksi asia aiheuttaa kuitenkin toistuvasti ärsytystä jauhelihaa käsitellessä. Nesteen määrä.
Meillä käytetään pääsääntöisesti naudan jauhelihaa, jolta odottaisin jo kilohinnan puolesta sika-nautaa enemmän.
Mutta mikä siinä on, kun heität sen jauhelihan kuumaan pannuun, niin parissa minuutissa pannun pohjalle kertyy lilluva rasvainen neste? Jos nesteen kerää pois ja antaa jäähtyä, se kovettuu valkoiseksi rasvahyytelöksi.
Äitini epäili, että syy on liian hyvässä paistokasarissa, jonka pinnoite ei vaadi paistorasvaa. En usko, että kyse on pelkästään siitä.
Etenkin 17-prosenttista jauhelihaa paistaessa saa rasvalilliä kauhoa pannulta tosissaan. Mutta sama ongelma toistuu useimmiten myös 10-prosenttisen kanssa.
Epäilen vahvasti, että kyse on siitä, että jauheliha on käynyt matkansa varrella pakkasessa. Rasvalilliä ei nimittäin kerry kauhottavaksi asti, jos pannuun päätyy varmasti pakastamattomasta lihasta jauhettua tavaraa.
Kuluttajana toivoisin, että jauhelihapakkauksiin tulisi merkintä, jos liha on pakastettu jossain vaiheessa ennen kuluttajan käsiin saapumista. Tietäisi ainakin varautua tyhjällä maitotölkillä paistohommia aloittaessaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
