HK Scan kannustaa investoimaan naudanlihantuotantoon
Outokummun teurastamon navetassa on 84 eläimen uusi vastaanottotila, kertoo toimitusjohtaja Hannu Kottonen. Lari Lievonen Kuva: Viestilehtien arkistoOUTOKUMPU (MT)
Poliittisten riskien tulo suoraan yrittäjien syliin on uutta HK Scanin konsernin toimitusjohtajan Hannu Kottosen 30-vuotisella uralla. Hän viittaa Venäjän pakotteisiin ja toteaa, ettei nykytilanteessa sianlihan kohdalla yhtiöllä ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin sopeuttaa toimintojaan. Yt-neuvotteluja on käyty muun muassa Mellilän sikatuotantolaitoksella.
Pohjois-Karjalassa Kottonen vieraili tiistaina jakamassa myönteisempää viestiä: Outokummun nautateurastamo saa sisäänsä uusinta tekniikkaa ja kylkeensä uuden navetan eli vastaanottotilan.
”Osuutemme on 27 prosenttia koko maan nautateurastuksista. Uskomme vakaasti tulevaisuuteen, emme me muuten investointeja tekisi”, Kottonen sanoi.
”Tuottajille välitämme positiivista viestiä siitä, että naudan teurastus alueella jatkuu. Toivomme ratkaisujemme kannustavan tilallisia investoimaan.”
Naudanlihassa Suomi on omavarainen 80-prosenttisesti. Siinä on Kottosen mukaan parantamisen varaa.
Menestystuotteena Kottonen mainostaa rypsiporsasta, joka on ollut hänen mukaansa vuosikymmeniin merkittävin innovaatio. Siinä porsaanlihan rasvarakenne on saatu ravintosuositusten mukaiseksi ja vieläpä ilman ulkoimaista soijaa.
”Se on käytännössä GMO-vapaa tuote”, Kottonen hehkutti.
Lihataloilla ”petraamisen paikan” hän näkee myös siinä, että Suomessa lihan kulutus on yllättävän vähäistä suhteutettuna bruttokansantuloon.
”Ravintotieteilijöiden huolet ovat ylimitoitettuja”, Kottonen sanoi esitellessään pylväikköä, jossa Suomi sijaitsee Euroopan maista alhaisimmalla tasolla yhdessä Liettuan ja Tšekin kanssa.
Lihaa syötiin vuonna 2013 Suomessa 75 kiloa henkilöä kohden. Tanskassa luku oli 114 kiloa.
Outokummun teurastamolle on jo noussut uusi 550 neliön navetta, josta vain parret ja eläimet puuttuvat. Kevään aikana yhtiö investoi uuteen lihanleikkaamoon ja teurastuslinjan modernisointiin. Investointien euromääriä yhtiö ei paljasta.
Tehdaspäällikkö Timo Hakkarainen sanoo, että paikallisia rakentajia on työllistetty navettatyömaalla.
”Osa tekniikasta tosin vaatii sen, että osaamista haetaan ulkomaita myöden”, hän kertoi.
Siinä missä Outokummun teurastamon alkuvuosina, 1980–1990-lukujen taitteessa, siellä teurastettiin vuosittain seitsemän miljoonaa kiloa sikoja ja nautoja, nyt lihakiloja lähtee 17 miljoonan vuosivauhdilla.
Tänä vuonna uusi tekniikka mahdollistaa siirtymisen kaksivuorotyöhön, mikäli lihan kysyntä kasvaa.
Uudistus tietää parannuksia lihan laatuun, mutta ennen kaikkea henkilökunnan työturvallisuuteen ja ergonomiaan. Pakastus siirtyy Vantaalle.
LIISA YLI-KETOLA
Osuutemme on 27 prosenttia
koko maan nautateurastuksista.
Uskomme vakaasti tulevaisuuteen,
emme me muuten investointeja tekisi.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
