
Kakku kuin kukka tai perhonen
Punajuuri-fetavoileipäkakku
Voileipäkakun ei tarvitse olla perinteisen suorakaiteen muotoinen. Tällä kertaa kakuista taiteiltiin myös neliö, kukkakimppu ja perhonen.
Tuoreilla yrteillä kakkujen koristelu on helppoa, mutta se täytyy tehdä vasta juuri ennen tarjoilua, etteivät yrtit nuukahda.
Jos haluat kakuista gluteenittomia, käytä gluteenitonta leipää.
Kinkkuvoileipäkakku
15–20 palaa vaaleaa leipää
5–8 palaa tummaa leipää
1 dl kasvislientä kostutukseen
Punajuuritäyte
300 g keitettyä punajuurta
180 g tuorejuustoa
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1 tl hunajaa
ripaus mustapippuria
0,5 tl suolaa
Fetajuustotäyte
150 g fetajuustoa
1 dl paksua jugurttia tai rahkaa
1 tl timjamia
2 tl sitruunamehua
mustapippuria, (suolaa)
Kuorrutus
1 dl paksua jugurttia
180 g tuorejuustoa
0,5 dl majoneesia
Koristelu
punajuurilastuja (juuressipsejä)
fetajuustoa kuutioina
kirsikkatomaatteja
rucolaa, basilikaa
ruohosipulia varreksi
Keitä punajuuret kypsiksi, anna jäähtyä hetki. Kuori punajuuret ja leikkaa lohkoiksi. Soseuta sauvasekoittimella.
Lisää jäähtyneen punajuurisoseen joukkoon tuorejuusto, puristettu valkosipuli ja mausteet. Sekoita ja tarkista maku.
Valmista toinen täyte sekoittamalla murskattu fetajuusto ja jugurtti. Mausta timjamilla, sitruunalla ja pippurilla. Sekoita tasaiseksi ja tarkista suola.
Vuoraa pyöreä kulho tuorekelmulla, jotta kakku on helpompi irrottaa kulhosta.
Leikkaa leivistä ohuelti reunat pois ja asettele kerros leipää kulhon pohjalle. Kostuta kevyesti, sillä täytteet ovat aika kosteita.
Lisää punajuuritäytettä puolet ensimmäiseen kerrokseen ja aseta päälle toinen kerros leipää. Kostuta.
Lisää fetajuustotäyte ja tummaleipäkerros. Kostuta huolellisesti päältä.
Lisää loppu punajuuritäyte ja viimeinen leipäkerros. Kostuta.
Peitä pinta kelmulla, laita kevyt paino päälle ja nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään pariksi tunniksi, mielellään yön yli.
Ota kakku kulhosta. Notkista tuorejuustoa vatkaamalla jugurtti ja majoneesi sekaan. Päällystä kakku. Koristele pinta ja tee ruohosipulipuntista rusetti ja varsi.
Savulohivoileipäkakku
500 g tummaa vuokaleipäviipaletta
400 g vaaleaa vuokaleipäviipaletta (esim. isopaahto)
lihalientä kostutukseen
Täyte 1
1 suolakurkku
1 rs tuorejuustoa, esimerkiksi ruohosipuli (200g)
1 dl hienonnettuna kevätsipulin varsia, purjoa tai ruohosipulia
250 g palvikinkkua
Hienonna kinkku, kevätsipuli ja suolakurkku. Sekoita ne tuorejuuston joukkoon. (Notkista tarvittaessa lihaliemellä, maidolla tai muulla nesteellä.)
Täyte 2
1 rs italiansalaattia (400 g)
1 kinkkupasteijaputkilo (125 g)
Kuorrutus
1 tlk (150 g) crème fraîchea
200 g sulatejuustoa
Päälle
ohuen ohutta saunapalvikinkkua
kirsikkatomaatteja
ruohosipulia, persiljaa
paprikaa
kurkkua yms.
Leikkaa leipäviipaleista reunat pois. Levitä tummia leipäviipaleita suorakaiteen muotoon ja kostuta.
Pursota puolet kinkkutahnasta leipien päälle ja levitä. Levitä sen jälkeen puolet italiansalaatista tahnan päälle.
Asettele vaaleita leipäviipaleita tasainen kerros ja kostuta.
Levitä päälle puolet kinkkutäytteestä.
Lado tummia leipäviipaleita, kostuta ja levitä loput kinkkutahnat ja italiansalaatit päälle.
Levitä vaaleita leipäviipaleita tasainen kerros ja kostuta.
Levitä loput kinkkutäytteestä.
Levitä lopuksi viimeinen kerros tummia leipäviipaleita ja kostuta.
Kääri kakku leivinpaperin ja muovin sisään ja anna kostua yön yli. Tai voit pakastaa sen ja ottaa vuorokausi ennen juhlia sulamaan ja kuorruttaa vasta sitten.
Kuorrutusta varten sekoita sähkövatkaimella keskenään ranskankerma ja sulatejuusto. Levitä kuorrutus kakun pinnalle ja reunoille ja tasoita lastalla tai veitsellä.
Peitä sivut ruohosipulilla, persiljalla, vehnänorailla yms. ja koristele päältä oman mielen mukaan.
Vinkki: Aseta koristeyrtit kakun sivulla pystyyn, niin kakun leikkaaminen on helpompaa.
Kreikkalainen broilerikakku
400 g paahtoleipää tai muuta vaaleaa leipää
noin 200 g tummaa vuokaleipää viipaleina reunat poistettuna
1,5 dl kasvis- tai kalalientä kostutukseen
1 l paksua jogurttia (turkkilaista tai kreikkalaista)
1,5 dl majoneesia
6 kananmunaa, kovaksi keitettyjä
2 keitettyä perunaa
3 valkosipulinkynttä
suolaa ja sitruunapippuria
1 rkl persiljaa hienonnettuna
1 sipuli
200 g savulohta
200 g katkarapuja
pala kurkkua
1 nippu tilliä
Peruna-kurkkutäyte
Sekoita 2 dl jogurtin joukkoon hienonnettu sipuli, pieniksi kuutioidut perunat, 3 valkosipulinkynttä murskana ja kurkut todella pieninä kuutioina sekä 1 rkl persiljaa. Mausta suolalla ja sitruunapippurilla.
Savulohitäyte
Sekoita keskenään 200 g savulohta, 100 g katkarapuja, 3 hienonnettua kananmunaa, 3 dl jogurttia ja 2 rkl majoneesia sekä 2 rkl tilliä.
Kuorrutus
4–5 dl:aan jogurttia sekoitetaan
3 rkl majoneesia ja 2 rkl hienonnettua tilliä.
Vuoraa pyöreä kakkuvuoka kelmulla. Laita pohjaksi kerros vaaleaa leipää, kostuta ja levitä päälle puolet savulohitäytteestä.
Laita päälle kerros tummaa leipää, kostuta ja päällystä peruna-kurkkutäytteellä. Seuraavaksi kerros vaaleaa leipää, kostuta ja päällystä lopulla savulohitäytteellä. Viimeiseksi kerros vaaleaa leipää. Kostuta.
Laita pinnalle kelmua ja kevyt paino päälle, anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
Kumoa kakku vuoasta ja poista kelmu. Puolita kakku keskeltä ja käännä puolikkaat perhosen siiviksi.
Sekoita päällysteen aineet keskenään. Levitä päällyste tasaisesti kakun päälle ja reunoille.
Koristele kakku kananmunaviipaleilla, katkaravuilla, tillillä, kurkulla, kirsikkatomaateilla yms.
20 grahampaahtoleipäviipaletta
1,5 dl kasvis- tai kanalientä kostutukseen
Broileri-fetatäyte
500 g kypsää broileria
1 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
0,5 tl suolaa
150 g ranskankermaa
100 g rahkaa tai pehmeää raejuustoa
100 g fetajuustoa
50 g aurinkokuivattuja tomaatteja
1 pieni hienonnettu punasipuli
Tsatsikitäyte
200 g turkkilaista jogurttia
2 dl kurkkua kuutioituna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl hienonnettua minttua
suolaa, mustapippuria
Kuorrutus ja koristelu
180 g yrttituorejuustoa
100 g jogurttia
Koristeluun
broileria, fetajuustoa, herneenversoja, kirsikkatomaattia, kurkkukuutioita, oliiveja, ohuita punasipuliviipaleita
Pilko broileri pieniksi paloiksi, jätä muutama isompi pala koristeluun. Mausta suolalla ja valkosipulilla.
Sekoita hienonnettu broileri ranskankerman ja rahkan joukkoon. Murustele joukkoon feta ja hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit sekä punasipuli. Sekoita kevyesti.
Valmista tsatsiki. Kuutioi kurkku aivan pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki tsatsikitäytteen aineet keskenään.
Leikkaa leipäviipaleista pois reunat mahdollisimman ohuesti.
Levitä tarjoiluvadille 4 leipäviipaletta tiiviisti kiinni toisiinsa. Kostuta leivät pullasudin avulla kasvisliemellä ja levitä päälle puolet broileri-fetatäytteestä.
Levitä täytteen päälle toinen leipäkerros, kostuta ja levitä tsatsikitäyte.
Levitä vielä yksi kerros leipää ja loput broileri-fetatäytteestä. Levitä päällimmäinen leipäkerros, kostuta.
Suojaa kelmulla, aseta kevyt paino päälle ja anna tiivistyä seuraavaan päivään.
Kuorruta tuorejuusto-jugurttilevitteellä.
Koristele reunat herneenversoilla ja ripottele päälle muut koristeet rennosti ja kevyesti.
Vinkki: Kakusta syntyy kasvisversio, kun jätät broilerin pois.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



