Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Suomalaisen sianlihanhintahaitari on leveä

    Samanlainen sika voi olla kahdelle tuottajalle jopa 36 euron verran eriarvoinen. Jaana Kankaanpää
    Samanlainen sika voi olla kahdelle tuottajalle jopa 36 euron verran eriarvoinen. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto

    Sianlihan todellinen keskihinta Suomessa oli tammi–helmikuun vaihteessa noin 1,54 euroa kilolta, kertoo MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala.

    Hänen mukaansa sekä HK:n että Atrian toteutuneen keskihinnan täytyy tämän perusteella olla yli 1,50 euroa. Kuitenkin osalle Suomen sikatiloista maksetaan reilusti alle 1,50 ja osalle jopa 1,80 euroa. Lisäksi rypsiporsaan mukanaolo vääristää maan keskihintaa ylöspäin.

    Rantala arvioi, että yleinen hinta pienille tuottajille on noin 1,40 euroa. ”Meillä on osuuskuntia, jotka maksavat yhtä aikaa Euroopan parasta ja huonointa hintaa. Ei ole terve tilanne, että tuottajat ovat näin eri arvoisessa asemassa.”

    Hintaeroon vaikuttaa ainakin lihatalo, tuotantomuoto, yksikkökoko, lihaprosentti ja laatuvaatimusten täyttyminen.

    Rantalan mukaan isoille tiloille maksetut parhaat hinnat ovat tavallaan kuin investointitukea laajentajille. ”Ja ne maksatetaan pienillä tiloilla.”

    Hän uskoo, että määrälisät on pian pakko purkaa, koska jäljellä on vain isoja tiloja.

    Kymenlaaksolainen HK Agrin tuottaja kertoo saavansa tällä hetkellä parhaan painoluokan sioista 1,49 euroa kilolta. Lihasikapaikkoja hänellä on runsas 800. Hinta on vaihdellut puolen vuoden aikana 1,39–1,49 välillä.

    Hän kaipaa lihaan takuuhintaa. ”Makkaran hinta tiedetään monta kuukautta etukäteen. Miksi ei tuottajalle voitaisi kertoa porsaan oston aikaan, mitä siitä lihasikana maksetaan?”

    Pohjoiskarjalainen Atrian tuottaja sanoo hinnan olevan 900-paikkaisessa lihasikalassaan 1,47 euroa kilolta. Muutaman kuun hintahaitari on 1,37–1,49 euroa. ”Lisäviidakko on ihan älytön. Tietynlainen porrastus on ymmärrettävä, mutta yksinkertaistamiseen olisi syytä.”

    Hän pohtii myös, halutaanko sikatuotannon enää edes jatkuvan joka puolella maata.

    Ilmajokinen Atrian tuottaja kertoo saavansa tällä hetkellä 1,55 euroa kilolta. Lihasikapaikkoja tilalla on 1 500.

    ”Yli 1,60:n ei oikein pääse millään. Rahoittajat sanovat isojen tilojen saavan 1,70 euroa, mutta parasta hintaa saavat eivät halua hinnoistaan puhua.”

    Hinnoittelu vaikuttaa tuottajan mielestä siltä, että teurastamo panee rahaa isojen tilojen laajennuksiin turvatakseen lihan saantia ja sitouttaakseen tuottajia.

    Satakuntalainen Snellmanin tuottaja kertoo, että hänelle maksetaan 1,65–1,67 euroa kilolta. Kuun vaihteessa hinta nousi viisi senttiä.

    Tuottaja huomauttaa kuitenkin, ettei hintaero muihin ole todellisuudessa niin iso kuin miltä se näyttää.

    Palvelumaksut ja siemenhinnat ovat korkeampia kuin isoilla lihataloilla, kertoo 1,5 vuotta sitten Snellmanille vaihtanut isäntä. Lisäksi porsastuotos on pienentynyt hieman. Lihasikapaikkoja tilalla on noin tuhat.

    ”Iso hintaero harhauttaa vähän. Mutta pistehinnoittelua on paljon, vaikka se kielletään.”

    Alkutuotannon johtaja Tomas Gäddnäs Snellmanilta kertoo, että yhtiö maksaa sianlihasta parhaimmillaan 1,805 euroa kilolta 80–108 kilon painovälillä lihaprosentin ollessa 60.

    Huippuhintaan yltävät yhdistelmäsikalat, jotka täyttävät kaikkien kehittämislisien vaatimukset. Gäddnäsin mukaan niitä ei ole montaa.

    Lihasikaloiden parhaaseen mahdolliseen hintaan, 1,765 euroon, sen sijaan yltää suuri osa tuottajista. ”Hinta on tuottajista kiinni, haluamme palkita kun asiat ovat kunnossa.”

    Snellman on nostanut sikojen hankintamääriä uuden teurastamon takia. Toistaiseksi sikojen teurastuksessa on ruuhkaa, koska uusi laitos on sisäänajovaiheessa.

    Atrian lihaliiketoimintojen johtaja Matti Perälä myöntää, että erilaisten lisien kautta tilojen väliset hintaerot venyvät isoiksikin. Merkittäviä eroja aiheuttaa esimerkiksi yksikkökoko.

    Atrian hinnoitteluun on tulossa kevään aikana muutoksia, mutta niistä ei vielä kerrota tarkemmin. Sikalan sijainti ei vaikuta hintaan nyt, eikä jatkossa, lupaa Atria Sika -palvelun johtaja Stefan Saaristo.

    HK Agrin toimitusjohtaja Veli-Matti Jäppilä sanoo, että suurimmat hintaerot tulevat tehokkuuslisistä, joihin joka tilalla on mahdollisuus. Määrälisä vaikuttaa kilohintaan viisi senttiä.

    Jäppilän mukaan myös HK Agri uusii sianlihan hinnastoa kevään aikana. ”Eroja ei ainakaan lisätä.”

    Tällä viikolla yhtiö nostaa lihasian hintaa sentillä.

    TERHI TORIKKA

    Avaa artikkelin PDF