
Väriä pöytään
Nina Petelius-Lehto kokkaa tomaattiruokia omilla ohjeillaan. Pekka Lehto nauttii kiitollisena sen, mitä pöytään kannetaan.Tomaatti taipuu moneen. Se sopii niin salaattiin kuin kastikkeeseenkin ja mehustaa keitot ja muhennokset.
TEKSTI: Riitta Mustonen KUVAT: Jaana Kankaanpää
Nina Petelius-Lehto käyttää tomaatteja päivittäin ja soveltaa reseptejä mielikuvituksensa mukaan.
”Tarkkoja määriä on vaikea antaa. Itse teen yleensä ruokaa ihan näppituntumalla. Kannustan ihmisiä kokeilemaan hulluja ideoitaan ruuan suhteen villisti ja vapaasti!”
Tomaattivartaat
Kirsikkatomaatteja, pieniä mozzarellapalloja, oliiveja ja tuoreita basilikanlehtiä pujotetaan vuorotellen puisiin varrastikkuihin.
Kun käytät eri värisiä tomaatteja ja oliiveja, saat näyttävän alkupalan. Myös punalehtistä basilikaa on olemassa.
Gazpacho-keitto
• 1 kasvihuonekurkku tai muutama avomaankurkku
• 5 tomaattia
• 1 paprika (värillä ei väliä)
• 1 sipuli
• 1 valkosipulinkynsi
• 1 tl merisuolaa
• rouhittua mustapippuria
Lohko kasvikset ja soseuta ne sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan.
Laita keitto hetkeksi jääkaappiin ennen tarjoilua ja tarjoa kylmänä.
Keittoon voi maun mukaan lisätä lehtiselleriä tai vastaavaa ja yrttejä mielin määrin.
Salsa
• 300 g tomaatteja
• 1 (puna)sipuli
• 2 (vihreää) chiliä
• 2 limetin mehu
• tuoretta korianteria
• suolaa
Silppua kaikki ainekset hienoksi, sekoita kulhossa ja anna levätä ainakin puoli tuntia ennen tarjoilua. Salsa on raikas lisäke rasvaiselle grillilihalle.
Tomaatti-kesäkurpitsavuoka
• kesäkurpitsaa
• tomaattia
• sipulia
• paprikaa
• juustoraastetta
• oliiviöljyä
• suolaa
• mustapippuria
Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Leikkaa kasvikset 0,5–1 sentin siivuiksi ja lado ne vuokaan kerroksittain. Lisää väliin suolaa, mustapippuria ja haluttaessasi muita mausteita.
Ripottele pinnalle juustoraastetta ja paista uunissa noin 175 asteessa tunnin verran. Joukkoon voi myös lisätä liemikuution ja tilkan vettä.
KANTRIN TomaattiKEIKAUS
Kulhon vuoraukseen
• 5–6 kiinteää tomaattia
Täyte
• 5 liivatelehteä
• 3 rkl sitruunamehua
• 200 g tuorejuustoa (esim. ruohosipulin tai aurinkokuivatun tomaatin makuista)
• 200 g fetajuustoa muruina TAI kinkkukuutioita TAI savukalaa pieninä paloina
• 1 dl purjosilppua
• 1 dl tuoretta basilikaa TAI ruohosipulia silppuna
• 1 iso tomaatti pieninä kuutioina
• 2 dl vaahtoutuvaa kermaa
• 1/2 tl mustapippuria
• (1/2 tl suolaa)
Vuoraa kelmulla pyöreäpohjainen lasikulho ja lado viipaloidut tomaatit kulhon pohjalle ja seinämille. Lado mahdollisimman tiiviisti, mutta siten, etteivät ne mene päällekkäin.
Laita liivatelehdet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Purista pehmenneistä liivatteista vesi pois ja liuota ne kuumaan sitruunamehuun.
Sekoita tuorejuusto, feta/kinkku/savukala, purjo, yrtti- ja tomaattisilppu sekä mausteet. Lisää joukkoon jäähtynyt liivateseos.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita varovasti täytteen joukkoon. Tarkista maku ja lisää suolaa mikäli tarpeen.
Kaada täyte tomaateilla päällystettyyn kulhoon.
Anna hyytyä jääkaapissa kevyen painon alla ainakin muutama tunti. Siisti täytteen yli menevät tomaatinreunat veitsellä.
Kumoa varoen tarjoiluvadille ja poista kelmu pinnalta. Koristele basilikanlehdillä.
Tarjoa vaikkapa keitettyjen perunoiden ja vihreän salaatin kera.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

