
Nämä reseptit kannattaa ottaa jo joulua varten talteen: Makeat herkut taateleista jälkiruoaksi tai kahvipöytään
Tänä vuonna joulun ajan kuivahedelmävalikoimasta suosikiksi nousee taateli. Se kuuluu kahvikakkuun, sopii vatkattuun ruispuuroon ja ihastuttaa niin suolaisena kuin makeana naposteluherkkuna.Vanhoissa kertomuksissa taatelipalmu esiintyy toivon ja elämän symbolina. Aavikkokeitaalla puun varjossa levätään, ja sen hedelmät pelastavat nälkäiset. Taatelit ovat perinteisesti Lähi-idässä yleisesti käytetty hedelmä, mutta herkullisuutensa vuoksi ne ovat levinneet myös muualle maailmaan.
Taatelit kasvavat suurissa tertuissa, ja yksi taatelipuu voi tuottaa jopa 150 kiloa taateleita. Kuitu- ja sokeripitoiset taatelit ovat kypsänä väriltään ruskean eri sävyisiä. Ne ovat kooltaan 4–8 cm pituisia ja 10–15 gramman painoisia. Hedelmän sisällä on pitkänomainen luunkova siemen. Arvostetuimpia lajikkeita ovat Deglet Nour ja Medjool.
Suomessa taatelit ovat vegaanien parissa nousseet tärkeään asemaan raakaleivonnassa, napostelutuotteissa ja jälkiruoissa. Monet pähkinäallergikot löytävät herkuttelusuosikkinsa taateleista. Nyt trendikkäitä taateleita tarjotaan ihan kaikille myös herkullisina luonnon karkkeina.
Taatelin lisäksi muutkin kuivatut hedelmät, kuten viikunat, luumut ja aprikoosit, ovat kuuluneet suomalaiseen joulunviettoon jo yli sadan vuoden ajan. Tämä juontaa juurensa aikaan ennen kylmäsäilytystä ja lentorahteja, jolloin kuivaaminen oli ainoa tapa säilyttää hedelmiä pitkien matkojen ja aikojen yli.
Nyt trendikkäitä taateleita tarjotaan ihan kaikille myös herkullisina luonnon karkkeina.
Luumuista tehdään edelleen marmeladia joulutorttujen täytteeksi ja jälkiruokakiisseliä. Viikunoista sekä aprikooseista keitellään hillokkeita tai niitä upotetaan joulukakkuihin.
Taateleista leivotaan pitkään mehevinä säilyviä kahvikakkuja, ja ne maistuvat myös erilaisissa salaateissa ja pääruoissa, juustotarjottimella, välipalapatukoissa ja granoloissa sekä smoothieissa ja vaikkapa ruispuurossa.
Hedelmä- ja vihannesosaston pehmeät, mehukkaat taatelit näyttävät ja tuntuvat tuoreilta, mutta niitäkin on kuivatettu. Usein ne on lisäksi pastöroitu tai höyrykäsitelty pidemmän säilyvyyden takaamiseksi.
Vaikka taatelit olisi käsitelty teollisesti kivettömiksi, niissä voi silti olla siemenen paloja, joten tarkista hedelmät ennen käyttöä. Säilytä taatelit pakkauksen ohjeiden mukaisesti ja avattuna jääkaapissa tiiviisti suljetussa astiassa.
Karkkipussin haastaja
Trendikkäät maku- eli karkkitaatelit ovat kivettömiä ja kuivattuja, mutta pehmeitä taateleita. Niitä voit täyttää ja kuorruttaa makeismaisiksi omien mieltymystesi mukaisesti. Täytteeksi sopivat esimerkiksi pähkinälevitteet, mantelimassa, suklaat, halva ja erilaiset karamellit.
Hedelmille voit ripotella myös pähkinä- tai mantelirouhetta, kookoshiutaleita, suolakiteitä tai kuivattuja marjajauheita.
Kaupan karkkitaatelipusseista voit löytää melkoisen makutarjonnan salmiakki- ja lakritsijauheesta, mansikan, kolan ja suolakaramellin makuisiin taateleihin. Villeimmät versiot maistuvat korvapuustilta, kirpeältä vesimelonilta tai mansikkapirtelöltä.
Perinteinen taatelikakku saa jouluista lisäaromia, kun keität taatelit soseeksi glögissä. Kuva: Sanne KatainenTaatelikakku
noin 20 viipaletta
Ainekset
- 1 pkt (noin 250 g) kivettömiä taateleita
- 3 dl glögijuomaa
- 1½ dl sokeria
- 200 g voita
- 2 kananmunaa
- 3½ dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
Koristelu
- 2 tl tomusokeria
Valmistusohje
- Paloittele puristettu taatelipala ja kumoa kattilaan. Mittaa mukaan glögi ja sokeri. Keitä miedolla lämmöllä soseeksi, 10–15 minuuttia. Sekoittele välillä. Voit halutessasi soseuttaa taatelit sauvasekoittajalla.
- Sekoita voi kuuman soseen joukkoon ja jätä jäähtymään.
- Erottele munista valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset taateliseokseen yksitellen vatkaten.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele seos taikinaan. Nostele joukkoon valkuaisvaahto.
- Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia. Tarkista kypsyys cocktailtikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku valmis.
- Kumoa kakku vähän jäähtyneenä ja tuprauta sen pintaan tomusokeria.
Kokeilisitko tänä vuonna kuohkeaa ruis-taatelipuuroa välipala- tai brunssiherkkuna? Kuva: Sanne KatainenKuohkea taateli-ruispuuro
4–6 annosta
Ainekset
- 1 l vettä
- 1 pkt (250 g) kivettömiä taateleita
- 2 dl ruisjauhoja
- 1 dl fariinisokeria
- ¼ tl suolaa
- ½ dl sitruunamehua
Koristelu
- pehmeitä taatelinpuolikkaita
Valmistusohje
- Mittaa vesi kattilaan. Irrottele taatelit veteen ja hauduta, kunnes ne pehmenevät, noin 10 minuuttia. Vatkaa joukkoon ruisjauhot. Lisää sokeri ja suola.
- Hauduta puuroa miedolla lämmöllä 45–55 minuuttia. Sekoittele usein.
- Lisää joukkoon sitruunamehu ja jäähdytä. Tarkista maku.
- Vatkaa jääkaappikylmä puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella. Tarjoa maidon kera välipalana tai uudenlaisena brunssipuurona.
Lämpiminä syötävät napostelutaatelit kätkevät sisuksiinsa fetaa ja pähkinöitä ja maistuvat mainioilta pikkujoulutarjottavina. Kuva: Sanne KatainenPähkinäiset fetataatelit
noin 30 kpl
Ainekset
- 1 rs (400 g) pehmeitä taateleita
- 1 pkt (150 g) feta- tai salaattijuustoa
Pähkinäseos
- 2 dl pekaanipähkinöitä
- 3 rkl persiljaa silputtuna
- 1 appelsiinin kuoriraaste
- ½ rkl rypsiöljyä
- ½ rkl juoksevaa hunajaa
- ¼ –½ tl suolaa
Valmistusohje
- Leikkaa taateleihin poikkiviilto ja poista kivet.
- Täytä taatelien kolot juustolla ja nostele hedelmät uuninkestävälle vadille.
- Hienonna pähkinät. Sekoita kulhossa pähkinöiden joukkoon persiljasilppu. Raasta joukkoon hyvin pestyn appelsiinin kuori. Lorauta seokseen öljyä ja hunaja. Ripottele sekaan suola ja kääntele kaikki ainekset sekaisin. Ripottele pähkinäseos taateleiden päälle.
- Paista 200-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Tarjoa lämpiminä tai haaleina.
Itse tehdyt joulumakeiset pyöräytetään tänä vuonna taateleista, kookoksesta ja manteleista. Massaan sekoitettava lakritsijauhe ja dippaus suklaaseen kruunaavat herkkupalat. Kuva: Sanne KatainenLakritsi-taatelipallot
noin 20 kpl
Ainekset
- 100 g kivettömiä pehmeitä taateleita
- 100 g manteleita
- 100 g kookoshiutaleita
- 3 rkl lakritsijauhetta (esim. Sallinen)
- 2 rkl rypsiöljyä
- noin 2 rkl vettä
Koristelu
- noin 70 g tummaa suklaata
- 2–3 rkl voita
- lakritsijauhetta
Valmistusohje
- Halkaise pehmeät taatelit ja poista kivet. Jos taatelit ovat kovin kuivia, liota niitä kuumassa vedessä noin vartin verran, kunnes ne hiukan pehmenevät.
- Mittaa vettä lukuun ottamatta kaikki aineet leikkuuterällä varustetun monitoimikoneen kulhoon. Soseuta tasaiseksi massaksi, mutta jätä hieman purutuntumaa. Lisää vettä sen verran, että makeismassa pysyy puristettaessa kasassa.
- Nosta massa jääkaappiin lepäämään 10 minuutiksi.
- Pyörittele massasta käsin suupalan kokoisia pieniä palloja. Saat noin 20 kpl. Nosta peitettynä jääkaappiin ja koristele vasta ennen tarjoilua.
- Sulata suklaa ja voi vesihauteessa tai mikroaaltouunin sulatusteholla. Sekoita suklaaseos sileäksi.
- Dippaa pallot sulaan suklaaseen, ripottele pintaan lakritsijauhetta ja nosta tarjoiluvadille.
- Säilytä lakritsitaatelipalloja jääkaapissa suljetussa rasiassa. Pallot säilyvät hyvinä pari viikkoa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









