Riistalihapullat ja puolukkainen kermakastike
Pyöräytä syksyiset riistalihapullat ja tarjoa kyytipoikana raikasta puolukkakastiketta.
Lihapullat ja puolukat sopivat samalle lautaselle. Makupari on kotoisin Ruotsista. Kuva: Vesa-Matti Väärä(4 annosta)
0,5 dl korppujauhoja
0,75 dl vettä
500 g riistajauhelihaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
hiukan rasvaa paistamiseen
Kastike:
1,5 dl vettä
puolikas lihaliemikuutio tai vastaava määrä fondia
0,5 rkl maissitärkkelystä
1–2 rkl puolukkahilloa
hyppysellinen tuoreita timjaminlehtiä
2 dl ruokakermaa
Tarjoiluun:
kokonaisia puolukoita
timjaminoksia
Sekoita lihapullataikinan ainekset kulhossa tasaiseksi massaksi. Anna tekeytyä noin 20 minuuttia. Muotoile taikinasta lihapullia ja paista ne pannulla kypsiksi.
Sekoita kastikkeen raaka-aineet kattilassa ja vispaa tasaiseksi. Tarkista maku. Jos haluat puolukkaisemman kastikkeen, lisää hieman hilloa. Keitä, kunnes kastike sakenee. Tarjoa lihapullien ja kastikkeen kanssa perinteisiä kuoriperunoita ja puolukkahilloa.
Hilloa ja survosta
- Puolukka on mustikan ohella Suomen metsien yleisin kasvilaji. Nämä lähisukulaiset saattavat myös risteytyä.
- Puolukassa on paljon bentsoehappoa, joka saa sen säilymään hyvin. Puolukka säilyy viileässä ilman sokeriakin survoksena.
- Puolukka on Pohjoismaiden yhteinen perinneherkku. Ruotsalaisessa ruokaperinteessä sitä tarjotaan esimerkiksi hillona liha- ja silakkaruokien kanssa.
- Kirpeää makua voi pehmentää yhdistämällä puolukkaan vaikkapa vaniljaa, valkosuklaata tai kookosta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
