Ohran perimän avauksestaeväitä ruokapulaan
Ohran perimän aukeaminen tuo huimia mahdollisuuksia parantaa maailman ruokatilannetta, toteaa professori Alan Schulman MTT:n Kasvigenomiikan laboratoriosta.
Schulman on mukana monikansallisessa tutkimusryhmässä, joka on pystynyt avaamaan lähes koko ohran geeniperimän. Se antaa vanhalle viljalle uuden tulevaisuuden maailman ruokatilanteen parantajana, hän toteaa.
Ohra on maailmanlaajuisesti merkittävä viljakasvi, jonka ravintoarvoa, tuottavuutta ja vastustuskykyä voidaan lisätä huomattavasti.
Kansainvälinen ohran perimään keskittynyt työryhmä, IBSC, pystyi määrittämään tarkasti suurimman osan ohran 32 000 geenistä ja geenit pystyttiin järjestämään oikeaan järjestykseen geenikartalle.
Tämä on merkittävä askel, kun pyritään kohti ohran täydellistä geenikarttaa. Ovi ohran perimään on nyt auki, kertoo suomalaista ryhmään johtava Schulman.
Tutkimuksen tuloksista kerrotaan arvostetun Nature-lehden tuoreimmassa numerossa. Artikkelin mukaan perimän avaaminen parantaa ratkaisevasti mahdollisuuksia parantaa ohran tuottoa jalostuksen avulla.
Ohra on maailman neljänneksi tärkein vilja. Se on sopeutunut monenlaisiin oloihin ja kestää hankalia oloja vehnää paremmin. Ohrasta toivotaan uutta ravintokasvia etenkin köyhimpien maiden ankariin viljelyoloihin.
Myös kasvitautien sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin löytyy helpommin ratkaisuja, kun ohran perimä alkaa selvitä.
Schulman lupaa myös kestävämpiä ja vähemmän kemiallisia torjunta-aineita ja lannoitteita vaativia ohria.
Ohran perimän selviäminen nopeuttaa myös sen lähisukulaisten, vehnän ja rukiin, tutkimusta ja perimän selvittämistä. Se avaa isoja mahdollisuuksia maailman ruokatilanteen parantamiseksi, Schulman sanoo.
VEIKKO NIITTYMAA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
