SDP:n Sanna Marin Demokraatissa: Kasvisperäistä ruokaa voisi verottaa naudanlihaa kevyemmin
Marin ehdottaa myös, että sertifioidut, kestävät tuotantomuodot voisivat olla alemman veron piirissä.
Varapuheenjohtajan mielestä tarvitsemme nyt välineitä, joilla maataloutta ohjataan ilmaston ja ympäristön kannalta kestävämpään suuntaan. Kuva: Rami MarjamäkiSDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin ehdottaa Demokraatin haastattelussa, että kasvisperäistä ruokaa voisi verottaa naudanlihaa kevyemmin.
Marin huomauttaa, että mikäli suomalaiset haluavat vähentää Itämerelle aiheuttamaansa kuormitusta, on meidän välttämätöntä siirtyä nopeasti nykyistä kestävämpään ruuan kulutukseen sekä tuotantoon. Marinin mukaan kestävyys tarkoittaa käytännössä sitä, että siirrytään nykyistä huomattavasti kasvispainotteisempaan ruokavalioon.
Varapuheenjohtajan mielestä tarvitsemmekin nyt välineitä, joilla maataloutta ohjataan ilmaston ja ympäristön kannalta kestävämpään suuntaan. Demokraatin haastattelussa hän nostaa esille SDP:n vero-ohjelmassa esitetyn kestävän kehityksen arvonlisäveron. Veron ideana on, että ympäristöä vähemmän kuormittavat tuotteet saisivat enemmän kuormittavia tuotteita edullisemman verokohtelun.
"Esimerkiksi kasviperäistä ruokaa voitaisiin verottaa kevyemmin kuin ympäristöä eniten kuormittavaa naudanlihaa", hän toteaa Demokraatille.
Lisäksi Marin ehdottaa, että sertifioidut, kestävät tuotantomuodot voisivat olla alemman veron piirissä. Näin ohjattaisiin hänen mukaansa ruuan kulutusta ja tuotantoa kestävämmäksi.
Marinin mukaan kotimaiset vastuulliset tuottajat saisivat kilpailuetua verrattuna ulkomaisiin tuottajiin, sillä kestävän kehityksen kulutusvero kohdistuisi eri tuotteisiin riippumatta niiden alkuperämaasta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
