
Tunnetko joulukinkkujen erot? Tästä syystä luullinen kinkku on asiantuntijan ehdoton suosikki
Vaikka kaupoista löytyy useita vaihtoehtoja, Atrian myydyin joulukinkku on edelleen noin seitsemän kiloa painava potkallinen kinkku.
Kinkkuja on paljon erilaisia. Paino voi antaa osviittaa siitä, mitä osia kinkku sisältää. Kuva: Sanne KatainenKun kauppojen hyllyt pursuavat erilaisia valmiita kinkkutuotteita, voisi kuvitella, että tavat kuluttaa joulukinkkua olisivat muuttuneet. Näin ei kuitenkaan Atrian lihatuoteryhmäpäällikkö Eeva Juvan mukaan ole, kun tarkastellaan myyntidataa.
”Olen ollut lihaliiketoiminnossa tuoteryhmäpäällikkönä kuusi vuotta, eikä tässä ajassa kinkun kulutukselle ole tapahtunut oikeastaan mitään. Täysin uudenlaisten joulukinkkutuotteiden tuotekehitystyö on ollut hyvin maltillista, koska sellaiselle ei ole ollut havaittavissa merkittävää kuluttajatarvetta.”
Edelleen kilomäärältään myydyin joulukinkku on Atrialla potkallinen.
”Kinkkua on lähtökohtaisesti potkallista sekä luutonta, ja tämä valikoima on pysynyt samanlaisena vuosia. Kuluttaja haluaa edelleen potkallisen, noin seitsemänkiloisen juhlakinkun, joka on vuodesta toiseen myydyin tuote.”
”Kinkku säilyy viileässä hyvänä usean päivän ajan.”
Juvan mukaan kysyttyjen kinkkujen koko on pienentynyt hieman, mutta ei mitenkään merkittävästi. Potkalliset kinkut käsittävät Atrialla kaikista toimitetuista kinkuista melkein puolet.
”Markkina ei ole muuttunut merkittävästi viime vuosien aikana. Kinkkua kuluu joulusesongin aikana noin viisi miljoonaa kiloa, joista Atria toimittaa noin kaksi miljoonaa kiloa.”
”Jos verrataan tätä sianlihan kulutukseen kaikkinensa, joulukinkun suosio on pitänyt, vaikka possunlihan kulutus on muuten laskenut”, Juva kertoo.
HK Foodsilla luuttomat kinkut ovat suosituimpia. Yhtiön lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen kertoo, että suosituin kinkku on luuton.
"Suosituin kinkku on 3–5-kiloinen luuton juhlakinkku, jota ostetaan noin 2,1 miljoonaa kiloa. Potkalliset, yli viisikiloiset kinkut muodostavat noin kolmanneksen kaikista myydyistä kinkusta."
Kun joulun alla suuntaa ruokakauppaan, vastassa voi olla kymmenittäin erilaisia kinkkuja. Kinkuissa on muutakin eroa kuin koko, joten Juva suosittelee miettimään, mikä palvelee parhaiten omia tarpeita.
”Itse valitsen aina potkallisen joulukinkun. Mielestäni juuri luun ympärillä oleva liha on herkullisinta. Moni taas haluaa luuttoman kinkun siksi, että sitä on helppo leikata. Nämä ovat täysin makuasioita”, Juva sanoo.
Kannattaa myös miettiä, kuinka paljon kinkkua tarvitsee. Jos kinkkua on tarkoitus syödä usean päivän ajan, kannattaa olla tarkkana.
”Kinkku olisi hyvä aina jäähdyttää nopeasti. Sitä ei kannattaisi pitää pitkiä aikoja huoneenlämmössä”, Juva neuvoo.
”Viileässä kinkku säilyy hyvänä useamman päivän. Tähteitä kannattaa arvioida aistinvaraisesti. Jos liha tuoksuu ja maistuu hyvältä, sitä uskaltaa todennäköisesti syödä.”
Sianlihalla on ollut suomalaiselle ruokakulttuurille erityinen merkitys. Pöytyältä kotoisin oleva Juva muistelee, miten kotitilan vanha navetta muutettiin sikalaksi 1960-luvulla.
”Se oli sitä aikaa, kun automaatio alkoi tulla osaksi siankasvatusta Suomessa ja raivata näin tietä laajemmalle, kuluttajalähtöiselle tuotannolle.”
Sianlihantuotannon pohjana toimivat Juvan mukaan osuusteurastamot, joiden lihaa on Atriallekin toimitettu vuodesta 1903. Osuusteurastamot Juva näkee juuri valmiiksi leikatun kinkun tienraivaajana.
”Sianlihan tuotanto on ollut Suomelle erittäin tärkeä, kun ajatellaan ruokahistoriaamme. Koko Suomen lihateollisuuden voisi nähdä perustuvan sianlihantuotannolle.”
Kuluttajapakatut joulukinkut saapuivat ruokakauppoihin 1960–70-luvuilla. Ensin kauppoihin toimitetut kinkut suolattiin käsin, mutta pian jalostamoihin ilmestyivät suolauskoneet.
”1980-luvulta lähtien kinkun valmistusprosessi on ollut hyvin nykyisen kaltainen. Kinkut neulasuolataan koneellisesti, pakataan vakuumiin ja toimitetaan kauppaan.”
Kinkkuja on erilaisia
Joulukinkku (n. 10 kiloa): sisäpaisti, ulkopaisti, kulmapaisti, kinnerpaisti, potkaliha, kamara, silava ja potkaluu.
Juhlakinkku (n. 7 kiloa): sisäpaisti, ulkopaisti, kinnerpaisti, potkaliha, kamara, silava ja potkaluu.
Luuton kinkku (n. 3–5 kiloa): Voi sisältää minkä tahansa paistin tai paisteja luuttomaksi leikattuna, kamara ja silava.
Pikkukinkut (1–2 kiloa): Eri paisteista leikattuja. Tuotteesta riippuen kamaraa tai silavaa mukana.
Kinkkurulla (n. 500 g): Yhdestä tai kahdesta paistista valmistettu.
Lähde: Atria
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



