Tiedätkö, minkä lämpöinen jääkaapin tulisi olla? Heittoa eri hyllyjen välillä voi olla useita asteita
Oikealla jääkaapin lämpötilalla voi vähentää hävikkiä ja näin säästää myös rahaa.Suomalaisissa kodeissa ruokaa päätyy roskiin vuosittain yhteensä yli 500 miljoonan euron edestä. Tämä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kotiin ostetusta ruoasta.
Yleisimpiä syitä ruoan poisheittämiseen ovat ruoan pilaantuminen tai päiväysten vanheneminen. Ruoan säilyvyyttä voi kuitenkin parantaa oikeilla säilytyslämpötiloilla, Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry muistuttaa tiedotteessaan.
Jääkaapin lämpötila asettaa tarpeeksi kylmäksi. Tavallisissa jääkapeissa ylin hylly ja ovihylly ovat lämpimimpiä paikkoja. Alin hylly on puolestaan kylmin. Ruokaviraston mukaan jääkaapin lämpötilan tulisi olla 2–6 celsiusastetta. Pakastimen lämpötilan tulisi olla taas vähintään -18 astetta.
Kannattaa myös huomioida, että jotkin ruoat ovat herkempiä kuin toiset. Esimerkiksi kalan ja lihan kanssa tulee olla tarkkana. Niiden säilytyslämpötila tulee olla enintään kolme astetta.
Jos jääkaapissa on erillisiä osastoja tai laatikoita, kannattaa niitä hyödyntää. ETKO muistuttaa, että joissain jääkaapeissa näissä osastoissa lämpötila on tavallista jääkaappilämpötilaa kylmempi, vain 0–3 astetta. Näin viileässä elintarvikkeita pilaavien mikrobien toiminta hidastuu ja ruoka säilyy jopa kolme kertaa pidempään kuin tavallisessa jääkaappilämpötilassa.
Monissa uudemmissa jääkaapeissa on lisäksi pikakylmennystoiminto, jota kannattaa hyödyntää silloin, kun jääkaappiin lastataan suuria elintarvikkeita kerralla.
Mittaa jääkaapin lämpötila ajoittain.
Jääkaappi kannattaa pitää myös puhtaana, ja se kannattaa sulattaa tasaisin väliajoin. Näin jääkaappi toimii parhaalla mahdollisella tavalla.
Jääkaapin lämpötila kannattaa myös mitata ajoittain. Lämpötilan voi mitata laittamalla jääkaappiin lämpömittarin, mutta ruoan lämpötilan kannalta kannattaa ottaa avuksi vesilasikikka.
Laita täysinäinen vesilasi yön yli jääkaappiin. Mittaa aamulla veden lämpötila, jolloin tiedät, kuinka kylmäksi tuotteet viilenevät oikeasti jääkaapissa.
Elintarvikkeiden säilytyslämpötiloja
Säilytyslämpötila enintään +3 °C
– tuore kala
– tyhjiöpakatut kylmäsavu- ja graavisuolatut kalat
– mäti
– tuore liha
Säilytyslämpötila enintään +6 °C
– muut kalavalmisteet, kuten lämminsavukala ja kalapuolisäilykkeet
– maitovalmisteet
– voi, margariini
Säilytyslämpötila +10 ºC - +14 ºC
– ruokaöljy (Öljy sakenee jääkaapissa, mutta kirkastuu uudelleen huoneenlämmössä. Sakenemisella ei ole vaikutusta öljyn laatuun tai ominaisuuksiin.)
– leipä ja viljavalmisteet (tai huoneenlämmössä)
Säilytyslämpötila huoneenlämpö
– avaamattomat kalatäyssäilykkeet
– avaamattomat iskukuumennetut maitovalmisteet
Lähde: Ruokavirasto
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







