Video: Näin fileoit hauen täysin ruodottomaksi – supermaukas kala sopii pannulle tai grilliin
Kalankäsittelykonkari näyttää, miten kokonaisesta hausta saa kaksi ruodotonta fileetä.Hauki on monelle suomalaiselle tuttu näky esimerkiksi mökkirannassa. Hauki käy kiinni uistimeen läpi vuoden, mutta monelle sen käsittely voi tuntua niin haastavalta, että kala ei päädy pöytään asti.
Hauen fileointi kannattaa kuitenkin opetella, sillä hauki on todella maukas kala, joka sopii esimerkiksi grilliin, sillä se kestää hyvin kuumennusta. Kun huolehtii siitä, että lima ei pääse kosketuksiin lihan kanssa, maistuu hauki raikkaan maukkaalta.
Haukea pidetään ruotoisena kalana sille ominaisen y-ruodon vuoksi. Ruodon voi kuitenkin poistaa niin, että ruotoja ei jää kalaan lainkaan. Kalatukku E. Erikssonin koulutusasiantuntija Antti Reinikainen näytti, miten hauki fileoidaan oikeaoppisesti täysin ruodottomaksi.
Katso videolta, miten kokonaisesta hauesta saa kaksi ruodotonta fileetä.
Hauki sopii fileenä hyvin pannulle, eikä vaadi muita mausteita, kuin suolaa ja pippuria. Sitä voi grillata suomustettu nahkapuoli alaspäin myös grillissä. Perinteisesti haukea käytetään myös massoissa, joista voi valmistaa esimerkiksi haukipullia.
Munavoi 2.0
Reinikainen jakoi oman reseptinsä, joka on muunnelma hänen mumminsa perinnereseptistä. Reinikainen kutsuu reseptiään nimellä ”Mummin munahauki 2.0”. Alkuperäisessä reseptissä kokonainen hauki täytettiin munakastikkeella ja paistettiin uunissa. Tässä reseptissä syöjän pitää varoa ruotoja.
Reinikaisen reseptissä käytetään suomustettua, ruodotonta haukifileetä, joka paistetaan nahkapuoli alaspäin grillissä niin, että nahka jää rapsakaksi.
Hauki tarjoillaan perinteisen munavoin kanssa, johon on lisätty sitruunan kuorta ja tilliä. Kun munavoin laittaa kuuman haukifileen päälle, tulee siitä sulaessaan herkullinen kastike.
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran heinäkuussa 2023.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



