Kahvipöydän pikkusuolaiset Sulhaspiirakat
Gluteeniton ja laktoositon
60 kpl
Taikina
2 dl lämmintä vettä
1 tl psylliumia
1/2 tl suolaa
3 dl tattarijauhoja
2 dl maissijauhoja (ei
maissitärkkelysjauhoja)
25 g laktoositonta voita
Puuro
4 dl vettä
4 dl puuroriisiä
16–18 dl laktoositonta
maitojuomaa, 3 %
1 tl suolaa
Voiteluun
100 g laktoositonta voita
(laktoositonta maitojuomaa)
Keitä puuro edellisenä päivänä. Käytä paksupohjaista kattilaa. Lisää kiehuvaan veteen riisit. Keitä kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maitojuoma pienissä erissä. Sekoita koko ajan, ettei puuro pala pohjaan. Kun kaikki maitojuoma on lisätty ja puuro kiehuu, alenna lämpöä. Hauduta puuro kypsäksi kannen alla, sekoita välillä. Lisää suola. Jäähdytä.
Valmista taikina sekoittamalla veteen psyllium. Anna turvota noin 15 minuuttia. Lisää taikinan muut ainekset. Vaivaa taikinaa pöydällä ja pyritä tangoksi. Jaa se 60 osaan. Pyöritä palat palloiksi. Laita pöydälle tattarijauhoja ja litistä pallo tattarijauhoissa.
Kauli kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi, pyöreiksi kuoriksi. Kuori kuivuu helposti, joten annostele saman tien puuroa
1 1/2–2 rkl kuorta kohti. Levitä veitsellä yläreunasta alareunaan ja sivusuunnassa melkein reunoihin saakka. Taivuta kuoren reunat puuron päälle. Ummista etusormilla rypyttäen. Nostele suoraan pellille vieri viereen.
Paista 225 asteessa kypsiksi, 10–12 minuuttia. Voitele valmiit piirakat voisulalla tai voisula-maitojuomaseoksella. Peitä leivinliinalla.
Jos haluat tehdä normaalikokoisia karjalanpiirakoita, jaa taikina 40 osaan ja annostele kuorille puuroa hieman enemmän.
Vinkki: Maissijauhot voi vaihtaa gluteenittomaan jauhoseokseen tai käytä pelkästään tattarijauhoja. Vaihda jauhot rukiiseen ja vehnään, jos ei ole tarvetta gluteenittomiin leivonnaisiin.
Käytä taikinaan 3 dl vehnäjauhoja ja 2 dl ruisjauhoja, jätä psyllium pois.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
