Viskaalin tilan ja tulevan teurastamon ympärille rakentuu tuottajien verkosto
Pekka Fali Tuula Kukkola-Räinä sanoo, että ammattitaitoisesti hoidetulla verkkokaupalla on hyvät mahdollisuudet kasvuun. Kuva: Viestilehtien arkistoMUHOS–KEMPELE (MT)
Jos Viskaalin Oy:n suunnitelma toteutuu, Pohjois-Pohjanmaan lihamarkkinoille tulee lisää liikettä. Yhtiön perustaja ja pääomistaja Heikki Räinä lupaa, että tuleva teurastamo maksaa lihasta ”reilun kaupan” hinnan.
”Se 20 sentin lisä, mitä tuottajat ovat lihan hintaan vaatineet, maksetaan ainakin meillä.”
Viskaalin teurastamon rahoitus on jo valmiina, ja enää puuttuu ympäristölupa. Kun se saadaan, rakentaminen voidaan aloittaa keväällä.
Vuoden kuluttua siitä teurastamo voi ottaa vastaan rekkalastillisen nautoja tai lampaita kerrallaan.
”Rakennetaan heti täysimittainen, tuhannen eläinyksikön teurastamo”, Räinä sanoo. Vaikka toiminta ehkä alkaa pienimuotoisemmin, laajennusvara on valmiina.
Teurastamon kustannusarvio on 1,5 miljoonaa euroa. Työtä teurastamo tarjoaa 5–10 henkilölle.
Viskaalin Oy:n oma tarve vie osan teurastamon kapasiteetista. Muhoksen Viskaalinmäellä on nyt satapäinen limousin-karja. Navetassa on tilaa 270 naudalle, ja kaikki paikat on tarkoitus käyttää, kertoo tilanhoitaja agrologi Antti Arola.
Texel-lampaita on nyt 70, ja määrä nousee yli kolmensadan.
Räinä uskoo, että teurastamolle on muutenkin tarvetta. Erityisesti lampaiden teurastukseen tulee nyt uusi kaivattu mahdollisuus, samoin hevosten. Luomuluvatkin teurastamolle hankitaan.
Teurastamoa vetää yrittäjä Aaro Vesala, ja se on osa Viskaalin verkostoa.
Räinä ja hänen puolisonsa Tuula Kukkola-Räinän tähtäimessä on tuottajien ja jakelijoiden verkosto. Uudeksi jakelukanavaksi rakentuu Kukkola-Räinän hoitama verkkokauppa ”Viskaalin Kauppa”, joka välittää erityisesti lähi- ja luomuruokaa.
Tuotevalikoimaan kuuluu runsaat sata tuotetta. Laatu, maku, kotimaisuus, pientuotanto, käsityö, eettisyys ja puhtaus ovat tuotteiden valintakriteereitä. Eettisyyteen kuuluu luonnollisesti eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen.
”Me auditoimme kaikki yhteistoimintatilat”, Räinä sanoo. Se tarkoittaa, että eläinten hyvinvointi ja tuotteiden laatu varmistetaan.
Toiminnassa ollaan aivan alkumetreillä, mutta jo nyt pihvilihaa ja lammasta, sotkamolaista kyytön tilamaitoa ja muita lähituotteita toimitetaan puolelle sadalle tilaajalle.
”Kun tieto leviää, mukaan tulee koko ajan uusia ostajia ja tuotteiden tarjoajia”, Kukkola-Räinä kertoo.
Ostokset toimitetaan haluttaessa kotiovelle Oulun alueella. Ne voi myös hakea noutopisteistä, joita lisätään tarpeen mukaan. Pääosa asiakkaista on Oulun seudulla, ja yksi noutopiste on Raahessa.
Viskaalin markkinointi- ja myyntikanavan toteutukseen on saatu tukea Pohjois-Pohjanmaan elykeskukselta EU:n Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.
JOUKO RÖNKKÖ
Kun tieto leviää, mukaan tulee koko ajan uusia ostajia ja tuotteiden
tarjoajia.
TUULA KUKKOLA-RÄINÄ
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
