Tuore liha ja lihajalosteet tutkitaan uudelleen
Tuoreen lihan ja lihajalosteiden ravintoaineet tutkitaan uudelleen. Finelin nykyiset analyysitulokset ovat suurelta osin peräisin 80-luvulta.
”Ruokinnassa ja eläinten elinolosuhteissa on 30 vuoden aikana tapahtunut muutoksia, joten on järkevää päivittää kotimaisen lihan ravintoainekoostumus nykypäivään”, tutkija Salla Luhtala toteaa.
Analyyseissä selviää esimerkiksi laiduntamisen vaikutus naudanlihaan.
”Noin kolmannes lihakarjasta laiduntaa kesäaikaan. Tästä johtuen aiomme kerätä lihanäytteet kahteen kertaan, talvella ja alkusyksystä.”
Lihoja ryhmitellään keskiarvonimikkeiden alle. Kaupan tarjonnasta riippuu, missä määrin mukaan osuu tuontilihaa.
”Tuoreen lihan tarjonta on suurimmaksi osaksi kotimaista. Lihajalosteissa voi olla jonkin verran raaka-aineina myös ulkomaista lihaa.”
Työsarkaa riittäisi muissakin peruselintarvikkeissa.
Esimerkiksi kasviksissa ei ole enää yhtä paljon hivenaineita kuin 30 vuotta sitten, epäiltiin Helsingin yliopiston tutkijan Päivi Ekholmin johdolla tehdyssä selvityksessä vuodelta 2007.
Kasvisten koostumukseen voivat vaikuttaa niin lajikkeet, viljelytavat kuin varastointikin. Jalostuksen tavoitteena on usein kasvattaa massaa ja kestävyyttä ravintoaineiden kustannuksella.
Liha-analyysit on tarkoitus teettää Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran laboratoriossa. Määräraha riittää parinkymmenen tuotteen analysointiin.
TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
