
Kutsu koolle kurpitsakekkerit
Kurpitsa-puolukkapiiras on helppo tehdä valmiista piirastaikinasta, mutta toki pohjan voi tehdä itsekin.Keittiömestari Ulla Liukkonen muistaa, miten kurpitsaa käytettiin hänen lapsuudessaan todella paljon. ”Äiti teki kurpitsa-puolukka-porkkanapiirakkaa niin usein, että se rupesi jo tökkimään. Köyhän miehen lakkahillohan syntyy kurpitsasta, porkkanasta ja hillosokerista helposti”, Ulla vinkkaa.
Kurpitsoita kasvatettiin tuolloin tunkion päällä ja kilpailtiin, kenellä on komein. Kun sisukset koverrettiin pois, lapset pujottivat siemenet helminauhoiksi.
Satokausiajattelun myötä kurpitsat ovat jälleen muodissa. Ulla Liukkosen mukaan syykin on selvä. ”Tämä aika. Kurpitsa on halpa raaka-aine ja helppo kasvattaa.”
Itse Ulla ei ole ehtinyt kurpitsoita viljelemään, sillä hän touhuaa niin monessa mukana. Mutta kätevästi häneltä käy kurpitsan kuoriminen: ensin iso kasvis pieniksi paloiksi ja sen jälkeen kuori pois.
Ulla Liukkonen suunnitteli syksyiselle kurpitsa-aterialle maukkaan kasviskeiton, kurpitsa-kasvispaistoksen ja makean muropohjaisen kurpitsapiirakan. Keiton seuraksi Ulla oli tullut jo aamuviideltä leipomaan rieskaa, jota on tarjolla myös lappeenrantalaisessa lounasruokala Myllärin Kulmassa, missä Ulla kokkaa työkseen.
400 g kurpitsaa
200 g perunoita
noin 1 tl suolaa
ripaus pippuria
1 rkl makeaa sweet chili -kastiketta
1 dl tuorejuustoa
1 dl kermaa
2 dl vettä
(2 rkl appelsiinimehua)
Pilko ja kuori kurpitsa ja kuori perunat kattilaan. Lisää mausteet ja vesi ja anna kasvisten kiehua kypsiksi. Soseuta.
Lisää tuorejuusto, kerma ja chilikastike. Jos haluat, voit lisätä 2 rkl appelsiinimehua. Tarjoa tuoreen rieskan kanssa.
400 g kurpitsaa
400 g kesäkurpitsaa
400 g porkkanoita
400 g tomaattia
kantarelleja tai suppilovahveroita
suolaa
pippuria
2 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
Kuumenna öljy kattilan pohjalla, lisää porkkanapalat ja sienet, kuullota sitten kurpitsa ja tomaatti ja viimeksi kesäkurpitsa. Mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla. Anna vielä hetken kypsyä.
1 l piimää
1 pkt hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
1 rkl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
1/2 kg vehnäjauhoja
noin 1/2 kg hiivaleipäjauhoja
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja lisää suola. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet, vehnäjauhot ja hiivaleipäjauhoja sen verran, että taikina on paksuhkoa. Voit sekoittaa kauhalla, niin käsi ei likaannu.
Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa peitettynä noin tunnin ajan. Laita kulhoon tai koriin jauhoja ja kaada taikina kulhoon, höpsytä ja laita pellille. Anna hetken nousta ja pistele haarukalla.
Paista 190 asteessa puoli tuntia.
1 valmis pakastemurotaikina
2 dl puolukoita
4 dl kurpitsakuutioita
2 dl hillosokeria
2 rkl perunajauhoja
Laita kurpitsakuutiot, puolukat ja sokeri kattilaan, kiehauta. Jäähdytä ja lisää perunajauhot.
Levitä murotaikina piirakkavuokaan ja sen päälle hilloke. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia. Nauti vaniljakastikkeen kera.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

