Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Toukokuun maukkaimmat kalajutut

    Munakastike ja keitetyt porkkanaviipaleet tekevät uunihauesta herkullisen annoksen. Jaana Kankaanpää
    Munakastike ja keitetyt porkkanaviipaleet tekevät uunihauesta herkullisen annoksen. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto

    Miedonmakuinen ja vähärasvainen hauki on yleinen saaliskala varsinkin keväällä. Parhaan makuinen se on 1–2 kilon painoisena.

    Kilon hauesta saa noin puoli kiloa fileitä. Puisevan makuiset, isot hauet kannattaa jauhaa kalamassaksi. Massan voi pakastaa sellaisenaan tai valmiina kalapullina, pihveinä tai murekkeina.

    Raaka kala säilyy pakastimessa noin puoli vuotta.

    5–6 annosta

    noin kilo (2 kpl) haukifileetä

    2 rkl sitruunamehua

    1/2 tl suolaa

    ripaus valko- tai mustapippuria

    1 dl emmentaljuustoraastetta

    Munakastike

    75 g voita

    3 munaa kovaksi keitettynä

    nippu tilliä tai ruohosipulia

    Mausta kalafileet sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Laita voideltuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle hienoksi raastettua punaleimaemmentalia. Kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia.

    Sulata voi. Lisää voisulan joukkoon haarukalla hienonnetut munat ja silputtu tilli. Tarjoa uunissa paistetun kalan kanssa.

    4 annosta

    noin kilo ahvenia

    2 tl suolaa

    10 mustapippuria

    2 valkosipulin kynttä

    1 purjo

    2 porkkanaa

    pala selleriä

    1 dl vettä

    Suomusta ahvenet, ota sisälmykset pois ja huuhtele kalat. Voit paloitella isoimmat kalat kahteen kolmeen osaan tai kypsentää kokonaisina. Mausta kalat sisältä ja pinnalta teelusikallisella suolaa.

    Leikkaa puhdistettu purjo renkaiksi, viipaloi kuoritut valkosipulinkynnet, porkkanat ja selleri.

    Laita kasvikset voideltuun uunivuokaan ja mausta teelusikallisella suolaa. Sekoita pippurit joukkoon ja nosta kalat kasvisten päälle.

    Kaada vuokaan hiukan vettä ja laita alumiinifolio päälle. Laita folioon muutama pieni reikä, jotta höyry pääsee ulos.

    Kypsennä 200 asteessa puoli tuntia. Alenna lämpö 125 asteeseen ja jatka kypsentämistä puolitoista tuntia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

    Tarjoa lisäksi keitettyjä perunoita.

    Vinkki

    Kauli alumiinifolion tilalle valmiista ruistaikinasta levy. Voitele voisulalla ja pistele haarukalla muutama reikä.

    8 annosta

    noin 1 kg haukifileetä

    2 kpl (200 g) maustekurkkua

    1/2 rkl sitruunapippuria

    2 rkl ruohosipulia

    Kastike

    1 prk smetanaa

    1/2 dl sitruunamehua

    1 dl hunajaa

    2 rkl vehnäjauhoja

    3-4 valkosipulin kynttä

    Pinnalle ruohosipulisilppua

    Leikkaa fileet annospaloiksi ja lado voideltuun uunivuokaan. Kuutioi maustekurkut ja valuta kuutiot siivilässä. Mausta kalapalat. Levitä kurkkukuutiot kalapaloille.

    Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada vuokaan. Kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Ripottele pinnalle runsaasti ruohosipulia.

    5 annosta

    1 (reilu 1 kg) hauki

    8 dl vettä

    10 maustepippuria

    10 valkopippuria

    1–2 laakerinlehteä

    2 (200 g) sipulia

    4 (400 g) perunaa

    1 prk (3,3 dl) ruokakermaa

    1 reilu viipale jälkiuunileipää

    2 tl suolaa

    1 dl hienonnettua ruohosipulia

    Laita kylmään veteen perattu kala reiluina paloina. Kun vesi kiehuu, poista vaahto pinnalta.

    Lisää pippurit ja laakerinlehti. Keitä noin 20 minuuttia. Kun kalapalat ovat kypsiä, nosta ne kattilasta ja poista ruodot.

    Siivilöi liemi. Lisää liemeen kuoritut ja lohkotut sipulit. Keitä noin 5 minuuttia. Lisää perunat kuutioina. Keitä keitto kypsäksi. Lisää kalapalat, kerma, suola ja ruisleipäviipale.

    Anna hautua kannen alla noin 5 minuuttia. Lisää pinnalle hienonnettu ruohosipuli vähän ennen tarjoilua.

    15 kappaletta

    500 g tuoreita haukifileitä

    1 rasia (100 g) piparjuurituorejuustoa

    1 dl maitoa

    3 vaaleaa paahtoleipäviipaletta tai

    3/4 dl korppujauhoja

    1 dl ruohosipulisilppua

    2 munaa

    1/2 tl suolaa

    pieni ripaus valkopippuria

    (korppujauhoja)

    Paistamiseen juoksevaa rasvaseosta

    Jauha kalafileet hyvin hienoksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi. Anna seoksen turvota hetki.

    Muotoile taikinasta pihvejä. Jos haluat, niin kierittele pihvit korppujauhossa. Paista pannulla kauniin ruskeita pihvejä.

    Tarjoa perunoiden ja nokkoskastikkeen kera.

    Nokkoskastike

    4 annosta

    2 rkl voita

    1/2 dl vehnäjauhoja

    5 dl täysmaitoa

    1 dl nokkossosetta

    1/2 tl muskottia

    ripaus musta- tai valkopippuria

    1/2 tl suolaa

    Sulata voi kattilassa. Kiehauta siinä jauhot. Lisää maito ja nokkossose. Sekoita kastike tasaiseksi. Anna kiehua muutama minuutti. Mausta.

    25–30 kpl

    500 g haukifileitä

    5 hapankorppua

    1 sipuli

    1 prk kermaviiliä

    2 munaa

    1/2 tl suolaa

    1 rkl sitruunamehua

    1/2 tl valkopippuria

    Pinnalle hapankorpuista hienonnettuja korppujauhoja

    Paistamiseen voita

    Pilko kala, hapankorput ja sipuli monitoimikoneeseen ja jauha hienoksi.

    Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna turvota noin 15 minuuttia.

    Muotoile pulliksi ja pyörittele hapankorppujauhelmassa.

    Paista voissa pannulla kauniin ruskeiksi.

    Tartarkastike

    4–6 annosta

    1 prk kermaviiliä

    1 dl sinappista kurkkusalaattia

    1 muna keitettynä

    Keitä muna kypsäksi. Hienonna jäähtyneenä haarukalla. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

    4 annosta

    n. 600 g ahvenfileitä

    suolaa

    Paistamiseen voita

    Limettikastike

    2 dl ruokakermaa

    1 dl vettä

    1/2 kalaliemikuutiota

    1/4 tl kurkumaa

    puolikkaan limetin kuori raastettuna

    1–2 rkl limettimehua

    25 g voita

    (1/2 rkl vaaleaa kastikesuurustetta)

    Valmista kastike. Sekoita kattilassa ruokakerma, vesi, liemikuutio ja kurkuma. Keitä pari min. Lisää limetin kuori, limettimehu ja voi.

    Ruskista voi pannulla kauniin vaalean ruskeaksi. Lisää kalafileitä pannulle paistumaan nahkapuoli alaspäin (täytä pannusta kerrallaan korkeintaan 2/3 pinta-alasta).

    Paista kalafileet kypsiksi kummaltakin puolelta. Ripota fileille suolaa.

    Kuumenna kastike ja lisää tarvittaessa kastikesuurustetta. Tarjoa paistetut ahvenfileet kastikkeen kanssa.

    Anneli Pessala

    Avaa artikkelin PDF