Nyt tärähti EU:sta aamiaisdirektiivi! Lupaa lisätä marjojen määrää hillossa ja vähentää sokeria
Uudet pelisäännöt puraisevat kiinni hunajan, hedelmätäysmehujen, hillojen koostumukseen, mutta riittääkö 50 grammaa pelastajaksi?
Säädöstä aamiaistarpeiden koostumuksesta sovelletaan käytäntöön koko Euroopan unionissa kahden vuoden kuluttua. Kuva: Jaana KankaanpääEuroopan neuvoston (EN) päivitetyillä aamiaisohjeistuksella on hyvät aikomukset: sillä pyritään auttamaan kuluttajia tekemään valintoja, lisäämään tuotteiden alkuperän läpinäkyvyyttä ja vähentämään elintarvikepetoksia.
”Nyt hyväksytyt tiettyjen aamiaiselintarvikkeiden kaupan pitämistä koskevat tarkistetut vaatimukset osoittavat, että aiomme päättäväisesti vahvistaa eurooppalaista tuotantoa ja torjua elintarvikepetoksia. Entistä parempi läpinäkyvyys antaa kuluttajille mahdollisuuden tehdä tietoon perustuvia ja terveellisempiä valintoja”, tiedottaa David Clarinval.
Clarinval on Belgian varapääministeri ja itsenäisten ammatinharjoittajien, pk-yritysten ja maatalouden, toimielinuudistusten sekä demokratian uudistamisen ministeri.
Neljä aamiaisilla tarjottavaa tuotetta ovat erityisesti syynissä:
- Hunaja
- Hedelmätäysmehut
- Hillot
- Maito
Hunajasekoitusten osalta uudet säännöt selkeyttävät alkuperämaiden merkintöjä, mikä lisää läpinäkyvyyttä ja auttaa torjumaan hunajaan liittyviä petoksia. Alkuperämaat ilmoitetaan etiketissä painon mukaan alenevassa järjestyksessä, ja etiketissä ilmoitetaan myös kunkin maan prosenttiosuus.
Jäsenmaat voivat päättää hunajan osalta, että on sallittua ilmoittaa ainoastaan neljän suurimman osuuden prosenttiosuudet, jos nämä neljä alkuperämaata edustavat yli 50 prosenttia sekoituksesta.
Hedelmätäysmehujen uudet säännöt käsittävät kolme ryhmää: ”hedelmätäysmehu, jonka sokeripitoisuutta on vähennetty”, ”tiivisteestä valmistettu hedelmätäysmehu, jonka sokeripitoisuutta on vähennetty” ja ”hedelmätäysmehutiiviste, jonka sokeripitoisuutta on vähennetty”.
Näistä toivotaan apua vähäsokeristen tuotteiden kasvavaan kysyntään.
Uusien standardien ansiosta etiketeissä voidaan nyt käyttää mainintaa ”hedelmätäysmehu sisältää vain luontaisia sokereita”. Tarkoituksena on parantaa kuluttajatiedotusta, sillä kuluttajat eivät useinkaan ole tietoisia siitä, mitä eroa on hedelmänektarilla ja hedelmätäysmehulla, joka ei lähtökohtaisesti saa sisältää lisättyjä sokereita.
Hedelmän osuus kasvaa 50–100 grammaa kilolta.
Uusi ohjeistus auttaa vähentämään hillojen sisältämän sokerin määrää, edistää terveellisempää ruokavaliota ja tukee hedelmämarkkinoita.
Hedelmän osuus kasvaa 50–100 grammaa kilolta.
Hilloissa vähimmäishedelmäpitoisuutta lisätään 350 grammasta 450 grammaan kiloa kohden ja 450 grammasta 500 grammaan kiloa kohden erikoishillojen osalta.
Maidon kuivatussa muodossa sallitaan sellaisten käsittelyjen käyttö, joilla tuotetaan laktoosittomia kuivattuja maitotuotteita.
Säädös tulee voimaan 20 päivän kuluttua julkaisemisesta. Uusia sääntöjä sovelletaan koko unionin alueella kahden vuoden kuluttua.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





