
Nameja ja joulun taikaa: Neljä leivontareseptiä, joilla onnistus
Jouluvalmistelut alkavat mukavimmin leipomalla. Ihanat tuoksut valtaavat keittiön ja virittävät joulumieltä. Sujauta karkkeja taikinoihin, täytteisiin, kuorrutteisiin ja koristeluihin, niin leivonnaiset näyttävät ja maistuvat entistä herkullisemmilta.Joululeivonta koko perheen kesken on kivaa yhdessä tekemistä, kun hommat jaetaan kykyjen ja mielitekojen mukaan. Lapset osallistuvat mielellään leivontapuuhiin, joten kasaa kiva muksuporukka ja varaa riittävästi aikaa leipojaisiin. Innostuksen lietsomiseksi kannattaa mainita idea suklailla, marmeladeilla ja kermakaramelleilla jalostettavista leivonnaisista.
Monet kahvileivät voi tehdä ja pakastaa hyvissä ajoin ja vain kuorruttaa ja koristella tarjolle tuotaessa. Piparkakut sen sijaan säilyvät tiiviiseen purkkiin pakattuna, ja hedelmäkakku suorastaan vaatii aikaa tekeytyäkseen täyteen mehevyyteensä.
Perinteiset joulutortut syntyvät pakastetaikinalevyistä todella näppärästi, ja ne ovat parhaimmillaan vastapaistettuina. Valmistaikinoita on tarjolla erilaisia. Voitaikinan valmistuksessa käytetään nimenmukaisesti voita. Taikina on omiaan silloin, kun täytteen osuus on taikinaa pienempi – kuten esimerkiksi joulutortuissa.
Kotileipurin tärkeät mitat
Kokenut jauhopeukalo tuntee sormissaan, milloin taikinassa on sopiva määrä jauhoja, mutta onnistumisen kannalta on suositeltavaa käyttää tarkkoja mittoja.
Grammantarkka keittiövaaka on luotettava apuväline. Astian painon saa nollattua taarausnapilla. Toiminto on kätevä myös, kun astiaan lisätään useita eri aineksia.
Jos käytät mittalusikkasarjaa, mittaa aina täydellä, tasapintaisella mitalla. Kun mittaat esimerkiksi jauhoja, pyyhkäise kukkuramitasta ylimääräiset jauhot tasaisesti reunoja myöten pois.
Tässä leivonnan perusaineiden noin-mitat desilitralle:
– vehnäjauhot 65 g
– perunajauhot 70 g
– sokeri 85 g
– siirappi 140 g
– sulatettu voi 90 g
Lehtitaikina on kaulittu ohuemmiksi levyiksi kuin voi- ja torttutaikinat eli se sopii hyvin vaikkapa pasteijoihin, joihin ei haluta liikaa taikinaa. Margariinin ansiosta lehtitaikina ei ole yhtä herkkä lämpötilan vaihtelulle kuin nopeampaa käsittelyä vaativa voitaikina.
Torttutaikina on eräänlainen voitaikinan ja lehtitaikinan välimuoto. Sen paksuus on voitaikinan luokkaa, mutta koska se valmistetaan margariinista, siitä valmistetut leivonnaiset paistuvat todella lehteviksi. Lehti- ja torttutaikinan rasva on kasviperäistä margariinia, joten siitä leivotut tuotteet sopivat vegaaneillekin.
Voit täyttää tortut monenlaisin makein, mutta myös suolaisin täyttein. Tähtimuodon lisäksi kannattaa kokeilla joulutorttuihin uusia muotoja, kuten ruusuja, enkeleitä, lumihiutaleita ja medaljonkeja. Taitteluihin löytyy runsaasti vinkkivideoita netistä.
Joulutortun sydämeksi sopivat Glögi-marmeladikuulan puolikkaat. Lisäherkkuna mukana on myös paistonkestävää kinuskikreemiä. Kuva: Sanne KatainenJoulutortut glögikuulilla
10 torttua
- Ainekset
- 1 pkt (500 g, 5 kpl) voitaikinalevyjä (pakaste)
- 1 prk (200 g) paistonkestävää kinuskikreemiä
- 5 glögikuula-marmeladia
- Voiteluun
- kananmunaa
Valmistusohje
Levitä taikinalevyt leivinpaperin päälle ja anna niiden sulaa noin 15 minuuttia. Leikkaa levyt puoliksi.
Leikkaa taikinaneliöiden nurkkiin viillot. Lusikoi teelusikallinen kinuskikreemiä jokaisen tortun keskelle. Nosta taikinalevyn kulmat ylös ja paina ne tiukasti yhteen.
Voitele leivonnaiset kevyesti vatkatulla munalla.
Puolita glögimarmeladikuulat saumakohdasta kevyesti puristamalla. Paina kuulanpuolikas voimakkaasti kupera puoli alaspäin tortun päälle.
Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Tortut ovat parhaimmillaan vastapaistettuina.
Pätkis-patukat täplittävät suklaakakkua ja antavat taikinaan hienoisen minttuvivahteen. Kuva: Sanne KatainenPätkiskakku
10–12 annosta
- Ainekset
- 4 dl vehnäjauhoja
- 3 dl sokeria
- ½ dl tummaa kaakaojauhetta
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 150 g voita
- 6 Pätkis-suklaapatukkaa (à 18 g)
- 2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia
- 3 kananmunaa
- Kuorrutus
- 200 g suklaata
- 100 g voita tai margariinia
- Koristeluun
- suklaakoristeita
Valmistusohje
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Sulata voi taikinakulhossa mikrossa.
Paloittele suklaapatukat ja sekoita ne voisulaan. Lisää joukkoon kermaviili tai jogurtti sekä munat. Kumoa joukkoon kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (ø 24–26 cm). Voitele reunat. Levitä taikina tasaisesti vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Siirrä kakku vähän jäähtyneenä tarjoiluvadille.
Sulata kuorrutuksen aineet mikroaaltouunissa tai liedellä kattilassa koko ajan sekoittaen. Valuta kuorrutus jäähtyneen kakun päälle.
Koristele suklaapatukkapaloilla tai muilla kakkukoristeilla.
Hanna-tädin kakkujen taikinaan sekoitetaan nyt Marianne-murskaa ja piparkakut koristellaan karkkirakeilla. Kuva: Sanne KatainenMinttusuklaapiparit
noin 25 kpl
- Ainekset
- 100 g voita
- 1 dl kuohukermaa
- 1½ dl sokeria
- 2½ dl vehnäjauhoja
- 1½ dl perunajauhoja
- ½ ps (75 g) mintun makuista suklaakarkkirouhetta (esim. Marianne Crush)
- 1 tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- Päälle
- ½ ps (75 g) minttusuklaarakeita (esim. Marianne)
Valmistusohje
Sulata voi kattilassa. Lisää kerma ja sokeri. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Sekoita vehnä- ja perunajauhot, karkkirouhe, leivinjauhe ja suola keskenään. Kääntele ne voiseokseen ja anna taikinan tekeytyä hetki jääkaapissa.
Ota taikinasta käsin tai lusikalla pingispalloa vähän pienempiä palluroita leivinpaperin päälle pellille. Jätä leviämisvaraa. Painele jokaiseen taikinapalloon muutama karkkirae.
Paista piparkakkuja 200-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
Mehevät maitokahvimokkapalat viilataan juhlakauteen piparkakkumausteella. Kauniin kiiltävä ja kinuskimaisen herkullinen kermakaramellikuorrute syntyy kermakarkeista. Kuva: Sanne KatainenMausteiset mokkapalat
noin 15 palaa
- Ainekset
- 125 g voita
- 1½ dl sokeria
- 1 dl vahvaa kahvijuomaa
- ½ dl maitoa
- 2 kananmunaa
- 3½ dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl piparkakkumaustetta
- 1 tl vaniljasokeria
- Kuorrutus
- 150 g pehmeitä kermakaramelleja (esim. Omar)
- 1½ dl kuohukerma
- Koristeluun
- Kermakarkkipaloja, kakunkoristeita
Valmistusohje
Sulata rasva. Sekoita joukkoon sokeri, vähän jäähtynyt kahvi, maito ja munat.
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää ne taikinaan ja sekoita nuolijalla nostellen tasaiseksi.
Levitä taikina leivinpaperoituun uunivuokaan (20 x 30 cm) ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Nosta levy paperin avulla pois vuoasta ja jätä jäähtymään.
Mittaa kerma pinnoitettuun kattilaan. Paloittele joukkoon karamellit. Kuumenna ja sekoittele, kunnes karkit ovat liuenneet kermaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia.
Anna kuorrutteen jäähtyä vähän ennen kuin levität sen mokkapaloille.
Leikkaa kuorrutettu pohja paloiksi. Koristele kermakarkkipaloilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







