Luomu-broilerin myyntikokeilu jatkuu
Reilu kuukausi sitten Prismojen kylmäaltaisiin saapuneiden luomubroilereiden myyntiä jatketaan, kertoo lihatalo Pajuniemen toimitusjohtaja Arto Jokinen.
”Menekkiluvut ovat olleet pääsääntöisesti rohkaisevia. Emme kuitenkaan halua antaa vielä tässä vaiheessa tarkkoja lukuja julkisuuteen.”
Syksyn mittaan selvitellään, miten luomubroilereiden myynti saataisiin muutettua kokeiluluontoisesta jatkuvaksi.
”Keskeinen kysymys koskee tuotantokustannuksia. Nyt tuottajahinta on luomupuolella kolmin-, jopa nelinkertainen tehotuotettuun verrattuna”, Jokinen puntaroi.
Tavanomaisen tuoreen broilerin rintafileen kilohinta on noin 14 euroa kilolta, kun luomubroilerin vastaava rintapala maksaa 33,90 euroa kilolta. Hintaa luomulle kertyy yli tuplasti enemmän tuotantokustannusten ollessa 3–4-kertaisia. Luomupakasteen hinta on 12,90 euroa kilolta.
Tuotantopuolen hintatasoon olisi löydyttävä järkeviä ratkaisuja, jotta luomun hintoja saataisiin painettua lähemmäs tehotuotettua broileria.
”Sitäkin pitää miettiä, kuinka paljon enemmän kuluttajat ovat valmiita maksamaan luomusta tällaisessa taloustilanteessa. Kuluttajien käsissähän on, onko myynti riskiä kantavien tuottajan ja lihatalon kannalta kestävällä tolalla.”
Korkeiden tuotantokustannusten aiheuttamasta paineesta huolimatta perusviesti Pajuniemen suunnalta on myönteinen.
”Ensimmäisen kuukauden luvuista olemme ymmärtäneet, että edellytyksiä jatkolle on olemassa. Kokeilu ei ole missään tapauksessa loppumassa tähän.”
JUKKA KOIVULA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
