
Hunaja viimeistelee herkut
Veikeälle ruislautaselle on koottu herkkuannos Kalastaja Eemelin ahvenista, uunijuureksista ja hunaja-kurkkukastikkeesta.Hunaja antaa hyvän säväyksen lähes ruokaan kuin ruokaan.
TEKSTI: Riitta Mustonen
KUVAT: Jaakko Martikainen
Kalastaja Eemelin paremmat ahvenet
Mesiherkusta on moneksi. Grillattaessa sitä voi sivellä lihan päälle ja kalaa savustaessa sutaista lopuksi pullasudilla kalan päälle, niin savun kitkeryys häviää. Leivonnassa hunajalla voi korvata osan sokerista, kunhan muistaa, että hunajaa tarvitsee vähän vähemmän kuin sokeria, sillä se on tavallista sokeria makeampaa.
Ulla Liukkosen ja Anu Narisen suunnittelemassa ateriassa hunaja on monessa roolissa. Se viimeistelee uunijuurekset ja maustaa tsatsikin. Kun edullisen possunkyljen ensin keittää, sitten grillaa ja lopuksi vielä sivelee hunajalla, niin kyljen rasvaisuus ei haittaa.
Syksyn rapeista kaaleista saa hauduttamalla nopean lisukkeen, ja siirapin voi korvata hunajalla, jolloin kaalin väri pysyy vaaleana.
Hunajaa on monen makuista sen mukaan, minkä kasvin mettä hunajaan on sekoittunut. Näihin ohjeisiin sopii ihan tavallinen monikukkahunaja. Kätevintä on käyttää juoksevaa hunajaa, mutta kiinteästäkin saa juoksevaa, kun vähän lämmittää hunaja-astiaa vesihauteessa.
Uunijuurekset
4 hengelle
• 600 g ahvenia suomustettuna
• 50 g voita paistamiseen
• suolaa
• pippuria
• 50 g kylmäsavulohta/annos
• hunajaa
Mausta ahvenet. Paista voissa. Kääri kylmäsavulohta ahventen ympärille ja sipaise hunajaa pintaan.
Ruislautanen
• 3–4 porkkanaa
• 2 sipulia tai punasipuli
• 10 uutta perunaa
• 1 dl öljyä
• 3 timjaminoksaa
• 1/2 dl hunajaa
• suolaa
• pippuria
Lohko kasvikset. Laita pannun pohjalle öljyä, suolaa, pippuria ja timjaminoksat. Lado lohkotut kasvikset mausteiden päälle. Valuta päälle hunajaa.
Kypsennä uunissa 200 asteessa 15–20 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsiä.
Hunaja-kurkkukastike
• 2 1/2 dl ruisjauhoja
• 1/2 dl vehnäjauhoja
• 75 g voita
• 3/4 dl vettä
Nypi voi jauhojen joukkoon, lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Anna taikinan levähtää hetki kylmässä. Tee taikinasta mieleisiäsi lautasia, eri muotoisia tai kokoisia.
Paista 200 asteessa 30–35 minuuttia. Anna jäähtyä ennen käyttöä.
Ruokolahden parempaa possunkylkeä
• 2 avomaankurkkua
• 1 dl smetanaa
• 2 rkl hunajaa
• 1/2 tl sitruunanmehua
• suolaa maun mukaan
• yrttejä oman maun mukaan
Halkaise kurkut pituussuunnassa ja poista siemenet, raasta tai pilko ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kaikki aineet keskenään. Anna tekeytyä vähintään puoli tuntia.
Kokoa annos ruislautaselle, jonka myös voi syödä. Tee juureksista keko keskelle ja aseta ahvenet nojaamaan juureksiin. Kääri ympärille kylmäsavulohta. Pane kurkkukastike vierelle tai kippoon.
Haudutettu kaali
• 1 kg possunkylkeä
• 1 dl suolaa
• pippuria
• 3 laakerinlehteä
• 1 porkkana
• vettä
Keitä kylkeä vedessä, jossa on mausteet ja porkkana, noin kaksi tuntia. Jäähdytä kylki.
Kastike:
• 1 tomaatti
• 1 sipuli
• 2 dl Coca-Colaa
• 1/2 dl Hp-kastiketta
• 1 dl hunajaa
• suolaa
• currya
• pippuria
Pilko tomaatit ja sipuli ja kuullota kattilassa. Lisää Hp-kastike, mausteet ja Coca-Cola. Anna kiehua hiljalleen noin puoli tuntia.
Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarkista maku.
Leikkaa kyljestä paksuhkoja viipaleita. Laita grilliin, voitele pullasudilla hunajaa lihapaloille.
Tarjoa haudutetun kaalin kanssa.
rAPARPERIPIIRAKKA Ruis-hunajataikinaAN
• 1 kg kaalia
• 2 porkkanaa
• 1 sipuli
• 1 dl öljyä
• noin 1 dl hunajaa
• suolaa
• pippuria
Pilko kasvikset ja kuullota öljyssä kattilasssa. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Sopii hyvin grillatun kyljen kanssa.
• 150 g voita tai margariinia
• 1 dl sokeria
• 1/2 dl hunajaa
• 1 muna
• 1 tl leivinjauhetta
• 3 dl ruisjauhoja
• 1 1/2 dl vehnäjauhoja
Täyte:
• 1/2 kg raparperia
• 1 dl vettä
• 1 dl sokeria
• 1 dl hillosokeria
• 2 tl kanelia
• noin 1 dl vehnäjauhoja
• 1 dl hunajaa
Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi, lisää muna ja jatka vatkaamista. Nostele vaahtoon hunaja. Yhdistä kuivat aineet ja lisää seokseen, älä vatkaa. Anna taikinan levähtää hetki kylmässä.
Pilko raparperit ja kiehauta kattilassa sokerin kanssa. Anna seoksen jäähtyä ja lisää loput aineksista. Tarkista maku. Painele taikina piirakkavuokaan. Levitä täyte piirakkapohjalle ja paista 185 asteessa noin puoli tuntia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

