
Kouluruoka maistuu kotonakin
Kouluruokailun ansiosta monet ruuat ovat iskostuneet kansakunnan yhteiseen makumuistiin. Jatka perinnettä ja tee kotona viikon kouluruuat.
TEKSTI: Riitta Mustonen KUVAT: Valio ja Atria
Kouluruoka on muuttunut paljon siitä, mitä se oli kuusikymmentä vuotta sitten. Velli- ja puurolinjalta on siirrytty monipuolisiin aterioihin.
Näin paastonajan kynnyksellä lounaaksi voi kuitenkin nauttia vähän kevyempääkin ruokaa: ohrapuuroa ja mehukeittoa 50-luvun tyyliin.
Kerran viikossa on oltava kalaa: nyt se voi olla vaikkapa haukimureketta, kuten Kiuruvedellä.
Maksapihvejä ja muita maksa- ja veriruokia syötiin aiemmin ahkerasti. Maksapihvit ovat todellista pikaruokaa, ne valmistuvat muutamassa minuutissa eivätkä maksa paljon.
Torstai on normaalisti hernekeittopäivä, mutta tällä viikolla saadaan voimaa pinaattivellistä. Syö sen kanssa reilusti ruisleipää.
Viikko huipentuu koululaisten kestosuosikkiin liha-makaronilaatikkoon.
Viikonloppuna ei käydä koulussa, mutta silloinkin syödään. Valmista pyhäksi tillilihaa, jota takavuosina osa koululaista inhosi ja osa kaipaa edelleen.
Ohrapuuro ja mehukeitto
• 2 dl vettä
• 1½ dl esikypsytettyjä kokonaisia ohrasuurimoita
• 1,3 l maitoa tai laktoositonta maitojuomaa
• 1 tl suolaa
Kiehauta vesi, lisää suurimot ja anna veden imeytyä suurimoihin. Lisää maito, anna kiehahtaa ja keitä noin 45 minuuttia välillä sekoittaen. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Mausta suolalla.
Jos haluat nopeuttaa kypsennystä, laita suurimot vähintään tunniksi tai yön yli veteen turpoamaan. Lisää sitten turvonneisiin ohrasuurimoihin maito, kiehauta ja keitä noin 35 minuuttia välillä sekoittaen. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla vielä varttitunti. Mausta suolalla.
Tarjoa puuron kanssa valmista tai itse tehtyä mehukeittoa.
Maksapihvit
• 400 g naudanmaksaa (viipaleina)
• 1 rkl rypsiöljyä
• 1/2 tl suolaa
• 1/4 tl mustapippuria
Kastike:
• 2 dl ruokakermaa
• 1 rkl vaaleaa kastikesuurustetta
• 1 tl sokeria
• 1 tl meiramia
• 1/4 tl suolaa
• 1/4 tl mustapippuria
Haudutettu sipuli:
• 2 sipulia
• 1 rkl rypsiöljyä
• 1/2 dl vettä
• 2 rkl siirappia
• 1/4 tl suolaa
• 1/4 tl mustapippuria
Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota sipulit öljyssä pannulla. Mittaa sekaan vesi ja siirappi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna kiehua hiljalleen kannen alla, kunnes sipuli on pehmeää. Tarkista maku.
Kuumenna rasva pannulla, ja nosta pihvit pannulle. Paista kauniin ruskeiksi molemmilta puolilta. Tarkista kypsyys leikkaamalla pihvistä pala. Sisus saa olla vähän punertava, mutta ei verinen. Jos kypsennät liikaa, pihveistä tulee kuivia ja sitkeitä. Mausta suolalla ja pippurilla. Peitä pihvit alumiinifoliolla, ja tee kastike.
Lisää pannulle kerma. Lisää noin 1 rkl suurustetta, sekoita ja kuumenna. Mausta.
Tarjoa kuumat maksapihvit haudutetun sipulin, kastikkeen sekä perunasoseen ja puolukkasurvoksen kanssa.
Pinaattikeitto
(4 hengelle)
• 1/2 dl (50 g) voita
• 4 rkl vehnäjauhoja
• 1 l täysmaitoa
• 1 pussi (150 g) pakastepinaattia
• ripaus valkopippuria
• 1 tl sokeria
• n.1 tl suolaa
Annosten päälle:
• 4 keitettyä (8 min) munaa
Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot hyvin sekoittaen. Anna kiehua hetki.
Lisää maito ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kuumenna samalla kiehuvaksi.
Lisää pinaatti. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti välillä sekoittaen.
Mausta. Älä keitä suolan lisäämisen jälkeen.
Lisää lautaselle keiton pinnalle halkaistut, keitetyt munat.
Haukimureke
• 1 kg jauhettua haukea
• 2 sipulia kuutiona
• 2 rkl sulatettua voita
• 4 kananmunaa
• 2,5 rkl vehnäjauhoja
• 4 rkl korppujauhoja
• n. 1 rkl suolaa
• vajaa 3 dl vettä
• vajaa 3 dl ruokakermaa
• valkopippuria,tilliä
Sekoita korppu- ja vehnäjauhot vesi-kermaseokseen ja yhdistä kaikki ainekset keskenään. Laita massa vuokaan ja paista vesihauteessa uunissa (noin 160 asteessa) kypsäksi.
Liha-makaronilaatikko
• 5 dl (400 g) sarvimakaronia
• 1 lihaliemikuutio, vettä
• 400 g vähärasvaista naudan jauhelihaa
• 1 iso sipuli hienonnettuna
• 1 rkl juoksevaa rasvaa
• 1/2 tl rouhittua mustapippuria
• 3/4 tl suolaa
• 1 rkl kuivattua oreganoa tai basilikaa
• 1 dl juustoraastetta
• 4 dl ruokakermaa
Keitä makaronit kypsiksi lihaliemikuutioilla maustetussa vedessä kypsäksi. Valuta siivilässä.
Kuullota sipuli pannulla rasvassa ja ruskista jauheliha. Lisää jauheliha-sipuliseos ja loput ainekset makaronin joukkoon, mutta jätä osa juustosta ruuan pinnalle. Kaada seos voideltuun uunivuokaan.
Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Ripota loppu juusto laatikon pinnalle paiston loppupuolella.
Tarjoa juuresraasteen ja puolukkasurvoksen kanssa.
Tilliliha
• n. 1 kg naudan luutonta lapaa
tai paistia
• 1 l vettä
• 2 tl suolaa
• 2 sipulia
• 15 kokonaista valkopippuria
• 2 laakerinlehteä
• 1 porkkana
• tillin varsia
Kastike:
• 5 dl keitinlientä siivilöitynä
• 3 rkl vehnäjauhoja tai vaaleaa maizenasuurustetta
• 1 rkl sitruunamehua
• 2 tl sokeria
• 1 dl kermaa
• tillisilppua
Pane liha kylmään veteen kattilaan. Kun vesi alkaa kiehua, kuori vaahto pois.
Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää muut aineet. Anna kiehua hiljalleen kypsäksi pari tuntia.
Nosta liha pois ja siivilöi liemi. Puhdista liha ja leikkaa kuutioiksi.
Anna liemen hieman jäähtyä ja sekoita joukkoon vesitilkkaan sekoitetut vehnäjauhot. Anna kiehua vielä viisi minuuttia.
Mausta lopuksi sitruunalla, sokerilla ja tillisilpulla. Lisää kerma ja kuumenna. Tarkista maku.
Lisää lihakuutiot kastikkeeseen. Tarjoa lisänä keitettyjä perunoita, etikkapunajuuria ja maustekurkkua.
Vinkki: Voit valmistaa tillilihan myös lampaan tai porsaan lihasta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



