Upseerista tarhaajaksi
Kirkkonummelainen Janne Leimi aloitti mehiläistarhauksen vuonna 1985 hankkimalla kaksi pesää.
Eläkkeelle jääneestä meriupseerista tuli pikku hiljaa päätoiminen mehiläistarhaaja, jolla on nykyisin noin 300 mehiläispesää eri puolilla Uuttamaata.
”Parasta mehiläistarhaajana olemisessa on vapaus ja se, että saa olla luonnossa seuraten sen kiertokulkua.”
Mehiläiset tuottavat hunajaa noin 10 000–12 000 kiloa vuodessa. Pääosa sadosta myydään suoraan Uudenmaan Prismoihin ja S-marketteihin. Myös Helsingin Stockmann on merkittävä asiakas.
Suomen Mehiläishoitajain liiton puheenjohtajana toimiva Leimi uskoo kotimaisen hunajan tulevaisuuteen, sillä lähiruokabuumi kannattele myös suomalaista hunajaa.
Kiinnostusta hunajaa kohtaan lisää keskustelu mehiläisten tekemän pölytyksen merkityksestä maailman ruokaketjulle. ”Kun ostaa lähellä tuotettua hunajaa, vaikuttaa omaan ja ympäristönsä hyvinvointiin.”
Yrityksen tukikohtana on vuodesta 2002 ollut Evitskogin vanha kyläkauppa, jossa toimii elintarvikekioski Mesikämmen sekä hunajan ja muiden mehiläispesän tuotteiden käsittely- ja valmistustilat.
Lisäksi tuotetaan ja myydään mehiläishoitajille mehiläisyhdyskuntia ja emoja sekä välitetään tarvikkeita.
”150 000 euron liikevaihdosta noin puolet tulee hunajasta, neljäsosa kuningattarien ja pesien myynnistä ja neljäsosa tarvike- ja elintarvikemyynnistä.
Yrityksessä on yksi palkattu työmies. Myös vaimo auttaa monin tavoin, vaikka on muualla päivätöissä.
Kirkkonummen Mehiläistuotteeksi nimetty yritys myy omien tarhojen hunajaa ja siitä valmistettuja tuotteita sekä pergaa ja propolista.
Perga eli mehiläisleipä on mehiläisten kukista keräämää ja käsittelemää maitohappokäynyttä siitepölyä. Se sisältää muun muassa proteiinia ja aminohappoja ja sitä voi käyttää lisäravinteiden tapaan, Leimi selittää.
Propolista eli mehiläiskittivahaa mehiläiset keräävät lehti- ja havupuiden silmuista. Se sisältää antiseptisiä aineita, ja sitä voi käyttää esimerkiksi kurkkukivun lievittämiseen.
MAIJA ALA-SIURUA
Parasta
mehiläis-
tarhaajana
olemisessa on
vapaus ja se, että saa olla luonnossa seuraten sen
kiertokulkua.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
