Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Nameja ja joulun taikaa: Neljä leivontareseptiä, joilla onnistus

    Jouluvalmistelut alkavat mukavimmin leipomalla. Ihanat tuoksut valtaavat keittiön ja virittävät joulumieltä. Sujauta karkkeja taikinoihin, täytteisiin, kuorrutteisiin ja koristeluihin, niin leivonnaiset näyttävät ja maistuvat entistä herkullisemmilta.
    Makeat herkut sopivat vaikka pikkujoulujuhliin tai myös joulupöytään.
    Makeat herkut sopivat vaikka pikkujoulujuhliin tai myös joulupöytään. Kuva: Sanne Katainen

    Joululeivonta koko perheen kesken on kivaa yhdessä tekemistä, kun hommat jaetaan kykyjen ja mielitekojen mukaan. Lapset osallistuvat mielellään leivontapuuhiin, joten kasaa kiva muksuporukka ja varaa riittävästi aikaa leipojaisiin. Innostuksen lietsomiseksi kannattaa mainita idea suklailla, marmeladeilla ja kermakaramelleilla jalostettavista leivonnaisista.

    Monet kahvileivät voi tehdä ja pakastaa hyvissä ajoin ja vain kuorruttaa ja koristella tarjolle tuotaessa. Piparkakut sen sijaan säilyvät tiiviiseen purkkiin pakattuna, ja hedelmäkakku suorastaan vaatii aikaa tekeytyäkseen täyteen mehevyyteensä.

    Perinteiset joulutortut syntyvät pakastetaikinalevyistä todella näppärästi, ja ne ovat parhaimmillaan vastapaistettuina. Valmistaikinoita on tarjolla erilaisia. Voitaikinan valmistuksessa käytetään nimenmukaisesti voita. Taikina on omiaan silloin, kun täytteen osuus on taikinaa pienempi – kuten esimerkiksi joulutortuissa.

    Kotileipurin tärkeät mitat

    Kokenut jauhopeukalo tuntee sormissaan, milloin taikinassa on sopiva määrä jauhoja, mutta onnistumisen kannalta on suositeltavaa käyttää tarkkoja mittoja.

    Grammantarkka keittiövaaka on luotettava apuväline. Astian painon saa nollattua taarausnapilla. Toiminto on kätevä myös, kun astiaan lisätään useita eri aineksia.

    Jos käytät mittalusikkasarjaa, mittaa aina täydellä, tasapintaisella mitalla. Kun mittaat esimerkiksi jauhoja, pyyhkäise kukkuramitasta ylimääräiset jauhot tasaisesti reunoja myöten pois.

    Tässä leivonnan perusaineiden noin-mitat desilitralle:

    – vehnäjauhot 65 g

    – perunajauhot 70 g

    – sokeri 85 g

    – siirappi 140 g

    – sulatettu voi 90 g

    Lehtitaikina on kaulittu ohuemmiksi levyiksi kuin voi- ja torttutaikinat eli se sopii hyvin vaikkapa pasteijoihin, joihin ei haluta liikaa taikinaa. Margariinin ansiosta lehtitaikina ei ole yhtä herkkä lämpötilan vaihtelulle kuin nopeampaa käsittelyä vaativa voitaikina.

    Torttutaikina on eräänlainen voitaikinan ja lehtitaikinan välimuoto. Sen paksuus on voitaikinan luokkaa, mutta koska se valmistetaan margariinista, siitä valmistetut leivonnaiset paistuvat todella lehteviksi. Lehti- ja torttutaikinan rasva on kasviperäistä margariinia, joten siitä leivotut tuotteet sopivat vegaaneillekin.

    Voit täyttää tortut monenlaisin makein, mutta myös suolaisin täyttein. Tähtimuodon lisäksi kannattaa kokeilla joulutorttuihin uusia muotoja, kuten ruusuja, enkeleitä, lumihiutaleita ja medaljonkeja. Taitteluihin löytyy runsaasti vinkkivideoita netistä.

    Joulutortun sydämeksi sopivat Glögi-marmeladikuulan puolikkaat. Lisäherkkuna mukana on myös paistonkestävää kinuskikreemiä.
    Joulutortun sydämeksi sopivat Glögi-marmeladikuulan puolikkaat. Lisäherkkuna mukana on myös paistonkestävää kinuskikreemiä. Kuva: Sanne Katainen

    Joulutortut glögikuulilla

    10 torttua

    • Ainekset
    • 1 pkt (500 g, 5 kpl) voitaikinalevyjä (pakaste)
    • 1 prk (200 g) paistonkestävää kinuskikreemiä
    • 5 glögikuula-marmeladia
    • Voiteluun
    • kananmunaa

    Valmistusohje

    Levitä taikinalevyt leivinpaperin päälle ja anna niiden sulaa noin 15 minuuttia. Leikkaa levyt puoliksi.

    Leikkaa taikinaneliöiden nurkkiin viillot. Lusikoi teelusikallinen kinuskikreemiä jokaisen tortun keskelle. Nosta taikinalevyn kulmat ylös ja paina ne tiukasti yhteen.

    Voitele leivonnaiset kevyesti vatkatulla munalla.

    Puolita glögimarmeladikuulat saumakohdasta kevyesti puristamalla. Paina kuulanpuolikas voimakkaasti kupera puoli alaspäin tortun päälle.

    Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Tortut ovat parhaimmillaan vastapaistettuina.

    Pätkis-patukat täplittävät suklaakakkua ja antavat taikinaan hienoisen minttuvivahteen.
    Pätkis-patukat täplittävät suklaakakkua ja antavat taikinaan hienoisen minttuvivahteen. Kuva: Sanne Katainen

    Pätkiskakku

    10–12 annosta

    • Ainekset
    • 4 dl vehnäjauhoja
    • 3 dl sokeria
    • ½ dl tummaa kaakaojauhetta
    • 2 tl leivinjauhetta
    • 1 tl vaniljasokeria
    • 150 g voita
    • 6 Pätkis-suklaapatukkaa (à 18 g)
    • 2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia
    • 3 kananmunaa
    • Kuorrutus
    • 200 g suklaata
    • 100 g voita tai margariinia
    • Koristeluun
    • suklaakoristeita

    Valmistusohje

    Sekoita kuivat aineet keskenään.

    Sulata voi taikinakulhossa mikrossa.

    Paloittele suklaapatukat ja sekoita ne voisulaan. Lisää joukkoon kermaviili tai jogurtti sekä munat. Kumoa joukkoon kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.

    Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (ø 24–26 cm). Voitele reunat. Levitä taikina tasaisesti vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Siirrä kakku vähän jäähtyneenä tarjoiluvadille.

    Sulata kuorrutuksen aineet mikroaaltouunissa tai liedellä kattilassa koko ajan sekoittaen. Valuta kuorrutus jäähtyneen kakun päälle.

    Koristele suklaapatukkapaloilla tai muilla kakkukoristeilla.

    Hanna-tädin kakkujen taikinaan sekoitetaan nyt Marianne-murskaa ja piparkakut koristellaan karkkirakeilla.
    Hanna-tädin kakkujen taikinaan sekoitetaan nyt Marianne-murskaa ja piparkakut koristellaan karkkirakeilla. Kuva: Sanne Katainen

    Minttusuklaapiparit

    noin 25 kpl

    • Ainekset
    • 100 g voita
    • 1 dl kuohukermaa
    • 1½ dl sokeria
    • 2½ dl vehnäjauhoja
    • 1½ dl perunajauhoja
    • ½ ps (75 g) mintun makuista suklaakarkkirouhetta (esim. Marianne Crush)
    • 1 tl leivinjauhetta
    • ripaus suolaa
    • Päälle
    • ½ ps (75 g) minttusuklaarakeita (esim. Marianne)

    Valmistusohje

    Sulata voi kattilassa. Lisää kerma ja sokeri. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

    Sekoita vehnä- ja perunajauhot, karkkirouhe, leivinjauhe ja suola keskenään. Kääntele ne voiseokseen ja anna taikinan tekeytyä hetki jääkaapissa.

    Ota taikinasta käsin tai lusikalla pingispalloa vähän pienempiä palluroita leivinpaperin päälle pellille. Jätä leviämisvaraa. Painele jokaiseen taikinapalloon muutama karkkirae.

    Paista piparkakkuja 200-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

    Mehevät maitokahvimokkapalat viilataan juhlakauteen piparkakkumausteella. Kauniin kiiltävä ja kinuskimaisen herkullinen kermakaramellikuorrute syntyy kermakarkeista.
    Mehevät maitokahvimokkapalat viilataan juhlakauteen piparkakkumausteella. Kauniin kiiltävä ja kinuskimaisen herkullinen kermakaramellikuorrute syntyy kermakarkeista. Kuva: Sanne Katainen

    Mausteiset mokkapalat

    noin 15 palaa

    • Ainekset
    • 125 g voita
    • 1½ dl sokeria
    • 1 dl vahvaa kahvijuomaa
    • ½ dl maitoa
    • 2 kananmunaa
    • 3½ dl vehnäjauhoja
    • 2 tl leivinjauhetta
    • 1 tl piparkakkumaustetta
    • 1 tl vaniljasokeria
    • Kuorrutus
    • 150 g pehmeitä kermakaramelleja (esim. Omar)
    • 1½ dl kuohukerma
    • Koristeluun
    • Kermakarkkipaloja, kakunkoristeita

    Valmistusohje

    Sulata rasva. Sekoita joukkoon sokeri, vähän jäähtynyt kahvi, maito ja munat.

    Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää ne taikinaan ja sekoita nuolijalla nostellen tasaiseksi.

    Levitä taikina leivinpaperoituun uunivuokaan (20 x 30 cm) ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Nosta levy paperin avulla pois vuoasta ja jätä jäähtymään.

    Mittaa kerma pinnoitettuun kattilaan. Paloittele joukkoon karamellit. Kuumenna ja sekoittele, kunnes karkit ovat liuenneet kermaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia.

    Anna kuorrutteen jäähtyä vähän ennen kuin levität sen mokkapaloille.

    Leikkaa kuorrutettu pohja paloiksi. Koristele kermakarkkipaloilla.