Pieksämäelle tulee lähiteurastamo
Aika on vihdoin kypsä tälle, sanovat lihantuottaja Esko Rissanen ja kaupanalan yrittäjä Peter Hartwig. He allekirjoittivat perjantaina uuden teurastamoyhtiön perustamissopimuksen.
”Uskomme ja tiedämme, että sellaista asiakaskuntaa löytyy, joka on valmis maksamaan laadukkaasta tuotteesta”, pieksämäkeläinen Hartwig toteaa.
Hän oli perustamassa kesällä Savon Kestävä kehitys Sakke -yhdistystä, jonka on määrä ottaa vetovastuu perjantaina perustetusta osuuskunnasta.
Jo viidentoista vuoden ajan tilaltaan Jäppilästä suoraan kaiken tuotannon myynyt Hyvätuuli-yhtymän osakas Esko Rissanen iloitsee, että nyt aika on vihdoin kypsä lähiteurastamolle.
”Olemme joutuneet kuljettamaan eläimiä 180 kilometriä suuntaansa, mikä aiheuttaa kustannusten lisäksi eläinten turhaa stressaantumista ennen teurastusta”, ylämaankarjaa kasvattava Rissanen sanoo.
Hän kertoo, että pohjustavaa taustatyötä lähiteurastamoa varten on alueella tehty jo vuosia. Kyse ei ole yhden kunnan eikä edes yhden maakunnan hankkeesta.
Nyt toistakymmentä tilaa Etelä- ja Pohjois-Savosta on liittymässä osuuskuntamuotoiseen teurastamoon, jossa on määrä teurastaa nautoja, hevosia ja lampaita – niin luomueläimiä kuin tavallisiakin.
”Lisää tuottajia sopii vielä mukaan. Siksi päätimme julkistaa asian heti perustamisen jälkeen, jotta kuka tahansa voi vielä lähteä toimintaamme kannattamaan ja siitä hyötymään”, Rissanen perustelee.
Hartwig kertoo, että esiselvitystyö on tehty ja seuraavaksi siirrytään määrätietoisesti yrityksen toteutettavuusselvitykseen.
Hän vakuuttaa, että ensi syksynä teurastamolla pitäisi jo olla toimintavalmius. Tiloja on kartoitettu ja varteenotettavia on jo hyvin tiedossa.
”Moni on varoittanut, että emme selviä lupaviidakosta. Pietarsaaresta kävimme katsomassa mallia, ja saimme uskoa, että homman voi saada toimimaan, kunhan hakee kaikki luvat ja hoitaa velvoitteet asianmukaisesti kunnolla”, Hartwig selvittää.
Johtoajatuksena on, että toiminta pidetään mahdollisimman avoimena niin tuottajille kuin kuluttajillekin.
”Voisimme myös kehittää mallia, että ihmiset voisivat hankkia eläimen ja saada lihat itselleen”, Hartwig tuumii.
”Uskon, että tulevaisuudessa kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia lihan alkuperästä ja laadusta. Emme yritäkään lähteä kilpailemaan halvan jauhelihan tarjonnassa isojen teurastamojen kanssa.”
Esko Rissanen suunnittelee, että osuuskunta tekee kaiken mahdollisimman valmiiksi ja hakee sitten toiminnalle pyörittäjää joko niin, että sama henkilö vastaa teurastamosta ja jatkojalostuksesta tai jotenkin muuten sovitusti.
Sivutuotteet ja teurasjätteet pyritään hyödyntämään mahdollisimman tarkasti, ja toimintaan liittyy olennaisena osana myös uusiutuvaa energiaa käyttävä lämpölaitos.
Liha-alan ammattilaisia Pieksämäen seudulle arvellaan saatavan hyvin lähikaupungeista.
”Pieksämäki sijaitsee edullisesti neljän tien risteyksessä”, Rissanen mainostaa.
Liisa Yli-Ketola
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
