Toukokuun maukkaimmat kalajutut
Munakastike ja keitetyt porkkanaviipaleet tekevät uunihauesta herkullisen annoksen. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkistoMiedonmakuinen ja vähärasvainen hauki on yleinen saaliskala varsinkin keväällä. Parhaan makuinen se on 1–2 kilon painoisena.
Kilon hauesta saa noin puoli kiloa fileitä. Puisevan makuiset, isot hauet kannattaa jauhaa kalamassaksi. Massan voi pakastaa sellaisenaan tai valmiina kalapullina, pihveinä tai murekkeina.
Raaka kala säilyy pakastimessa noin puoli vuotta.
5–6 annosta
noin kilo (2 kpl) haukifileetä
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl suolaa
ripaus valko- tai mustapippuria
1 dl emmentaljuustoraastetta
Munakastike
75 g voita
3 munaa kovaksi keitettynä
nippu tilliä tai ruohosipulia
Mausta kalafileet sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Laita voideltuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle hienoksi raastettua punaleimaemmentalia. Kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia.
Sulata voi. Lisää voisulan joukkoon haarukalla hienonnetut munat ja silputtu tilli. Tarjoa uunissa paistetun kalan kanssa.
4 annosta
noin kilo ahvenia
2 tl suolaa
10 mustapippuria
2 valkosipulin kynttä
1 purjo
2 porkkanaa
pala selleriä
1 dl vettä
Suomusta ahvenet, ota sisälmykset pois ja huuhtele kalat. Voit paloitella isoimmat kalat kahteen kolmeen osaan tai kypsentää kokonaisina. Mausta kalat sisältä ja pinnalta teelusikallisella suolaa.
Leikkaa puhdistettu purjo renkaiksi, viipaloi kuoritut valkosipulinkynnet, porkkanat ja selleri.
Laita kasvikset voideltuun uunivuokaan ja mausta teelusikallisella suolaa. Sekoita pippurit joukkoon ja nosta kalat kasvisten päälle.
Kaada vuokaan hiukan vettä ja laita alumiinifolio päälle. Laita folioon muutama pieni reikä, jotta höyry pääsee ulos.
Kypsennä 200 asteessa puoli tuntia. Alenna lämpö 125 asteeseen ja jatka kypsentämistä puolitoista tuntia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Tarjoa lisäksi keitettyjä perunoita.
Vinkki
Kauli alumiinifolion tilalle valmiista ruistaikinasta levy. Voitele voisulalla ja pistele haarukalla muutama reikä.
8 annosta
noin 1 kg haukifileetä
2 kpl (200 g) maustekurkkua
1/2 rkl sitruunapippuria
2 rkl ruohosipulia
Kastike
1 prk smetanaa
1/2 dl sitruunamehua
1 dl hunajaa
2 rkl vehnäjauhoja
3-4 valkosipulin kynttä
Pinnalle ruohosipulisilppua
Leikkaa fileet annospaloiksi ja lado voideltuun uunivuokaan. Kuutioi maustekurkut ja valuta kuutiot siivilässä. Mausta kalapalat. Levitä kurkkukuutiot kalapaloille.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada vuokaan. Kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Ripottele pinnalle runsaasti ruohosipulia.
5 annosta
1 (reilu 1 kg) hauki
8 dl vettä
10 maustepippuria
10 valkopippuria
1–2 laakerinlehteä
2 (200 g) sipulia
4 (400 g) perunaa
1 prk (3,3 dl) ruokakermaa
1 reilu viipale jälkiuunileipää
2 tl suolaa
1 dl hienonnettua ruohosipulia
Laita kylmään veteen perattu kala reiluina paloina. Kun vesi kiehuu, poista vaahto pinnalta.
Lisää pippurit ja laakerinlehti. Keitä noin 20 minuuttia. Kun kalapalat ovat kypsiä, nosta ne kattilasta ja poista ruodot.
Siivilöi liemi. Lisää liemeen kuoritut ja lohkotut sipulit. Keitä noin 5 minuuttia. Lisää perunat kuutioina. Keitä keitto kypsäksi. Lisää kalapalat, kerma, suola ja ruisleipäviipale.
Anna hautua kannen alla noin 5 minuuttia. Lisää pinnalle hienonnettu ruohosipuli vähän ennen tarjoilua.
15 kappaletta
500 g tuoreita haukifileitä
1 rasia (100 g) piparjuurituorejuustoa
1 dl maitoa
3 vaaleaa paahtoleipäviipaletta tai
3/4 dl korppujauhoja
1 dl ruohosipulisilppua
2 munaa
1/2 tl suolaa
pieni ripaus valkopippuria
(korppujauhoja)
Paistamiseen juoksevaa rasvaseosta
Jauha kalafileet hyvin hienoksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi. Anna seoksen turvota hetki.
Muotoile taikinasta pihvejä. Jos haluat, niin kierittele pihvit korppujauhossa. Paista pannulla kauniin ruskeita pihvejä.
Tarjoa perunoiden ja nokkoskastikkeen kera.
Nokkoskastike
4 annosta
2 rkl voita
1/2 dl vehnäjauhoja
5 dl täysmaitoa
1 dl nokkossosetta
1/2 tl muskottia
ripaus musta- tai valkopippuria
1/2 tl suolaa
Sulata voi kattilassa. Kiehauta siinä jauhot. Lisää maito ja nokkossose. Sekoita kastike tasaiseksi. Anna kiehua muutama minuutti. Mausta.
25–30 kpl
500 g haukifileitä
5 hapankorppua
1 sipuli
1 prk kermaviiliä
2 munaa
1/2 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl valkopippuria
Pinnalle hapankorpuista hienonnettuja korppujauhoja
Paistamiseen voita
Pilko kala, hapankorput ja sipuli monitoimikoneeseen ja jauha hienoksi.
Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna turvota noin 15 minuuttia.
Muotoile pulliksi ja pyörittele hapankorppujauhelmassa.
Paista voissa pannulla kauniin ruskeiksi.
Tartarkastike
4–6 annosta
1 prk kermaviiliä
1 dl sinappista kurkkusalaattia
1 muna keitettynä
Keitä muna kypsäksi. Hienonna jäähtyneenä haarukalla. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
4 annosta
n. 600 g ahvenfileitä
suolaa
Paistamiseen voita
Limettikastike
2 dl ruokakermaa
1 dl vettä
1/2 kalaliemikuutiota
1/4 tl kurkumaa
puolikkaan limetin kuori raastettuna
1–2 rkl limettimehua
25 g voita
(1/2 rkl vaaleaa kastikesuurustetta)
Valmista kastike. Sekoita kattilassa ruokakerma, vesi, liemikuutio ja kurkuma. Keitä pari min. Lisää limetin kuori, limettimehu ja voi.
Ruskista voi pannulla kauniin vaalean ruskeaksi. Lisää kalafileitä pannulle paistumaan nahkapuoli alaspäin (täytä pannusta kerrallaan korkeintaan 2/3 pinta-alasta).
Paista kalafileet kypsiksi kummaltakin puolelta. Ripota fileille suolaa.
Kuumenna kastike ja lisää tarvittaessa kastikesuurustetta. Tarjoa paistetut ahvenfileet kastikkeen kanssa.
Anneli Pessala
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
