Broileri ja sianliha vetävät lihantuotannon kasvua
Lihaa on tuotettu Suomessa tammi–syyskuussa yhteensä 290,4 miljoonaa kiloa.
Lihan kokonaiskulutus on noussut runsaan prosentin 302,8 miljoonaan kiloon. Talouden taantuman vuoksi myynnin kasvu on tullut broilerista, makkarasta ja muista edullisemmista lihatuotteista.
Naudanlihan menekki on kärsinyt hiukan taantumasta. Lampaanlihan tuotanto on kasvanut, mutta kulutus on supistunut tuonnin vähennyttyä. Lammasta syötäisiin enemmän kuin on tarjolla.
Tiedot käyvät ilmi Gallup Elintarviketiedon lihamarkkinakatsauksesta.
Sianlihaa tuotettiin tammi–syyskuussa 2,5 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Lisäys johtuu porsastuotoksen voimakkaasta noususta ja 1,5 kiloa nousseista teuraspainoista.
”Porsastuotos on nyt reilu 1,5 porsasta enemmän emakkoa kohti kuin pari vuotta sitten”, kertoo toimitusjohtaja Anne Kallinen Elintarviketiedosta.
Sikatilat ovat vähentyneet vuodessa noin 9 prosenttia.
Sianlihan kulutus on kasvanut kaksi prosenttia. Gallup Elintarviketieto arvioi, että koko vuoden kulutus on 197,4 miljoonaa kiloa, eli 1,3 prosenttia viime vuotta enemmän.
Sianlihantuotanto on tällä hetkellä kulutusta suurempi. Joulunajan kysynnän myötä koko vuoden tuotanto jää kuitenkin kulutusta pienemmäksi.
Elintarviketieto ennustaa koko vuoden tuotannoksi 196 miljoonaa kiloa, eli kaksi prosenttia viime vuotta enemmän.
Naudanlihantuotanto väheni tammi–syyskuussa prosentin verran.
Koko vuoden tuotannon ennakoidaan olevan sama kuin viime vuonna.
Lehmien ja sonnien teurastus väheni ja hiehojen teurastus lisääntyi tammi-syyskuussa. Sonnin teuraspainon lasku pysähtyi. Hiehon ja lehmän teuraspainojen lasku jatkui.
Hyvän rehusadon uskotaan kääntävän teuraspainot nousuun.
Naudanlihan kulutus on laskenut kolme prosenttia, mutta miinuksen arvioidaan jäävän kahteen prosenttiin koko vuonna.
Siipikarjanlihantuotanto ja -kulutus kasvoivat tammi–syyskuussa neljä prosenttia. Kasvu tuli broilerista, sillä kalkkunan käyttö ja tuotanto vähenivät.
Koko vuonna siipikarjanlihan kulutuksen kasvu arvioidaan 3–4 prosentiksi, jolloin kulutus olisi 105 miljoonaa kiloa. Tuotannon ennakoidaan kasvavan 111 miljoonaan kiloon.
Broilerin kulutukseksi arvioidaan 96 miljoonaa kiloa ja tuotannoksi 102 miljoonaa kiloa. Kalkkunan kulutukseksi ennakoidaan 9 miljoonaa kiloa ja tuotannoksi 7,6 miljoonaa kiloa.
Ensi vuonna broilerin kulutuksen ennakoidaan ohittavan naudanlihan kulutuksen.
Sian-, lampaan- ja kalkkunanlihan tuonti väheni tammi–syyskuussa. Broilerinlihan tuonti kasvoi 16 prosenttia ja hevosenlihan yli kolmanneksen.
Hevosta on tuotu tänä vuonna jo 1,89 miljoonaa kiloa. Kotimaassa tuotanto on ollut 0,30 miljoonaa kiloa.
”Kaksi kolmasosaa hevosenlihan tuonnista on Kanadasta. Lisäksi tuontia on Ranskasta, Belgiasta ja Argentiinasta”, Kallinen kertoo.
Lihan vienti ylitti viimevuotiset lukemat kaikissa lihalajeissa.
Sianlihan vienti väheni ensimmäisellä vuosineljänneksellä, mutta lähti kasvuun keväällä ja oli kesällä 40 prosenttia suurempaa kuin vuosi sitten.
Naudanlihan vienti tuplaantui.
TUURE KIVIRANTA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
