Pahin suma etelässä
Ylitarjonta tuntuu vaivaavan karitsanlihamarkkinoita pahimmin etelässä.
Kemiläinen teurastamo Veljekset Rönkä ei ole vielä joutunut laskemaan tuottajahintaa.
”Pikkuisen normaalia pääsiäisruuhkaa on jo, mutta ei jonoja. Seuraamme tilannetta”, hankintapäällikkö Anne Närhilä kertoo.
Muun Suomen ruuhkaa Rönkäkään ei pysty auttamaan. Yli 90 prosenttia teuraista tulee sopimustuottajilta ja loput muilta pohjoisen tuottajilta.
”Pidämme tärkeänä hoitaa oman hankinta-alueen lammastilat ensin.”
”Helsingin pää ei vedä yhtään, Jyväskylän, Mikkelin ja Kokkolan seutujen kaupat ostavat entiseen tapaan”, sanoo teurastamoyrittäjä Eero Polso Toholammilta Keski-Pohjanmaalta.
Hän epäilee, että osalla tiloista karitsat ehtivät ruuhkan vuoksi yli 1-vuotiaiksi, jolloin kasvattaja jää ilman teuraskaritsan laatupalkkiota.
Tukkujen jumittuminen on ruuhkauttanut myös Polson teurastamon ja pakottanut laskemaan hintaa, mutta yrittäjä pitää näkymiä silti valoisina.
”Kuluttajat haluavat ostaa kotimaista karitsaa, etenkin nuoret.”
Hän uskoo, että ruhojen tukkukaupan sijaan kannattaa keskittyä leikatun ja pakatun lihan myyntiin suoraan kauppoihin. Lisäksi pakastemyynti helpottaisi tasaista tarjontaa.
Yhtiö uskoo suullisiin herrasmiessopimuksiin lammastilojen kanssa ja laajentaa leikkuutilojaan kesällä.
”Sitä kautta saadaan lisäarvoa.”
TERHI TORIKKA
Kuluttajat
haluavat ostaa kotimaista karitsaa, etenkin nuoret.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
