
Jokainen nainen on hyvän leivonnaisen arvoinen – juhlista naistenpäivää näillä herkuilla
Naistenpäivä on kuin lupaus alkaneesta keväästä, joten leivotaan kotijoukoille, ystäville tai työkavereille jotakin todella hyvää.Maaliskuun 8. päivänä vietettävän naistenpäivän kunniaksi ja iloksi leivotaan herkullista tarjottavaa.
Sitruunatorttu on vanha klassikko, jossa sitruunainen, hapokas täyte ja makea, kuohkea marenki luovat mainion makuparin. Taikinan voit halutessasi korvata kaupan makeaan leivontaan tarkoitetulla valmispiirakkataikinalla.
Alkuvuoden sesonkihedelmä, veriappelsiini, löytää tiensä muffineihin. Valmista muffinit isokoloisessa muffinivuoassa, niin appelsiiniviipale mahtuu kolon pohjalle. Vaihtoehtoisesti voit käyttää isokokoisia kertakäyttömuffinivuokia.
Jalo kahvijuustokakku on herkku aikuiseen makuun. Jaloviinasta ja kahvista makunsa saavan kakun innoittajana on toiminut klassinen Irish coffee -drinkki, mutta tässä versiossa viski korvataan jaloviinalla. Koska jaloviina kiehautetaan ennen liivatteiden lisäämistä, vereen imeytyvää alkoholia kakku ei sisällä.
Suklaahippukeksien ohjeella valmistat samasta perustaikinasta kaksia erilaisia variaatioita. Maistuisiko sinulle ennemmin vaaleat, maapähkinävoilla maustetut keksit, vaiko tuhdin tummat, suklaiset keksit? Iske kädet jauhoihin ja testaa itse.
Mikä naistenpäivä?
Naistenpäivän historia ulottuu 1910-luvulle, jolloin Kööpenhaminassa kokoontunut sosialistinen internationaali päätti naistenpäivän vietosta edistääkseen naisten äänioikeutta sekä naisasialiikettä. YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran 8.3.1975, ja se on vakiintunut symboli naisten oikeuksien ja tasa-arvon edistämisessä.
Suomen väestöstä naisia on 50,6 %. Heistä 73 % asuu kaupunkialueilla, heidän keski-ikänsä on 44,8 vuotta ja eniten on 73-vuotiaita naisia. Vuonna 2021 Suomessa syntyi 24 307 tyttöä, ja heidän elinajanodotteensa on 84,5 vuotta. Kaikista naisten etunimistä suosituin on Maria.
Lähde: Tilastokeskus
Sitruunapiiraassa lyövät kättä sitruunan hapokkuus ja sveitsiläisen marengin kuohkea makeus. Klassinen torttu on ulkonäöltään ja maultaan kuin kevätaurinko. Kuva: Sanne KatainenSitruunatorttu
12 annosta
- Ainekset
- 100 g voita tai margariinia
- 1 ½ dl sokeria
- 1 kananmuna
- 3 ½ dl vehnäjauhoja
- Täyte
- 6 kananmunaa
- 3 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 dl ranskankermaa
- 2 sitruunaa
- Sveitsiläinen marenki
- 2 valkuaista
- 1 ¼ dl sokeria
Valmistusohje
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna samalla vatkaten. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Muotoile palloksi, kääri kelmuun ja nosta jääkaappiin 30 minuutiksi.
Pingota ø 20 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat.
Kauli taikina noin ø 28 cm kokoiseksi levyksi. Nosta kaulimen avulla vuokaan ja viimeistele käsin painellen paikoilleen. Siisti halutessasi reunat.
Pane taikinan päälle leivinpaperi ja kumoa sille paistoherneet tai vastaavat (ks. vinkki). Esipaista pohjaa 200-asteiseessa uunissa 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen paistoherneiden ja paperin poistamista.
Alenna uunin lämpö 160 asteeseen.
Pese täytteen sitruunat. Raasta kuorien keltaiset osat ja purista mehut talteen. Erottele kahdesta munasta valkuaiset ja keltuaiset erilleen. Laita valkuaiset kannelliseen astiaan ja nosta jääkaappiin. Vatkaa 4 munaa, 2 keltuaista ja sokerit keskenään. Sekoita joukkoon ranskankerma, sitruunoiden kuoriraaste sekä mehut. Kumoa täyte esipaistetulle pohjalle ja jatka paistamista 35–40 minuuttia, tai kunnes täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä.
Valmista marenki. Kumoa jääkaapissa odottaneet valkuaiset vatkauskulhoon ja lisää sokeri. Kuumenna vettä höyryävän kuumaksi kulhoa pienemmässä kattilassa. Nosta kulho kattilan päälle ja tarkista, ettei pohja osu veteen. Vatkaa sähkövatkaimella koko ajan, noin kymmenen minuuttia, kunnes marenki on paksua ja kiiltävää. Jos sinulla on sopiva lämpömittari, niin marengin tulisi olla noin 65-asteista.
Siirrä kulho kylmään vesihauteeseen ja vatkaa vielä hetki. Levitä marenki täytteen päälle keoksi.
Kuumenna uunin grillivastus 250-asteiseksi. Nosta piirakka grillivastusten alle hetkeksi, niin että marengin huiput ruskistuvat. Varo polttamasta.
Vinkki: Paistoherneinä voi käyttää kuivattuja herneitä ja papuja tai esimerkiksi riisiä. Samoja ”herneitä” voi käyttää aina uudelleen pitämässä taikina ryhdissään esipaiston aikana.
Vinkki: Sveitsiläisen marengin voi tarvittaessa valmistaa jääkaappiin odottamaan jo 1–2 päivää ennen kuorruttamista.
Näyttävät appelsiinimuffinit voi veriappelsiinisesongin ulkopuolella valmistaa tavallisista appelsiineista. Kuva: Sanne KatainenVeriappelsiinimuffinit
6 annosta
- Ainekset
- 2 (luomu)veriappelsiinia
- 100 g voita tai margariinia
- 1 ½ dl sokeria
- ½ tl vaniljasokeria
- 1 kananmuna
- ½ dl maitoa
- 2 dl vehnäjauhoja
- ½ dl mantelijauhetta
- ½ tl leivinjauhetta
Valmistusohje
Kuumenna uuni 175-asteiseksi.
Raasta yhden veriappelsiinin kuoren oranssi osa talteen ja purista ½ dl mehua. Viipaloi toisesta, pestystä appelsiinista kuusi reilun ½ sentin viipaletta. Voitele iso, kuusikoloinen muffinivuoka. Nosta viipaleet vuoan pohjalle ja korppujauhota kolojen reunat.
Vatkaa voi ja sokerit kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna samalla vatkaten. Lisää appelsiininkuoriraaste, -mehu ja maito. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Jaa taikina muffinivuoan koloihin.
Kypsennä muffineita 175-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kumoamista.
Vinkki: Voit valmistaa muffinit myös isoissa paperisissa muffinivuoissa. Niitä ei tarvitse voidella ja korppujauhottaa.
Jalo kahvijuustokakku
12 annosta
- Ainekset
- ½ pkt (à 260 g) Bastogne-keksejä
- 2 rkl kaakaojauhetta
- 75 g voita tai margariinia
- Täyte
- 5 liivatetta
- 2 rs (à 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
- 2 dl vispikermaa
- 2 dl fariinisokeria
- 2 dl sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- ½ dl jaloviinaa (tai viskiä, konjakkia, brandya)
- 2 rkl pikakahvijauhetta
- Koristeluun
- kaakaojauhetta ja koristerakeita
Valmistusohje
Aloita ottamalla tuorejuustot huoneenlämpöön.
Hienonna keksit muruiksi. Sekoita joukkoon kaakaojauhe ja sulatettu rasva. Taputtele seos leivinpaperilla vuoratun ø 20 cm kokoisen irtopohjavuoan pohjalle.
Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuustoa ja sokerit.
Kiehauta jaloviina. Ota liivatteet vedestä ja purista ylimääräinen vesi pois. Ota kattila liedeltä ja liuota liivatteet jaloviinaan. Lisää pikakahvijauhe. Anna jäähtyä hetki ennen kuin lisäät seoksen täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Kaada täyte keksipohjan päälle. Peitä vuoka kelmulla tai kannella ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi tai mielellään yön yli.
Irrota vuoan reunat ja siirrä kakku leivinpaperin avulla tarjoiluastialle. Koristele halutessasi kakun reunat kaakaojauheella ja koristerakeilla.
Vinkki: Kakku säilyy peiteltynä jääkaapissa pari päivää.
Samasta taikinasta leivotaan kahdet erilaiset suklaahippukeksit, joista tummia maustaa suklaa ja vaaleita maapähkinävoi. Kuva: Sanne KatainenSuklaahippukeksit
noin 20 kpl
- Ainekset
- 125 g voita tai margariinia
- 1 dl sokeria
- 1 dl fariinisokeria
- 1 kananmuna
- 2 dl vehnäjauhoja
- ½ tl ruokasoodaa
- Vaaleisiin kekseihin
- ½ dl maapähkinävoita
- ½ dl vehnäjauhoja
- 1 dl tummia suklaahippuja
- Tummiin kekseihin
- 75 g tummaa suklaata
- ½ dl vehnäjauhoja
- 1 dl valkosuklaahippuja
Valmistusohje
Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Jaa taikina kahteen osaan. Lisää toiseen osaan maapähkinävoi, vehnäjauhot ja tummat suklaahiput.
Sulata toisen osan suklaa ja lisää se taikinaan yhdessä vehnäjauhojen ja valkosuklaahippujen kanssa.
Nostele taikinoista noin pienen kananmunan kokoisia kekoja leivinpaperien päälle pelleille. Jätä väliin leviämisvaraa ja paina kekoja hiukan matalammiksi.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




