Taas tyhmää kansaa holhotaan
Herätys virkamiehet ja päättäjät! Jatkuva näpertely alkoholin ympärillä alkaa riittää. Milloin ollaan laimentamassa olutta, milloin rajoittamassa saatavuutta.
Turhautuminen kiteytyy hyvin MT:n lukijan lähettämään kommenttiin, jossa ehdotetaan oluen pakkaamista monilitraisiin pönttöihin ja siirtämistä kaupoissa ylimmille hyllyille. Vaikeutuisi saatavuus kertaheitolla.
Sosiaali- ja terveysministeriö suoltaa pakkomielteisesti uusia ehdotuksia kansalaisten ja elinkeinonharjoittajien elämän hankaloittamiseksi. Holhoava ilmapiiri alkaa ahdistaa.
Nyt työryhmä esittää kaikkien ravintoloiden sulkemista kahdelta yöllä. Muutosta perustellaan poliisin työn helpottamisella, koska kaupunkien keskustoissa on järjestyshäiriöitä kello neljä, jolloin yökerhot menevät kiinni.
Mikähän logiikka tässä on taustalla? Jos kaikki paikat lyövät luukkunsa kiinni kello kaksi, tulee järjestyshäiriöpiikki silloin. Nyt sentään osa ravintoloista on auki kolmeen ja neljään, jolloin asiakkaiden kotiinlähtö porrastuu. Taksin saa helpommin ja jono nakkikioskille on lyhyempi.
Sitä paitsi järjestyksen ylläpito on poliisin tehtävä. Sitä varten maksamme veroja. Mistä saakka poliisin työtä on pitänyt helpottaa tinkimällä kansalaisten vapauksista ja mukavuudesta? Säädetäänkö seuraavaksi ulkonaliikkumiskielto puolenyön jälkeen?
Herää myös kysymys, miten poliisi aikoo valvoa yksityisasuntoihin siirtyvää juhlintaa, jos asiakkaat häädetään korkeilla hinnoilla ja typistetyillä aukioloajoilla.
Juomista on kaikkein helpoin valvoa ravintoloissa. Niiden kautta myyty alkoholi myös tuottaa suurimmat verotulot ja työllistää ihmisiä. En ymmärrä, miksi ravintoloitsijoiden elinkeinosta ei olla huolissaan.
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ainakin on huolesta ymmyrkäisenä. Anniskelumyynnin osuus on laskemassa historiallisen alas, alle kymmeneen prosenttiin alkoholin kokonaiskulutuksesta. Veronkorotukset ja edustuskulujen verovähennysoikeuden poisto heikentävät alan kysyntää ensi vuonna entisestään.
Tämä on suuri ongelma myös pienpanimoille, joista useat saavat tuotteensa markkinoille ainoastaan ravintoloiden kautta.
Hinnoittelu onkin sitten asia erikseen. Vastikään kävin ravintolassa, jossa pienpanimon tuotteesta pyydettiin yhdeksää euroa. Se ei ole missään suhteessa kohtuullista. Suomessa maksetaan jo Euroopan korkeinta olutveroa, jota pitäisi muka vielä nostaa.
Väistämättä tulee mieleen myös Suomen vetovoimaisuus matkailumaana. Helsingin yöelämää on ylistetty matkaoppaissa. Sen merkitystä etenkin nuorten matkailijoiden keskuudessa ei sovi väheksyä.
Vuosisataisen kieltämiskulttuurin taustalla lienee luulo virkamiesten ylivertaisesta kyvystä sivistää tyhmää kansaa.
Päättäjiä rahvaan alkoholiongelmat eivät koske. Alko lähettää hallintoneuvostoonsa kuuluville kansanedustajille 24 pulloa viiniä vuodessa.
”Älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon”, kuuluu viesti.
Kyse taitaakin olla pienten, mutta äänekkäiden raittiuspiirien mielistelystä ja poliittisten irtopisteiden keräämisestä.
Jos kansaa todella halutaan opettaa muuttamaan juomatapojaan, pitää keksiä uusia keinoja.
Miksi ei rajoiteta baarien aukioloa aamuisin? Monesti ihmettelen töihin mennessäni, miten kulmakuppilassa porukka ryystää kaljaa jo aamuyhdeksältä. Siihen aikaan asialla on alkoholisti, ei keskivertokansalainen. Eikö tarkoitus ole rajoittaa ongelmakäyttäjien toimintaa?
Toinen ongelma on, ettei baareista saa ruokaa. Syöminen unohtuu monelta jampalta kokonaan. Hygieniasäädöksiä voitaisiin höllentää sen verran, että baarit voisivat myydä tapas-tyyppisiä annoksia. Muualla Euroopassa pubeissa tarjotaan aina syötävää.
Sääntöjä luodessa olisi hyvä muistaa, ettei alkoholikulttuuri tarkoita juopottelua. Moni haluaa liikkua ihmisten ilmoilla, tavata ystäviä ja maistella siinä ohessa erikoisoluita.
Alkoholi on osa länsimaista kulttuuria. Meidän täytyy vain määrittää suuntaviivat sille, miten jatkossa nautimme alkoholimme. Toivottavasti kukaan ei ole sitä mieltä, että Virosta tuotu vodkapullo halkopinossa on paras ratkaisu.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
