Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • 4 ihanaa kääretorttua – näillä resepteillä onnistut varmasti

    Mikä on klassikkoleivonnaisen kaava? Helppous, nopeus, edullisuus sekä loputon variointimahdollisuus. Sellainen on loistava kääretorttu.
    Perinteinen kääretorttu muovautuu moneksi.
    Perinteinen kääretorttu muovautuu moneksi. Kuva: Sanne Katainen

    Kääretorttu on helppo ja nopea leivonnainen, josta riittää syötävää isommallekin porukalle. Kääretorttua voi myös loputtomasti varioida, sillä niin taikinaa kuin täytettäkin voi muunnella syöjien ja makutottumusten mukaan.

    Peruskääretorttuun on hyvä käyttää vehnäjauhojen lisäksi myös tärkkelyspitoisia jauhoja, kuten peruna- tai ohratärkkelysjauhoja, sillä silloin torttupohja ei repeä niin herkästi käärittäessä. Täytteeksi voi valita pelkkää hilloa, mutta myös hillon ja kermavaahdon, tai kerma-rahkavaahdon yhdistelmät ovat maistuvia.

    Kääretortun taikinaan saa mehevyyttä lisäämällä siihen hiukan rasvaa. Suklaista makua puolestaan saa korvaamalla osan jauhoista kaakaojauheella. Mokkapalakääretortun suklaisen mehevä taikina ja suklaisen-kahvinen täyte on samaa makumaailmaa kuin perinteisissä mokkapaloissa. Tällä hurmaat varmasti jokaisen mokkapalafanin.

    Perinteinen unelmatorttu on kaakaoisen taikinan ja voikreemitäytteen maukas yhdistelmä, joka tällä kertaa kootaan taikinalevyistä täytekakun muotoon. Yksinkertaisen kakun simppeli koristelu syntyy tomusokerilla.

    Syksyllä on tarjontaa kotimaisista omenoista, joita upotetaan tällä kerralla saksalaisesta omenastruudelista ideansa saaneeseen kääretorttuun. Omenapalat pehmitetään kattilassa sitruunamehun, kanelin ja kardemumman kanssa ja sekoitetaan jäähtyneinä vaniljakastikevaahtoon. Torttuun tuo mehevyyttä taikinaan käytettävä mantelijauhe.

    Kääretorttu on yksinkertaisuudessaan maistuva ja mehevä leivonnainen, josta riittää useammallekin herkuttelijalle.
    Kääretorttu on yksinkertaisuudessaan maistuva ja mehevä leivonnainen, josta riittää useammallekin herkuttelijalle. Kuva: Sanne Katainen

    Kääretortun perusohje

    noin 12 palaa

    • Ainekset
    • 3 kananmunaa
    • 1 dl sokeria
    • ½ dl perunajauhoja
    • ½ dl vehnäjauhoja
    • 1 tl leivinjauhetta
    • Täyte
    • 1 dl vispikermaa
    • 1 dl maitorahkaa
    • 1 rkl sokeria
    • 1 dl marjahilloa

    Valmistusohje

    Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Nostele nuolijalla tai lastalla varovasti sekaisin. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 6–8 minuuttia.

    Ripottele puhtaan leivinliinan tai -paperin päälle sokeria. Ota kääretorttupohja uunista ja anna jäähtyä hetki. Tartu alla olevasta leivinpaperista ja kumoa pohja sokerin päälle ylösalaisin. Vedä alla ollut paperi varovasti pois. Jätä irrotettu paperi pohjan päälle jäähtymisen ajaksi, niin pohja ei kuivu.

    Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi. Lisää vaahdotuksen loppuvaiheessa rahka ja sokeri. Vatkaa vielä hetki.

    Levitä jäähtyneen torttupohjan päälle ensin ohut kerros hilloa ja sen päälle kerma-rahkaseos. Taita leveämmältä sivulta käärimisen alku tiukaksi ja kääri rullaksi leivinpaperin avulla. Kääri tiiviisti leivinpaperiin ja käännä rulla niin, että sauma jää alle. Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti. Säilytä valmis kääretorttu viileässä.

    Vinkki: Kääretorttuun voit käyttää haluamaasi hilloa tai hedelmäsosetta.

    Mehevä ja suklaisen-kahvinen mokkapalakääretorttu säilyy jääkaapissa noin 5 päivää, ellei tule syödyksi ennen sitä.
    Mehevä ja suklaisen-kahvinen mokkapalakääretorttu säilyy jääkaapissa noin 5 päivää, ellei tule syödyksi ennen sitä. Kuva: Sanne Katainen

    Mokkapalakääretorttu

    noin 12 palaa

    • Ainekset
    • 50 g voita
    • 3 munaa
    • 1 ½ dl sokeria
    • 1 dl perunajauhoja
    • 1 ½ rkl kaakaojauhetta
    • 2 tl leivinjauhetta
    • Leivinpaperille
    • 2 rkl sokeria
    • Täyte
    • 100 g voita
    • 2 rkl kylmää kahvia
    • 1 rkl pikakahvijauhetta
    • 5 dl tomusokeria
    • 2 rkl kaakaojauhetta
    • Kuorrute
    • 50 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
    • ½ dl täytettä
    • Koristelu
    • 2 rkl koristerakeita

    Valmistusohje

    Sulata ja jäähdytä voi. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää jäähtynyt voisula ja nostele tasaiseksi.

    Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 8 minuuttia.

    Ripottele puhtaalle leivinpaperille sokeria. Kumoa päälle torttupohja ja poista pohjapaperi varovasti vetäen. Jätä paperi päälle, kunnes levität täytteen. Näin pohja ei kuivu jäähtyessään.

    Sulata täytteen voi kattilassa. Lisää kahvi ja pikakahvijauhe. Sekoita, kunnes pikakahvi on liuennut seokseen. Lisää sokeri ja kaakaojauhe. Sekoittele, kunnes sokeri on liuennut seokseen. Ota täytteestä ½ desiä mikronkestävään kulhoon. Jätä loppu täyte jäähtymään.

    Kun täyte on jäähtynyt jähmeäksi, mutta on vielä sekoitettavissa, levitä se pohjan päälle. Anna jähmettyä vielä noin 20 minuuttia ennen kuin käärit tortun rullaksi. Kääri torttu leivinpaperiin, käännä sauma alle ja nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään pariksi tunniksi.

    Kuorrutetta varten vatkaa rasva notkeaksi. Lisää mikrossa pehmennetty ½ desiä täytettä, ja vatkaa tasaiseksi. Levitä kuorrute kääretortun päälle. Viimeistele koristerakeilla.

    Mokkapalakääretorttu säilyy jääkaapissa peitettynä 4–5 päivää.

    Vinkki: Mokkapalakääretorttua on helpoin leikata jääkaappikylmänä.

    Kääretorttupohjasta saa näppärästi koottua levytäytekakun. Unelmatorttulevykakussa maistuu perinteinen unelmatorttu.
    Kääretorttupohjasta saa näppärästi koottua levytäytekakun. Unelmatorttulevykakussa maistuu perinteinen unelmatorttu. Kuva: Sanne Katainen

    Gluteeniton unelmatorttulevykakku

    noin 12 palaa

    • Ainekset
    • 4 kananmunaa
    • 1 ½ dl sokeria
    • 1 dl perunajauhoja
    • 4 rkl kaakaojauhetta
    • 1 tl leivinjauhetta
    • Täyte
    • 150 g huoneenlämpöistä voita
    • 2 ½ dl tomusokeria
    • 1 tl vaniljasokeria
    • 2 kananmunankeltuaista
    • 200 g maustamatonta tuorejuustoa

    Valmistusohje

    Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Nostele nuolijalla tai lastalla varovasti sekaisin. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 6–8 minuuttia.

    Ripottele puhtaan leivinliinan tai -paperin päälle ruokalusikallinen sokeria. Ota pohja uunista ja anna jäähtyä hetki. Tartu alla olevasta leivinpaperista ja kumoa pohja sokerin päälle ylösalaisin. Vedä alla ollut paperi varovasti pois. Jätä irrotettu paperi pohjan päälle jäähtymisen ajaksi, niin pohja ei kuivu.

    Täytettä varten vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit kuohkeaksi. Lisää keltuaiset ja tuorejuusto. Vatkaa vielä hetki.

    Leikkaa torttupohja neljäksi yhtä suureksi levyksi. Nosta alin levy tarjoiluastialle. Kokoa levykakku levittämällä kolmen ensimmäisen levyn päälle kullekin kolmannes täytettä. Nosta neljäs levy päällimmäiseksi. Viimeistele siivilöimällä pinnalle tomusokeria.

    Unelmatorttulevykakku säilyy jääkaapissa peitettynä 3–4 päivää.

    Vinkki: Halutessasi voit kääriä tortun myös rullalle perinteisen unelmatortun tapaan.

    Omenapalat, vaniljavaahto ja mantelijauheella mehevöitetty taikina maistuvat omenastruudelikääretortussa.
    Omenapalat, vaniljavaahto ja mantelijauheella mehevöitetty taikina maistuvat omenastruudelikääretortussa. Kuva: Sanne Katainen

    Omenastruudelikääretorttu

    noin 12 palaa

    • Ainekset
    • 4 omenaa
    • 1 ps (80 g) pähkinärouhetta
    • 1 dl fariinisokeria
    • 2 rkl sitruunamehua
    • ½ tl kanelia
    • ½ tl kardemummaa
    • 1 tl vaniljasokeria
    • Torttupohja
    • 3 kananmunaa
    • 1 dl sokeria
    • 1 dl mantelijauhetta
    • ½ dl perunajauhoja
    • 1 tl leivinjauhetta
    • Lisäksi
    • ½ prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

    Valmistusohje

    Pese, kuori ja leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. Mittaa omenakuutiot, pähkinärouhe ja sokeri kattilaan. Lisää sitruunamehu ja mausteet. Kuumenna sekoitellen, kunnes sitruunamehu kiehuu ja omenat ovat kuumentuneet. Nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä muun valmistelun ajan.

    Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Nostele nuolijalla tai lastalla varovasti sekaisin. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 6–8 minuuttia.

    Ripottele puhtaan leivinliinan tai -paperin päälle sokeria. Ota kääretorttupohja uunista ja anna jäähtyä hetki. Tartu alla olevasta leivinpaperista ja kumoa pohja sokerin päälle ylösalaisin. Vedä alla ollut paperi varovasti pois. Jätä irrotettu paperi pohjan päälle jäähtymisen ajaksi, niin pohja ei kuivu.

    Vatkaa vaniljakastike napakaksi vaahdoksi. Jos omenaseoksessa on paljon nestettä, niin valuta niitä ennen vaniljavaahtoon sekoittamista. Levitä täyte pohjalle. Taita leveämmältä sivulta käärimisen alku tiukaksi ja kääri torttu rullaksi leivinpaperin avulla. Kääri tiiviisti leivinpaperiin ja käännä rulla niin, että sauma jää alle. Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti. Säilytä valmis kääretorttu viileässä.

    Vinkki: Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria.