Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kakku kuin kukka tai perhonen

    Punajuurifetakakku on makean suolainen kukka.
    Punajuurifetakakku on makean suolainen kukka. 
    Savulohivoileipäkakku on vaihteeksi perhosen muotoinen.
    Savulohivoileipäkakku on vaihteeksi perhosen muotoinen. 
    Tsatsiki ja feta tekevät broilerikakusta kreikkalaisen.
    Tsatsiki ja feta tekevät broilerikakusta kreikkalaisen. 

    Punajuuri-fetavoileipäkakku

    Voileipäkakun ei tarvitse olla perinteisen suorakaiteen muotoinen. Tällä kertaa kakuista taiteiltiin myös neliö, kukkakimppu ja perhonen.

    Tuoreilla yrteillä kakkujen koristelu on helppoa, mutta se täytyy tehdä vasta juuri ennen tarjoilua, etteivät yrtit nuukahda.

    Jos haluat kakuista gluteenittomia, käytä gluteenitonta leipää.

    Kinkkuvoileipäkakku

    15–20 palaa vaaleaa leipää

    5–8 palaa tummaa leipää

    1 dl kasvislientä kostutukseen

    Punajuuritäyte

    300 g keitettyä punajuurta

    180 g tuorejuustoa

    1 valkosipulinkynsi puristettuna

    1 tl hunajaa

    ripaus mustapippuria

    0,5 tl suolaa

    Fetajuustotäyte

    150 g fetajuustoa

    1 dl paksua jugurttia tai rahkaa

    1 tl timjamia

    2 tl sitruunamehua

    mustapippuria, (suolaa)

    Kuorrutus

    1 dl paksua jugurttia

    180 g tuorejuustoa

    0,5 dl majoneesia

    Koristelu

    punajuurilastuja (juuressipsejä)

    fetajuustoa kuutioina

    kirsikkatomaatteja

    rucolaa, basilikaa

    ruohosipulia varreksi

    Keitä punajuuret kypsiksi, anna jäähtyä hetki. Kuori punajuuret ja leikkaa lohkoiksi. Soseuta sauvasekoittimella.

    Lisää jäähtyneen punajuurisoseen joukkoon tuorejuusto, puristettu valkosipuli ja mausteet. Sekoita ja tarkista maku.

    Valmista toinen täyte sekoittamalla murskattu fetajuusto ja jugurtti. Mausta timjamilla, sitruunalla ja pippurilla. Sekoita tasaiseksi ja tarkista suola.

    Vuoraa pyöreä kulho tuorekelmulla, jotta kakku on helpompi irrottaa kulhosta.

    Leikkaa leivistä ohuelti reunat pois ja asettele kerros leipää kulhon pohjalle. Kostuta kevyesti, sillä täytteet ovat aika kosteita.

    Lisää punajuuritäytettä puolet ensimmäiseen kerrokseen ja aseta päälle toinen kerros leipää. Kostuta.

    Lisää fetajuustotäyte ja tummaleipäkerros. Kostuta huolellisesti päältä.

    Lisää loppu punajuuritäyte ja viimeinen leipäkerros. Kostuta.

    Peitä pinta kelmulla, laita kevyt paino päälle ja nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään pariksi tunniksi, mielellään yön yli.

    Ota kakku kulhosta. Notkista tuorejuustoa vatkaamalla jugurtti ja majoneesi sekaan. Päällystä kakku. Koristele pinta ja tee ruohosipulipuntista rusetti ja varsi.

    Savulohivoileipäkakku

    500 g tummaa vuokaleipäviipaletta

    400 g vaaleaa vuokaleipäviipaletta (esim. isopaahto)

    lihalientä kostutukseen

    Täyte 1

    1 suolakurkku

    1 rs tuorejuustoa, esimerkiksi ruohosipuli (200g)

    1 dl hienonnettuna kevätsipulin varsia, purjoa tai ruohosipulia

    250 g palvikinkkua

    Hienonna kinkku, kevätsipuli ja suolakurkku. Sekoita ne tuorejuuston joukkoon. (Notkista tarvittaessa lihaliemellä, maidolla tai muulla nesteellä.)

    Täyte 2

    1 rs italiansalaattia (400 g)

    1 kinkkupasteijaputkilo (125 g)

    Kuorrutus

    1 tlk (150 g) crème fraîchea

    200 g sulatejuustoa

    Päälle

    ohuen ohutta saunapalvikinkkua

    kirsikkatomaatteja

    ruohosipulia, persiljaa

    paprikaa

    kurkkua yms.

    Leikkaa leipäviipaleista reunat pois. Levitä tummia leipäviipaleita suorakaiteen muotoon ja kostuta.

    Pursota puolet kinkkutahnasta leipien päälle ja levitä. Levitä sen jälkeen puolet italiansalaatista tahnan päälle.

    Asettele vaaleita leipäviipaleita tasainen kerros ja kostuta.

    Levitä päälle puolet kinkkutäytteestä.

    Lado tummia leipäviipaleita, kostuta ja levitä loput kinkkutahnat ja italiansalaatit päälle.

    Levitä vaaleita leipäviipaleita tasainen kerros ja kostuta.

    Levitä loput kinkkutäytteestä.

    Levitä lopuksi viimeinen kerros tummia leipäviipaleita ja kostuta.

    Kääri kakku leivinpaperin ja muovin sisään ja anna kostua yön yli. Tai voit pakastaa sen ja ottaa vuorokausi ennen juhlia sulamaan ja kuorruttaa vasta sitten.

    Kuorrutusta varten sekoita sähkövatkaimella keskenään ranskankerma ja sulatejuusto. Levitä kuorrutus kakun pinnalle ja reunoille ja tasoita lastalla tai veitsellä.

    Peitä sivut ruohosipulilla, persiljalla, vehnänorailla yms. ja koristele päältä oman mielen mukaan.

    Vinkki: Aseta koristeyrtit kakun sivulla pystyyn, niin kakun leikkaaminen on helpompaa.

    Kreikkalainen broilerikakku

    400 g paahtoleipää tai muuta vaaleaa leipää

    noin 200 g tummaa vuokaleipää viipaleina reunat poistettuna

    1,5 dl kasvis- tai kalalientä kostutukseen

    1 l paksua jogurttia (turkkilaista tai kreikkalaista)

    1,5 dl majoneesia

    6 kananmunaa, kovaksi keitettyjä

    2 keitettyä perunaa

    3 valkosipulinkynttä

    suolaa ja sitruunapippuria

    1 rkl persiljaa hienonnettuna

    1 sipuli

    200 g savulohta

    200 g katkarapuja

    pala kurkkua

    1 nippu tilliä

    Peruna-kurkkutäyte

    Sekoita 2 dl jogurtin joukkoon hienonnettu sipuli, pieniksi kuutioidut perunat, 3 valkosipulinkynttä murskana ja kurkut todella pieninä kuutioina sekä 1 rkl persiljaa. Mausta suolalla ja sitruunapippurilla.

    Savulohitäyte

    Sekoita keskenään 200 g savulohta, 100 g katkarapuja, 3 hienonnettua kananmunaa, 3 dl jogurttia ja 2 rkl majoneesia sekä 2 rkl tilliä.

    Kuorrutus

    4–5 dl:aan jogurttia sekoitetaan

    3 rkl majoneesia ja 2 rkl hienonnettua tilliä.

    Vuoraa pyöreä kakkuvuoka kelmulla. Laita pohjaksi kerros vaaleaa leipää, kostuta ja levitä päälle puolet savulohitäytteestä.

    Laita päälle kerros tummaa leipää, kostuta ja päällystä peruna-kurkkutäytteellä. Seuraavaksi kerros vaaleaa leipää, kostuta ja päällystä lopulla savulohitäytteellä. Viimeiseksi kerros vaaleaa leipää. Kostuta.

    Laita pinnalle kelmua ja kevyt paino päälle, anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

    Kumoa kakku vuoasta ja poista kelmu. Puolita kakku keskeltä ja käännä puolikkaat perhosen siiviksi.

    Sekoita päällysteen aineet keskenään. Levitä päällyste tasaisesti kakun päälle ja reunoille.

    Koristele kakku kananmunaviipaleilla, katkaravuilla, tillillä, kurkulla, kirsikkatomaateilla yms.

    20 grahampaahtoleipäviipaletta

    1,5 dl kasvis- tai kanalientä kostutukseen

    Broileri-fetatäyte

    500 g kypsää broileria

    1 rkl öljyä

    1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

    0,5 tl suolaa

    150 g ranskankermaa

    100 g rahkaa tai pehmeää raejuustoa

    100 g fetajuustoa

    50 g aurinkokuivattuja tomaatteja

    1 pieni hienonnettu punasipuli

    Tsatsikitäyte

    200 g turkkilaista jogurttia

    2 dl kurkkua kuutioituna

    2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

    1 dl hienonnettua minttua

    suolaa, mustapippuria

    Kuorrutus ja koristelu

    180 g yrttituorejuustoa

    100 g jogurttia

    Koristeluun

    broileria, fetajuustoa, herneenversoja, kirsikkatomaattia, kurkkukuutioita, oliiveja, ohuita punasipuliviipaleita

    Pilko broileri pieniksi paloiksi, jätä muutama isompi pala koristeluun. Mausta suolalla ja valkosipulilla.

    Sekoita hienonnettu broileri ranskankerman ja rahkan joukkoon. Murustele joukkoon feta ja hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit sekä punasipuli. Sekoita kevyesti.

    Valmista tsatsiki. Kuutioi kurkku aivan pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki tsatsikitäytteen aineet keskenään.

    Leikkaa leipäviipaleista pois reunat mahdollisimman ohuesti.

    Levitä tarjoiluvadille 4 leipäviipaletta tiiviisti kiinni toisiinsa. Kostuta leivät pullasudin avulla kasvisliemellä ja levitä päälle puolet broileri-fetatäytteestä.

    Levitä täytteen päälle toinen leipäkerros, kostuta ja levitä tsatsikitäyte.

    Levitä vielä yksi kerros leipää ja loput broileri-fetatäytteestä. Levitä päällimmäinen leipäkerros, kostuta.

    Suojaa kelmulla, aseta kevyt paino päälle ja anna tiivistyä seuraavaan päivään.

    Kuorruta tuorejuusto-jugurttilevitteellä.

    Koristele reunat herneenversoilla ja ripottele päälle muut koristeet rennosti ja kevyesti.

    Vinkki: Kakusta syntyy kasvisversio, kun jätät broilerin pois.