Tätä et runebergintortuista välttämättä tiennyt: Suosikkileivoksissa maistui alkujaan omena
Olemme tottuneet syömään tietyn tyylisiä runebergintorttuja, joiden hillosilmä on alun perin ollut erilainen.Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta. Monelle juhlapäivään kuuluvat oleellisena osana runebergintortut, joihin liittyy erilaisia tarinoita.
Runebergintorttuja on nautittu jo 1800-luvulla. Tunnetuimman tarinan mukaan Johan Ludvig Runebergin vaimo Fredrika Runeberg leipoi torttuja makeasta pitävälle miehelleen.
Fredrika olisi kehittänyt leivoksen kaapista löytyneistä aineista eli vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksinmuruista ja manteleista, ja koristelleen leivokset omenahillolla ja sokerikuorrutuksella.
Torttujen resepti on löytynyt Fredrikan reseptikirjasta, mutta leivos- ja kahvilakulttuurin asiantuntija, emeritusprofessori Bo Lönnqvist on kertonut Ylelle, että leivos on syntynyt jo aiemmin kondiittori Lars Asteniuksen kehittämänä Porvoossa. Näitä leivoksia olisi ostettu myös Runebergien kotiin.
Mielenkiintoista runebergintortuissa on se, että niiden päällä on kerrottu olevan alun perin vadelmahillon sijasta omenahilloa. Lisäksi Fredrikan versio on ollut kuiva, vaikka runebergintortut mielletään kosteina. Runebergin kerrotaankin nauttineen näitä leivonnaisia punssilla kostutettuina aamupalaksi.
Helsinkiläisen Ekberg Cafén eläkkeellä oleva toimitusjohtaja Maj-Len Ekberg kertoi kaksi vuotta sitten Staran videolla, miten Fredrikan kirjasta löytyneen reseptin mukaan leivottu leivon on erittäin kuiva ja tiivis eli aivan erilainen kuin nykyisin valmistetut runebergintortut.
Jos haluat valmistaa runebergintorttuja itse, ota resepti alta talteen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





