
Tyrniä, terveydeksi
Yksi leivistä on voitelematon, toinen sivelty vedellä ja tyrnirouheella ja kolmas tyrnimehu-voiseoksella.Tyrni maustaa niin lihan kuin kalan ja värjää hyydykkeen ja jäädykkeen kauniin oranssiksi. Leipäänkin se sopii.
TEKSTI: Riitta Mustonen KUVAT: Jaakko Martikainen
Tyrnistä saa tehoa sekä ruokaan että kehoon. Tyrnin omituinen maku tökkii ensimmäisillä kerroilla, mutta kun muutaman kerran maistelee, siihen voi tulla himo.
”Se on niin pahaa, että se on hyvää”, kehuu joku. ”On niin hapanta, että haisee oksennukselle”, moittii toinen.
Yksinään tyrni onkin melkoinen tujaus ja vetää naaman ruttuun, mutta kun siihen lisää sokeria ja muita marjoja tai hedelmiä, happamuus tokenee.
Kokeile myös tyrnistä ja omenasta tehtyä hyytelöä tai mausta tyrnijauheella tai -mehulla marinadia, kiisseliä, puuroa tai juomia.
Tyrnimarinadi
• 0,5 dl öljyä
• 0,75 dl tyrnimehua
• 2 rkl soijakastiketta
• 2 tl timjamia
Sekoita öljyn joukkoon tyrnimehu, soijakastike ja timjami. Käytä lihan ja broilerin marinointiin.
Broileria tyrnikastikkeessa
• 4 maustamatonta broilerinfileetä
• 1 dl ruokakermaa
• 1/2 dl tyrnimehua
Laita broilerinfileet tyrnimarinadiin (ks. ohje edellä) jääkaappiin vähintään tunniksi tai yön yli. Pane fileet voideltuun vuokaan ja paista noin 30 minuuttia 200 asteessa.
Sekoita kerma ja tyrnimehu. Koska mehu on todella hapanta, se sakeuttaa kerman paksuksi. Valele broilerinpaloja seoksella pari kertaa, ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia.
Tarjoa kokojyväriisin tai -ohran ja salaatin kera.
Tyrnileipä
• 4 dl kädenlämpöistä vettä
• 1 dl tyrnimehua
• ½ palaa hiivaa
• ½ dl hunajaa
• ½ dl leivontasiirappia
• 1½ tl suolaa
• 2 dl ruisjauhoja
• 10–11 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
• 30 g voita sulatettuna
• ¼ dl tyrnimehua
Liuota kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, hunaja, siirappi ja suola. Alusta taikina jauhoilla kiinteäksi. Kohota kaksinkertaiseksi ja leivo taikinasta 3–4 pitkänomaista leipää.
Anna kohota liinan alla. Pistele leivät haarukalla ja paista kypsiksi 200 asteessa 20–25 minuuttia.
Voitele kypsät, vielä kuumat leivät voin ja tyrnimehun seoksella, jotta leipiin tulee kaunis, kiiltävä pinta. Tai voitele leivät ennen paistamista vedellä ja ripottele päälle tyrnirouhetta.
Tyrni-jogurttikakku
Pohja:
• 165 g omena-kaneli-kaurakeksejä (tai tavallisia)
• 50 g sulatettua voita tai margariinia
Täyte:
• 2 dl kuohukermaa
• 2 dl maustamatonta jogurttia
• 1 dl laimentamatonta tyrnimehua
• 1½ dl sokeria
• 6 liivatelehteä
• 1 rkl vettä
Kiille:
• 1 dl tyrnimehua
• 1 dl vettä
• 2 1/2 dl hyytelösokeria
• (kokonaisia tyrnimarjoja)
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Murenna kaurakeksit karkeaksi ja sekoita sulatettuun rasvaan. Painele kaurakeksimassa irtopohjavuoan pohjalle.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää jogurtti, tyrnimehu ja sokeri. Puserra vesi pois liivatelehdistä. Kiehauta 1 rkl vettä ja sulata liotetut liivatelehdet veteen. Jäähdytä seosta hetki.
Lisää hieman jäähtynyt liivateseos varovasti kerma-jogurttiseokseen. Kaada seos keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa.
Kun kakku on alkanut hyytyä, noin 3 tuntia (tai yön yli), valmista kiille. Kuumenna tyrnimehu-vesiseosta kattilassa. Lisää kiehuvaan nesteeseen hyytelösokeri. Anna jäähtyä muutama minuutti ja kaada kiille varovasti kakun pinnalle. Ripottele kiilteen päälle kokonaisia tyrnimarjoja.
Anna hyytyä yön yli.
Tyrnijäädyke
• 2 munaa
• 1 dl tomusokeria
• 2 dl kuohukermaa
• 1 tl vaniljasokeria
• 1 dl tyrnituoremehua
• 1 dl tyrnilikööriä
Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Sekoita munavaahtoon tyrnimehu, likööri ja lopuksi kermavaahto kevyesti käännellen.
Kaada seos torvelliseen kakkuvuokaan ja nosta foliolla peitettynä pakastimeen jäätymään.
Ota jäädykevuoka puoli tuntia ennen tarjolle panoa pois pakastimesta. Kasta vuoka kuumaan veteen ja kumoa jäädyke laakealle vadille.
Vinkki: Koristele jäädyke punaisilla marjoilla tai tarjoa sen kanssa sokerilla maustettua mansikkasurvosta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
