Valmistatko kahvia oikein? Näin keität täydellisen kupillisen
Varsinkin puhtauteen, tuoreuteen ja mittasuhteisiin huomiota kiinnittämällä valmistat parempaa kahvia.Suomalaiset rakastavat kahvia ja sitä kuluukin jokaista suomalaista kohti yli yhdeksän kiloa vuodessa. Kahvi kuuluu meillä niin arkeen kuin juhlaan.
Valmistustapoja on myös monia, eikä perinteinen kahvinkeitin ole suinkaan ainut tapa keittää kahvia. Kiireettöminä päivinä voi kokeilla esimerkiksi käsiuuttoa eli kaataa kuumaa vettä manuaalisesti suodattimen läpi.
Jos haluat ottaa kaiken irti kahvistasi, kannattaa tutustua kahvifestivaali Helsinki Coffee Festivalin järjestäjä Maija Kestilän ohjeisiin.
”Kahvielämystä voi parantaa jo pienilläkin seikoilla, kuten raikkaalla vedellä, kahvin laadulla ja tuoreudella sekä puhtailla laitteilla”, Kestilä kertoo tiedotteessa.
Parempi kahvi valmistuu näillä vinkeillä:
1. Nauti kahvi tuoreena
Kahvi on tuoretuote ja parhaimmillaan muutama viikko paahtamisen jälkeen. Tuoreus ja aromi säilyvät kahvissa parhaiten, kun kahvia säilyttää papuina. Aromit ja maut haihtuvat kahvista mitä kauemmin sitä säilytetään, joten sitä ei kannata säilyttää puolta vuotta kauempaa kaapissa.
2. Jauha pavut oikealle karkeusasteelle
Pavut kannattaa jauhaa tuoreeltaan myllyssä juuri ennen kahvin valmistusta oikealla jauhatuskarkeudella. Esimerkiksi suodatinkahvin jauhatus on karkeampaa kuin espresson. Jauhatuskarkeutta säädettäessä kannattaa muistaa: jos kahvi on liian vahvaa, jauha karkeammaksi, jos taas liian laihaa, jauha hienommaksi.
3. Oikeat mittasuhteet
Mittasuhteet ovat yksi tärkeimmistä askelista kohti täydellistä kahvia. Valmistustavasta riippuen kahvia mitataan eri määrä. Esimerkiksi suodatinkahviin kahvipapuja mitataan 6 grammaa desilitraa kohden. Mittasuhteet on kätevin punnita tarkalla vaa’alla. Jos vaakaa ei löydy kotoa, voi hankkia mitan, johon menee juuri oikea määrä kahvia.
4. Raikas vesi mitataan erillisellä kannulla
Yleinen virhe on, että kahvia kaadetaan kahvinkeittimeen sen omalla kannulla. Kahvi kannattaa kaataa keittimeen erillisellä kannulla, ettei kahvipannuun kerry turhia rasvoja.
5. Valmista kahvia aina se määrä mitä juot ja nauti se oikean asteisena
Kahvi nautitaan oikean asteisena, eikä sitä seisoteta keittimen levyllä tai kuumenneta uudelleen. Kahvia on hyvä valmistaa aina se määrä, jonka sillä hetkellä juo. Veden lämpötilan olisi hyvä olla 92‒94 astetta.
6. Kastele suodatinpussi
Suodatinpussista imeytyy vähemmän paperin makua kahviin, kun se kastellaan mielellään lämpimällä vedellä ennen kahvipurujen mittaamista.
7. Herätä kahvi henkiin
Esimerkiksi käsiuutossa, kuten V60:llä tai Chemexillä kahvia valmistettaessa kannattaa kahvipurut herätellä henkiin ensin blooming-vaiheella eli kaatamalla pieni määrä kuumaa vettä kahvinpurujen päälle ennen varsinaista uuttoa. Joissakin kahvinkeittimissä on automaattisesti tällainen toiminto.
8. Muista puhtaus
Kahvin valmistukseen käytettävät välineet kannattaa aina huuhdella ja puhdistaa käytön jälkeen. Myös koko kahvinkeitin kannattaa puhdistaa kunnolla joka toinen viikko, ja siihen on hyvä käyttää laitteiden omia puhdistusaineita, eikä liian vahvoja pesuaineita.
Kestilä neuvoo myös pitämään maltin kahvin keittämisen jälkeen.
“Kun kahvi on kaadettu kuppiin, sen kannattaa antaa jäähtyä hetken kupissa. Jos kahvin nauttii liian kuumana, sen maut ja aromit eivät erotu”, Kestilä neuvoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






