Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Ruokaa tulilla

    Marjainen patakakku on vaniljakastikkeen kanssa lyömätön päätös eräaterialle.
    Marjainen patakakku on vaniljakastikkeen kanssa lyömätön päätös eräaterialle. 
    Sieni-pannuleipä paistetaan runsaassa, tirisevässä voissa hitaasti keskilämmöllä
    Sieni-pannuleipä paistetaan runsaassa, tirisevässä voissa hitaasti keskilämmöllä 
    Riistapata tehdään lähes valmiiksi kotosalla, ja loppuhaudutus tapahtuu nuotiolla.
    Riistapata tehdään lähes valmiiksi kotosalla, ja loppuhaudutus tapahtuu nuotiolla. 
    Retkipaninien täytteenä on mausteista majoneesia ja kylmäsavulohta.
    Retkipaninien täytteenä on mausteista majoneesia ja kylmäsavulohta. 

    Nuotiolla voi kypsentää monenlaista ruokaa, kunhan kotona suunnittelee ja valmistelee ainekset etukäteen.

    TEKSTI: Riitta Mustonen

    KUVAT: Jaana Kankaanpää

    Retkipanini

    Eräkokki Heimo Karne kannustaa luovuuteen nuotioaterian suunnittelussa. Toki paikalliset erikoisuudet, kuten oman alueen kalat, riista ja muut herkut pitää muistaa vieraita kestitessä, mutta mielikuvitusta kannattaa käyttää, sillä tulilla onnistuu lähes kaikki se, mikä keittiössäkin.

    Kantrin eräateriaa Karne valmisteli etukäteen kotona: täytti paninit, esikypsensi riistapadan, annosteli leipätaikinan ainekset ja teki marjapaistoksen valmiiksi pataan. Kaikki kypsyivät tarjoiluvalmiiksi nuotiolla.

    Syksyinen riistapata

    5 hengelle

    • 5 pitkänmallista kokojyväsämpylää

    • 150 g kylmäsavustettua kirjolohta

    • 50 g juustoraastetta

    • 50 g voimakkaasti maustettua majoneesia ja/tai tuorejuustoa

    • 20 ohutta siivua tomaattia

    • jääsalaatin lehtiä

    Halkaise sämpylä. Levitä majoneesi/tuorejuusto sisäpinnoille. Laita alapinnalle salaatinlehti osina reunojen sisäpuolelle. Lisää tomaattisiivut ja siivu kirjolohta. Lisää juustoraastetta, edelleen vain reunojen sisäpuolella. Lisää taas kirjolohisiivu, tomaatti ja lopuksi salaatti.

    Valmista paketit ajoissa ennen paistoa ja purista tiiviiksi.

    Kuumenna muurikka nuotiolla melko lämpimäksi – lievä savukiehkura nousee 230–250 asteessa.

    Laita toinen muurikka tulelle, ja aseta paninit paistopaperin väliin ja paina kuuma muurikka päälle. Anna paahtua hetki.

    Kun yläpuoli alkaa hiipua, käännä pannut. Purista pannuja niin, että paninit painuvat kasaan. Jos tuntuu, ettei paino riitä, voit varovasti kääntää yläpannun ja painaa pannujen välissä olevia panineja. Varo liian kovaa painoa ja kuumuutta.

    Paistoaika on 3–5 minuuttia.

    Vinkki: käytä leivinpaperin sijasta paistopaperia, joka kestää kuumuutta paremmin.

    Sieni-pannuleipä

    8–10 annosta

    • noin 1 kg peuran- tai hirvenpaistia

    • voita

    • suolaa, mustapippuria, timjamia, laakerinlehteä ja maustepippuria

    • pari valkosipulinkynttä

    • 2 dl paseerattua tomaattia

    • (2 dl punaviiniä)

    • 1–2 dl karpalo- tai puolukkamehua

    • 2–3 dl riistalientä (tai riistafondia ja vettä)

    • 5 pientä punasipulia

    • 50 g sienijauhetta

    • 200 g palsternakkaa, selleriä

    • 300 g porkkanaa

    • 1–2 dl rikottua ohraa suurusteeksi

    Kuutioi liha noin 2x2 sentin kuutioiksi. Ruskista kuumalla pannulla vähin erin ja nostele pataan. Lisää nesteet ja tomaattisose.

    Anna kiehua hetki. Lisää mausteet sellaisenaan tai kuitukangaspussissa. Leikkaa kaali suikaleiksi ja lisää pataan. Anna kiehua reilu tunti. Poista mausteet.

    Leikkaa juurekset kuutioiksi ja lisää kaikki kerralla pataan. Anna hautua tunti. Maistele suolaisuus ja makeus loppuvaiheessa. Maun tulee olla voimakkaan riistainen ja mausteinen sekä tuoreiden juureksien ryydittämä. Lisää lopuksi rikottu ohra ja anna vielä hautua 10–15 minuuttia.

    Jäähdytä nopeasti. Ennen tarjoilua hauduta vielä sekoitellen 20 minuuttia. Tarkista maku ja tarjoa lämpimän leivän kera nuotion lämmössä.

    Marjainen patakakku

    • 4 dl jauhoja, esimerkiksi täysjyvävehnäjauhoja

    • 1 dl maustavaa jauhoa, kuten sienijauhetta

    • noin ½ dl öljyä

    • sokeria tai hunajaa tai siirappia

    • suolaa

    • 3 tl leivinjauhetta

    • 2–2 ½ dl maitoa tai muuta nestettä

    • 100 g voita paistamiseen + hieman öljyä

    Pistä kuiva-aineet pussiin valmiiksi jo kotona. Lisää neste ja rasva nypytellen jauhoihin ja sekoita taikinaksi. Älä vaivaa, ettei taikinasta tulee kovaa. Nestemäärää sovittamalla saat sopivan. Vesi käy hyvin.

    Tee pieniä, ohuita leipäsiä ja paista ne molemmin puolin voissa pannulla kannen alla melko hitaasti keskilämmöllä. Nauti teen tai syyspadan kera voideltuina heti kuumana.

    • 300 g marjoja

    • 100 g voita

    • noin 4 dl kaurahiutaleita

    • 1 dl sokeria

    • 200 g rahkaa

    • 1 dl sokeria

    Sulata voi ja lisää siihen 1 dl sokeria + 2 dl kaurahiutaleita (puolet koko määrästä). Massan pitää olla aika kuivaa, koska marjoista tulee runsaasti nestettä. Painele voidellun vuuan pohjalle.

    Lisää marjat ja sirottele hiukan sokeria päälle.

    Sekoita rahka, loput kaurahiutaleet ja sokeri keskenään. Painele marjojen päälle tasaiseksi taikinaksi.

    Paista samalla tavalla kuin paninit, muurikoita käännellen, siten että myös yläpuoli saa kuumaa ja rapeutuu.

    Oikein onnistunut patakakku voidaan varovasti kumota ja leikata osiin. Jos kakku on kovin kostea, se on parempi lusikoida lautasannoksiksi.

    Tarjoa kylmän vaniljakastikkeen tai -vaahdon kera.