
Valmista herkullinen menu suomalaisen ruoan päivän kunniaksi
Suomalaisen ruoan päivää vietetään jälleen keskiviikkona 4. päivä syyskuuta. Mikä olisikaan suomalaisempaa, kuin kala, riistaliha, peruna ja omenat? Herkutellaan siis niillä.Suomalainen ruoka on oman nimikkopäivänsä ansainnut. Laajasta raaka-ainevalikoimasta valitsimme päivää juhlistamaan kalaa, riistaa, perunaa ja omenoita.
Siika on herkullinen, vaalealihainen kala, joka kasvatettuna sopii myös raakana syötäväksi. Siikasashimin ohje on alun perin lähtöisin Michelin-kokki Hans Välimäeltä, mutta nimikkopäivään muunsimme ohjetta teemaan sopivaksi vaihtamalla kaikki mahdolliset raaka-aineet kotoperäisiksi. Tämä alkuruoka on varsinainen makujen ilotulitus.
Sorsastuskausi on parhaimmillaan menossa, joten pääruoan itseoikeutettu kunniavieras on sorsanliha. Italialainen klassikkoresepti, cacciatore, joka tarkoittaa metsästäjää, sopii sorsaversiona hyvin juhlistamaan kotomaamme raaka-aineita. Tomaattipohjainen ruoka saa makua kasviksista, oliiveista ja mausteista. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää sorsanlihaa, niin voit vaihtaa lihan broileriksi.
Perunamuusi mielletään usein arkiseksi ruoaksi, mutta kun tuunaat sen ruskistetulla voilla, niin makunautinto yltää uusiin sfääreihin, ja sose on omiaan parhaimpien juhlienkin kunniapaikalle. Silloin kun aika on kortilla, kohoaa ruskistetulla voilla myös einesperunamuusi luksukseksi.
Omenasato on tänä vuonna aikaisessa ja omien puiden omenoita onkin syöty jo hyvän aikaa. Toscakakusta ideansa saaneet muffinit aateloidaan pohjan ja kuorrutteen välistä löytyvillä omenakuutioilla, jotka raikastavat rasvaista leivonnaista. Kotimaisia omenoita saa nykyään kaupoistakin lähes ympäri vuoden, joten myös omenapuuttomat voivat käyttää niitä muffineihinsa.
Raakakypsennettävän villikalan käsittely
Ruokavirasto suosittelee kaikkien raakakypsennettäviksi tarkoitettujen villikalojen pakastamista loisriskin vuoksi ennen ruoanvalmistusta. Tämä koskee kaloja, joita ei kuumenneta vähintään minuutiksi + 60-asteen lämpötilaan, eli siis esimerkiksi graavattavaa, kylmäsavustettavaa, marinoitavaa ja suolattavaa kalaa ja mätiä, sekä muuten raakana syötävää, esimerkiksi sushiin käytettävää kalaa.
Pakastusajan tulee olla vähintään vuorokausi -20 asteessa tai kylmemmässä, tai neljä vuorokautta -18 asteessa. Särkikalat tulee pakastaa 7 vuorokaudeksi. Poikkeuksena kasvatetut kalat sekä Itämeren silakka ja kilohaili, joita voi pääsääntöisesti valmistaa kaikin tavoin ruoaksi ilman jäädytyskäsittelyä.
Lähde: Ruokavirasto
Supisuomalainen siika saa päälleen runsaan, eksoottisen makupommin kastikkeen muodossa. Kuva: Sanne KatainenSiikasashimi
4 annosta
- Ainekset
- 400 g siikafileetä (kasvatettua, nahallista)
- Marinadi
- 3 dl valkoviiniä (kuivaa)
- ½ dl valkoviinietikkaa
- 2 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- Kastike
- 2 punaista chiliä
- 1–2 salottisipulia
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 tl piparjuuritahnaa
- 1 dl soijakastiketta
- 1 dl paahdettua seesamiöljyä tai rypsiöljyä
- 1 dl limenmehua
- ½ dl valkoviinietikkaa
- ½ plo vihreää tabasco-kastiketta
- ½ dl sokeria
- Viimeistelyyn
- basilikaa ja korianteria
Valmistusohje
Mittaa marinadin aineet kattilaan ja kiehauta. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Anna jäähtyä.
Pyyhi kalafileet puhtaaksi. Poista mahdolliset ruodot ja näkynä rasva. Siirrä kalat vuokaan ja kaada jäähtynyt marinadi päälle. Anna marinoitua jääkaapissa noin 30 minuuttia.
Kastiketta varten hienonna chilit ja sipulit. Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kiehauta. Jätä jäähtymään.
Ota kala liemestä, pyyhi kuivaksi ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Nosta viipaleet tarjoilulautaselle ja lusikoi päälle reilusti kastiketta. Viimeistele korianterilla ja basilikalla.
Tarjoa loppu kastike kalan kanssa. Sitä voi ruokaillessa lusikoida reilusti kalan päälle.
Vinkki: Paahdettu seesamikastike tuo kastikkeeseen ihanaa paahteista makua, mutta sen tilalla voi käyttää myös tavallista rypsiöljyä.
Vinkki: Jos käytät villiä siikaa, niin se tulee pakastaa ennen ruoanvalmistusta neljäksi päiväksi -18 asteeseen.
Sorsanliha sopii hyvin erilaisiin pataruokiin, jolloin lihan kuivumisen riskiä ei ole. Kuva: Sanne KatainenMetsästäjän sorsapata
4 annosta
- Ainekset
- 2 sorsaa, mielellään kynittyä tai 4 sorsanrintafileetä
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl voita
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 lehtisellerinvarsi
- 1 porkkana
- 5 anjovisfileetä
- 1 dl vettä
- 1 tlk (400 g) tomaatteja
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 1 dl kalamataoliiveja (kivettömiä)
- 4 laakerinlehteä
- 2 rosmariininoksaa
- ½ tl suolaa
- 10 mustapippuria
- ripaus sokeria
Valmistusohje
Irrota sorsista rintafileet ja koivet. Jätä mahdollisuuksien mukaan nahka päälle. Voit myös halutessasi käyttää pelkkiä rintafileitä. Kuumenna rasva pannulla ja ruskista lihat kauttaaltaan. Siirrä lihat uunivuokaan.
Hienonna kuoritut sipulit sekä pestyt selleri ja porkkana. Kuullota kasvikset pannulla. Lisää pannulle haarukalla hienonnetut anjovikset sekä loput ainekset. Kiehauta. Maista, ja lisää tarvittaessa mausteita. Ole suolan kanssa varovainen, sillä anjovikset ja oliivit tuovat ruokaan suolaisuutta.
Kumoa kastike lihojen päälle vuokaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Tarjoa ruskistetulla voilla maustetun perunasoseen kanssa.
Vinkki: Voit halutessasi vaihtaa sorsanlihan broileriksi. Lisää tällöin kypsennysaika noin tunniksi.
Ruskistettu voi kohottaa tavallisen perunamuusin juhlavalle tasolle. Kannattaa testata! Kuva: Sanne KatainenPerunasose ruskistetulla voilla
4 annosta
- Ainekset
- 1 kg perunoita, jauhoinen lajike
- vettä
- ½ tl suolaa
- 1–2 dl täysmaitoa
- 50 g voita
Valmistusohje
Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
Mittaa voi kattilaan ja kuumenna, kunnes se sulaa ja kuohuu. Kuohumisen loputtua sekoittele, kunnes voi on pähkinänruskeaa. Ota kattila liedeltä ja kumoa voin kirkas osa toiseen astiaan. Jätä kattilan pohjalle laskeutunut hera käyttämättä.
Valuta perunat, mutta ota keitinvettä talteen. Soseuta perunat ja lisää lämmin maito sekä ruskistettu voi. Tarvittaessa voit notkistaa sosetta pienellä määrällä keitinvettä.
Vinkki: Ruskistetulla voilla voit maustaa myös kaupan pakasteperunamuusiainekset tai pussimuusin. Käytä 400 g muusipakkaukseen puolet ohjeen voimäärästä.
Omenaiset toscamuffinit
12 kpl
- Ainekset
- 50 g voita
- 1 ½ dl sokeria
- 2 munaa
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 ½ tl leivinjauhetta
- 1 dl kuohukermaa
- 4–5 omenaa (kotimaisia)
- Toscakuorrute
- 1 dl sokeria
- 100 g mantelilastuja
- 100 g voita
- Lisäksi
- 12 muffinivuokaa
Valmistusohje
Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Yhdistä seokseen keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita lopuksi joukkoon kerma.
Poista pestyistä omenoista siemenkodat ja kannat. Kuutioi hedelmälihat. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria.
Jaa taikinaa muffinivuokiin, niin että vuoat täyttyvät puolilleen. Jaa päälle reilusti omenakuutioita. Kypsennä muffineita 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia.
Kuorrutetta varten mittaa aineet kattilaan. Sekoittele, kunnes voi on sulanut ja seos on kiehunut muutaman minuutin. Jaa kuorrute muffinien päälle. Jatka kypsentämistä vielä noin 8 minuuttia, tai kunnes pinnat ovat ruskistuneet kauniisti. Anna jäähtyä ennen tarjoamista.
Vinkki: Voit valmistaa muffinit kuorrutetta vaille valmiiksi jo tarjoamista edeltävänä päivänä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







