Sipuliton keittiöni – kun sipuli ei ole vaihtoehto
Sipulittomassa keittiössä ei kyynelehditä, ainakaan sipulin takia. Ruoan voi maustaa herkulliseksi muutenkin.Sipuli, tuo keittiöiden kirpeä, mutta raikas vihannes. Vihannes, joka löytyy lähes jokaisen suomalaisen keittiöstä. Tänäänkin monien ruoanlaitto on alkanut sipulin kuorimisella.
Sipuli on niin tärkeä vihannes, että se on löytänyt tiensä myös sosiaaliseen mediaan. Vastaani on tullut lukuisia julkaisuja, joissa annetaan vinkkejä sille, miten sipulin saa pilkottua ilman silmien kirvelyä.
Minun keittiössäni ei kuitenkaan kyynelehditä – ei ainakaan sipulin takia. On kulunut noin kymmenen vuotta siitä, kun sain selville, että minulla on sipuliyliherkkyys. Toisin sanoen sipulilla ei ole ollut keittiöni lähelle mitään asiaa kymmeneen vuoteen.
Tunnen paljon ihmisiä, jotka eivät pidä sipulin mausta. Valtaosalle sipulittomuus on kuitenkin järkytys, sillä eihän ruokaa voi tehdä ilman sipulia. Vai voiko?
Ruoanlaitossa en edes kaipaa sipulia. Jätän sipulin pois esimerkiksi makaronilaatikosta, lohikeitosta ja lihapullista. Sipulittomaan ruokaan tottuu nopeasti, enkä koe, että valmistamani ruoka olisi mautonta. Sipuli saattaa jopa peittää alleen ruoan muita hienostuneempia makuja, jos sitä käyttää paljon.
Jos sipulimaista makua haluan kuitenkin ruokaani tuoda, ovat selleri ja fenkoli hieman sipulimaisia ja sopivat esimerkiksi keittoihin. Olen myös huomannut, että raaka retiisi matkii sipulin kitkerää raikkautta. Kastikkeissa ja laatikoissa porkkanalla saa puolestaan täyteläisen vaikutelman.
Myönnän silti kaipaavani sipulia. Esimerkiksi hillosipulit, nuo tikittävät aikapommit, vetävät minua puoleensa. Haluaisin vielä kokea sen kirpeän makean räjähdyksen, jonka ne puraistessa saavat aikaan.
Kirjoittaja on MT:n toimittaja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







